Main Content

Pán Šturma, iba trénerský šašo sa vyhovára na rozhodcov

sobota, 26. september 2015 09:50 | Autor: Filip Chudý

Pán Šturma, iba trénerský šašo sa vyhovára na rozhodcov
Pán Šturma, iba trénerský šašo sa vyhovára na rozhodcov | zdroj: © TASR

Tréner Michaloviec František Šturma nezvládol prehru svojho mužstvo so Slovanom, pričom vinu zvalil na rozhodcov a rozprával o mafii. A toto neboli jeho prvé primitívne reči, čím inak sympatickému klubu z Michaloviec výrazne kazí imidž.

Komentár Filipa Chudého

Futbalový klub Zemplín Michalovce patrí medzi najsympatickejšie pracujúce kluby na Slovensku. Sám si vybudoval veľmi pekný štadión, kvalitne sa tam robí s mládežou a človek im vďaka tomu ten vytúžený postup do najvyššej súťaže po dlhých rokoch snaženia doprial. A hoci to bolo zo zrejme najmenej kvalitnej druhej ligy v histórii, pričom sa ešte dokonca uvoľnilo aj miesto navyše, čím sa Zemplínčanom situácia výrazne uľahčila, nič to nemení na tom, že si ho zaslúžili. No najvyššia súťaž je úplne iná liga, čo Michalovčania už pocítili na vlastnej koži, pričom hlavne tréner František Šturna evidentne nezvláda nároky súťaže.

Už v druhej lige mal viacero nezmyselných vyjadrení, keď sa najviac vyfarbil v domácom zápase s Nitrou (1:1). V ňom obvinil hostí, že prišli pomáhať Skalici a tiež sa sťažoval na rozhodcov, hoci hosťom vylúčili dvoch hráčov. V tomto stretnutí tiež nezabudol urážať hráčov súpera, namiesto toho, aby sa sústredil na svojich. A niečo podobné predviedol už aj vo Fortuna lige, keď po prehre v Myjave (2:1) začal hodnotenie zápasu tak, že skritizoval ofenzívnu hru súpera. To svedčí o tom, že minimálne nevie, čo je to slušné správanie a trénerská etika.

Kvalitu trénera často odhalíte podľa jeho vystupovania voči verejnosti. Ak sa tréner viac venuje počas stretnutia všetkému naokolo, čím sa snaží na seba strhnúť pozornosť, resp. po zápase chce mediálne odvrátiť pozornosť od vlastnej osoby, len aby si ľudia nevšimli jeho nekompetentnosť, potom vedzte, že je to iba obyčajný trénerský šašo. A ešte horšia situácia nastáva v prípade, ak dotyčný tréner je k tomu ešte aj hulvát a vulgarizmami nešetrí na všetky strany.

Po zápase so Slovanom tréner František Šturma povedal, že vraj jeho mužstvu ublížila rozhodcovská mafia a všetci to mohli vidieť. Ak by sa Šturma sústredil na zápas a pozorne ho sledoval, potom by nemohol povedať takúto hlúposť. Veď rozhodcovia obrali výrazne herne lepší Slovan o istý gól, keď odpískali neexistujúci ofsajd pri malej domov. Pri ruke De Marca v pokutovom území domáci hráči ani neprotestovali, pretože bola jasná ako slnko na oblohe. Potom Šturma čosi splietal o druhopolčasovom pripiskovaní hosťom, preto som si pozrel zápas ešte raz pozorne zo záznamu, či mi náhodou niečo neušlo, ale nemalo mi čo uniknúť, pretože nič také v tom stretnutí nebolo. Ak sa niečo z jeho slov aspoň z diaľky blížilo realite, potom rozhodca naozaj nemusel odpískať faul v nadstavenom čase, po ktorom Slovan strelil víťazný gól. Ale ak chce za toto niekto hodiť vinu na rozhodcov, potom nemá všetkým päť pokope. Lopta totiž bola 55 metrov (!) od brány, je len hlúposťou domácich, že sa stiahli hlboko do vlastnej šestnástky, čím z toho urobili nebezpečnú štandardku. Ak by defenzívnu líniu vysunuli na vzdialenosť aspoň 25 metrov, nemohlo by sa im nič stať. Keby sa Šturma venoval hre, potom by to musel svojim zverencom zakričať, ale iba za predpokladu, že takého taktické veci ovláda. Ak je teda niekto vinný za prehru Michaloviec, je to tréner Šturma!

Kapitán Slovana Marko Milinkovič povedal v polčasom rozhovore na neexistujúci ofsajd Vitteka, že chyby sa stávajú, veď sme ľudia. Trenčínu bol za stavu 1:1 proti Žiline neodpískaný pokutový kop, ale tréner Martin Ševela sa radšej pri hodnotení venoval svojmu mužstvu. Skúsený hráč Michaloviec Tomáš Sedlák po zápase so Slovanom povedal, že rozhodcovia pískali korektne a je ich chyba, že neudržali remízu. Ba ešte aj inteligentní fanúšikovia Michaloviec po zápase nechápali, čo to ich tréner povedal za hlúposť a hanbili sa na neho.

Legionár musí byť lepší ako domáci, a to platí nielen pri hráčoch, ale aj tréneroch, pričom toto tréner Šturma nespĺňa. A cudzinec by si mal navyše uvedomiť, že tu je len hosťom a patrične sa k tomu správať. Tento český tréner si počas celého svojho pôsobenia na Slovensku napĺňal vlastný pohár nezmyslami, až sa v stredu večer prelial. Je úplne legitímne, že disciplinárka mu zastavila činnosť a trest ho neminie. Toto nie je potláčanie slobody prejavu, toto je ochrana našej najvyššej súťaže voči hlupákom, čo kazia jej meno. Pričom sa ešte verejne pýtam vedenia Michaloviec, páči sa vám, že tréner František Šturma výrazne škodí imidžu vášho klubu?