Main Content

Takmer bezchybný. Paul Pogba je hviezdou budúcnosti (PROFIL)

utorok, 22. september 2015 16:10 | Autor: Dávid Lech

Takmer bezchybný. Paul Pogba je hviezdou budúcnosti (PROFIL)
Takmer bezchybný. Paul Pogba je hviezdou budúcnosti (PROFIL) | zdroj: © TASR

Paul Pogba je v súčasnosti jedným z najžiadanejších futbalistov sveta. Niet sa čo čudovať. Hra mladého Francúza uchvacuje celý futbalový svet. Mladík, ktorý od malička sníval o profesionálnej futbalovej kariére si v súčasnosti plní sen, ktorým bolo stať sa svetoznámym futbalistom tých najvyšších kvalít.

Francúzsky futbalista sa narodil 15. marca 1993. Celým menom Paul Labile Pogba má rodičov z Guiney a jeho starší bratia Florentin a Mathias sa taktiež v Európe venujú profesionálnemu futbalu. Najväčšou hviezdou spomedzi trojlístka bratov je však práve najmladší z nich. Mladý Paul inklinoval k futbalu od malička a nemalú zásluhu mali na tom s určitosťou aj jeho spomínaní bratia.

Talentovaný chlapec začal s futbalom v šiestich rokoch. Sedem sezón strávil v tíme US Roissy-en-Brie. Jeden rok bol kapitánom tímu US Torcy U13 a profesionálnu kariéru odštartoval v druhom najväčšom francúzskom prístavnom meste Le Havre. V jeho druhej sezóne bol kapitánom tímu do šestnásť rokov a v národnej súťaži francúzskych klubov do šestnásť rokov doviedol tím až do finále, ktoré sa pre Le Havre neskončilo podľa predstáv, no Paul Pogba na turnaji zaujal viacero popredných európskych klubov okrem iného aj Arsenal a Juventus.

Napriek dohode s Le Havre sa Pogba rozhodol napredovať v kariére v mládežníckom tíme Manchestru United, čo vyvolalo množstvo kontroverzií, francúzsky celok chcel žalovať anglický veľkoklub, no napokon obe strany pristúpili k dohode na odchode Pogbu na ostrovy.

Od 1. júla 2009 sa tak francúzsky talent stal hráčom „červených diablov,“ kde sa rok čo rok zlepšoval. V mládežníckom tíme United do 18 rokov vynikal, patril medzi najlepších hráčov klubu a neskôr bol preradený do rezervy manchesterského tímu. Jeho góly často dvíhali fanúšikov na tribúnach zo sedadiel a v sezóne 2011/2012 sa Pogba dočkal debutového stretnutia v prvom tíme Red devils. Jeho bývalý klub v jednom vyhlásení opísal Francúza ako „silného, obratného a kreatívneho hráča, ktorý má čuch na góly a veľmi atraktívny herný prejav.“ V januári 2012 nastúpil do prvého duelu v Premier League proti Arsenalu, v tom istom mesiaci sa prezentoval aj na medzinárodnej scéne proti Atleticu Bilbao v Európskej lige.

Mladý futbalista sa v anglickom klube cítil nedocenený a bez akéhokoľvek premýšľania a diskutovania s vedením doterajšieho zamestnávateľa sa 3. augusta 2012 upísal Juventusu Turín, čo opäť vyvolalo množstvo negatívnych ohlasov na jeho osobu a mladý futbalista sa dostal do slovnej prestrelky aj vtedajším uznávaným manažérom Sirom Alexom Fergusonom, ktorý bol jeho odchodom pohoršený. Hneď od príchodu si v talianskom meste nevedeli mladého futbalistu vynachváliť. Jeho ťah na bránu a skvelý ofenzívny talent vyzdvihovalo viacero talianskych médií.

