Main Content

Slovan Trenčín úplne nezastavil, musí to spraviť Žilina

streda, 23. september 2015 09:33 | Autor: Filip Chudý

Slovan Trenčín úplne nezastavil, musí to spraviť Žilina
Slovan Trenčín úplne nezastavil, musí to spraviť Žilina | zdroj: © TASR

Najväčším lákadlom každej súťaže je boj o titul. Preto je vždy dobré, ak ten je od začiatku až do úplného konca dramatický, aby boli fanúšikovia držaní v napätí každé kolo. Súčasný náskok Trenčína Fortuna lige z toho dôvodu neprospieva.

Komentár Filipa Chudého

Naša najvyššia súťaž pomaly končí svoju prvú tretinu a začínajú sa rozdávať karty, s ktorými sa bude vo zvyšku sezóny hrať. Nemusíte byť ani veľký odborník, aby ste už pred začiatkom súťaže vedeli, že o titul môžu reálne v tejto sezóne Fortuna ligy bojovať iba minulosezónni medailisti. Aj ostatné kluby majú síce svoju kvalitu, ale nie až takú, aby mohli celú ligu vyhrať. Boj o titul je vždy to najsledovanejšie, čo každá najvyššia súťaž ponúka, preto je vždy dobré, ak je čo najdramatickejší. Z toho dôvodu nie je pre súťaž najlepšie, že Trenčín získal za taký krátky čas pomerne slušný náskok, ktorý mohol byť po víkende dokonca ešte väčší.

Zvlášť po sobotnom šokujúcom zaváhaní Žiliny bolo dôležité, aby v nedeľu Trenčín v Bratislave so Slovanom nevyhral. Ak by sa tak totiž stalo, dostal by sa na tak pozitívnu vlnu, že s najväčšou pravdepodobnosťou by dnes doma porazil aj Žilinu, čím by po 10. kole mal viac ako desaťbodový náskok na svojich sokov v boji o titul, čo by pre atraktivitu súťaže bola veľmi zlá správa, a to s výhľadom na minimálne celú jesennú časť. Kto si totiž pozrel program Trenčína, ten dobre vie, že až do konca jesene nemá kde veľmi body stratiť. Po Žiline doma hostí postupne Skalicu, Michalovce, Podbrezovú, Zlaté Moravce, Myjavu a Dunajskú Stredu, pričom zrejme iba poslední dvaja  menovaní majú aspoň teoretickú šancu obrať AS o body. Skutočne ťažké zápasy tak čakajú Trenčín až na úplný záver jesene, keď pôjde do Ružomberka a Trnavy, pričom medzitým ešte privíta Senicu. Takýto program sľubuje pre Trenčín ešte veľmi veľa bodov v tomto roku.

Aj preto bude dnešné považské derby na umelej trenčianskej tráve extra významné, pričom pre vývoj súťaže bude dôležité, aby Žilina minimálne neprehrala. Ak by totiž zostali pod hradom Matúša Čáka všetky tri body, potom by mal Trenčín pred svojimi jedinými súpermi v boji o titul už teraz osembodový náskok. To by dodalo Trenčanom takú pohodu, že vzhľadom na ich program a tiež rozpis zápasov ich súperov, by si do konca prvej časti súťaže s najväčšou pravdepodobnosťou vybudovali dvojciferný náskok, čo by bola pre Fortuna ligu veľmi zlá správa.

V nedávnej minulosti sa hlavne Slovan viackrát dostal do takejto pozície, pričom ani raz to súťaži na atraktivite nepridalo. Tým v žiadnom prípade nechcem povedať, že by bolo o titule rozhodnuté, ale minimálne počas jednej tretiny súťaže by lige chýbal potrebný náboj na špici tabuľky. Ligoví predstavitelia tento týždeň hlásili samé pozitívne správy, čo sa týka návštevnosti a sledovanosti, no ak chceme, aby tieto čísla rástli, musíme dodať nielen kvalitu, ale aj dramatickosť, pretože keď v nejakom zápase ide do tuhého, ľudí to zaujíma. A aj keď sa to možno nezdá, dnes ide naozaj o veľa, ide o pútavý priebeh ligy na dlhé týždne dopredu, možno až do konca februára.