Prvý zápas v drese Juventusu odohral proti Chievu v príprave, no postupne sa zaradil medzi ťahúňov talianskeho tímu. Kľúčovou postavou v zostave Juventusu bol aj pri zisku Talianskeho superpohára v roku 2013, ktorý získal aj o dva roky neskôr. V sezóne 2014/2015 opanoval aj Taliansky pohár a trikrát v rade sa radoval zo zisku titulu v Serii A. V turínskom drese sa ale nepostaral len o pozitívne momenty, veľkú kontroverziu spôsobil v jeho prvej sezóne v Taliansku, kde v sezóne 2012/2013 v zápase s Palermom po miernej šarvátke opľul protihráča.

Fantastické výkony svojho krajana si všimol aj Zinedine Zidane, ktorý sa na adresu Paula Pogbu vyjadril pre L’Equipe: „To, čo Paul robí vo svojich 21 rokoch je obrovské. Možno sa bavíme o Pogbovi trochu prehnane, ale ak dokáže udržať svoj súčasný vývoj, môže sa stať jedným z najlepších hráčov všetkých čias.

Paul Pogba sa popri klubovej kariére v skvelom svetle prezentoval aj na medzinárodnej úrovni. Svoju reprezentačnú kariéru odštartoval vo francúzskej „šestnástke,“ kde sa síce gólovo presadil len raz v sedemnástich súbojoch a ďalšie štarty mu na pol roka boli zamietnuté kvôli polročnej „stopke“ za porušenie zmluvného vzťahu s Le Havre. V kategórii U17 bol najväčšou hviezdou národného tímu, strieľal víťazné góly a svojou hrou pútal pozornosť mnohých európskych veľkoklubov. Cez kategórie U18 a U19 sa dostal až na majstrovstvá sveta U20, na ktorých v roku 2013 ako kapitán doviedol krajinu „galského kohúta“ k titulu majstrov sveta a bol vyhlásený za najlepšieho hráča turnaja. O rok neskôr na majstrovstvách sveta vo futbale bol zasa vyhlásený za najlepšieho mladého hráča, čo na oficiálnej stránkach FIFA okomentoval ambiciózne: „Mojím cieľom je stať sa najlepším hráčom na svete.

Po tomto parádnom výkone sa mu otvorili dvere aj do seniorskej reprezentácie, kde debutoval v marci 2013 v kvalifikácii na MS 2014 v Brazílii proti Gruzínsku. Postupne sa stal jedným z ťahúňov francúzskeho futbalového národného tímu a v súčasnosti je považovaný za jeden z najväčších futbalových talentov. Napriek sľubne rozbehnutej kariére francúzsky mladík nezabúda na svoj pôvod: „Hrať za francúzsku reprezentáciu je sen, ktorý sa mi plní. Ja som začal hrať za francúzsku U16tku a teraz som v A tíme, je to pocta. Nechcem zabúdať na ľudí, ktorí by chceli byť na našom mieste. Keď si oblečiem dres, nezabúdam odkiaľ pochádzam, na moje korene. Som veľmi šťastný, veľmi dojatý. Nosiť tento dres je šanca pre nás všetkých. V Guiney je mnoho mladých ľudí, ktorí by chceli byť na našom mieste. Boh to môže splniť každému,“ s pokorou uznal.

Z jeho talentu a obrovskej chuti do hry vyplývajú očakávania, že v kariére dosiahne omnoho viac než doteraz. Držiteľ Golden Boy z roku 2013 pre najlepšieho mladého futbalistu do 21 rokov v popredných európskych futbalových ligách má pred sebou hviezdnu kariéru. O hráčovi s fantastickou rýchlosťou a technikou prezývanom Paul chobotnica kvôli jeho dlhým nohám bude svet ešte mnoho počuť. Francúz, ktorý je často porovnávaný s legendárnym krajanom Patrickom Vieirom môže pokojne predčiť svojho predchodcu a zažiť vskutku rozprávkovú kariéru.