Main Content

Trnavu čaká kľúčový zápas sezóny, boj o záchranu môže byť pestrý

sobota, 3. október 2015 09:50 | Autor: Filip Chudý

Trnavu čaká kľúčový zápas sezóny, boj o záchranu môže byť pestrý
Trnavu čaká kľúčový zápas sezóny, boj o záchranu môže byť pestrý | zdroj: © TASR

Začala sa druhá tretina súťaže, preto je tu ideálny čas pozrieť sa na to, ako sa zatiaľ darí jednotlivým klubom a čo ich čaká vo zvyšku súťaže. V druhej časti sme si posvietili na horšiu polovicu, čiže Trnavu, Senicu, Zlaté Moravce, Skalicu, Michalovce a Podbrezovú.

Komentár Filipa Chudého

Včera sa začala druhá tretina súťaže, pričom Slovan víťazstvom 2:0 nad Zlatými Moravcami potvrdil, že medzi prvou a druhou polovicou tabuľky je jednoznačný výkonnostný rozdiel. V súťaži síce môže každý poraziť každého, ale už ťažko môže byť aj každý od každého v dlhodobej tabuľke lepší. Tá totiž neklame a dáva reálny obraz o tom, ako si jednotlivé mužstvá v súťaži počínajú. Včera som sa venoval lepšej polovici ligových mužstiev, teraz nadišiel aj čas na tú horšiu, pričom nikto z nich nemôže povedať, že do nej nepatrí.

S tým síce zrejme nesúhlasia v Trnave, lenže tabuľka neklame. V malom Ríme sa zatiaľ ukazujú všetky problémy, ktoré som aj predpovedal, pričom niektoré sa ešte aj znásobili. Po Vlaskovi totiž odišiel aj Sabo, za ktorých sa doteraz nenašla náhrada. Aj preto trnavská hra smerom dopredu nemá žiaden systém, no a presne ten bude potrebný na to, aby sa zvládlo nasledujúcich šesť domácich zápasov za sebou. Toto je séria, ktorá ešte môže Trnavu vrátiť na pohárové priečky, ale tiež sa môže stať presný opak. Dokonca si dovolím povedať, že kľúčový je pre Trnavu už dnešný zápas s Myjavou. Ak ho nevyhrá, nebodaj prehrá, zrejme môže zabudnúť na pohárovú Európu. Lebo na papierovo najlepšie trio v súťaži reálne nemá a na Myjavu byť už strácala 12 bodov. Pritom lepší káder má momentálne o niečo málo kopaničiarsky Spartak, čiže ťažko potom doháňať takú stratu.

Po Trnave sa aj Senica nachádza presne na tom mieste, kde som ju pred sezónou očakával, ale zároveň načakám, že Záhoráci pôjdu v tabuľke hore. Naopak, vôbec by ma neprekvapilo, ak sa namočia do boja o záchranu, zvlášť po odchode Hlohovského, mozgu senickej hry. Málokto si to možno uvedomuje, ale ak by nová trénerská metla (Juraj Sabol) nezamietla na úvod šesť bodov (Michalovce, Podbrezová), Senica je v tejto chvíli posledná v tabuľke. Aj na tomto príklade krásne vidieť, na akom tenkom ľade sa Seničania pohybujú. Zatiaľ sú relatívne v pohode, ale pre ich dobro by mali zajtra doma poraziť Dunajskú Stredu, pretože potom nasledujú pre nich štyri zápasy na ihriskách súperov v sérii, pričom na nich sú druhí najhorší v súťaži. Hádam nemusím dopodrobna vysvetľovať, čo by to s mladým senickým mužstvom mohlo spraviť.

Boj o záchranu nečakám u Zlatých Moraviec, teda ak budú mať rozdielového Tawambu. Prvýkrát mohol nastúpiť až v 5. kole, pričom sa odvtedy bodovo presadil v každom jednom zápase s výnimkou toho v Myjave (0:0) a včerajšieho na Slovane (0:2), ale to už bolo v rámci druhej tretiny súťaže. Hlavne pre slabšie kluby je tento Kamerunčan prakticky neriešiteľným problémom. To zabezpečí ViOn-u dostatok bodov do konca jesene. A ak ho aj v zime predajú, budú mať pekný bodový vankúš, s ktorým sa vypadávať nebude. No Zlaté Moravce tiež nemôžu čakať, že s tým národnostným mixom uhrajú hornú polovicu tabuľky.

Z boja o záchranu sa nedostanú obaja nováčikovia. Skalica mala síce skvelý vstup do sezóny, ale nováčikovské šťastie ju rýchlo opustilo a už pre ňu prichádzajú záchranárske práce. Záhoráci nevyhrali už deväťkrát za sebou, aj keď ich remízu 2:2 v Žiline, dokonca s náhradníkmi v zostave, považujem za najväčšiu senzáciu doterajšieho priebehu súťaže. Pri všetkej úcte, Skalica má na papieri najhorší káder v súťaži, aj keď musím dodať, že zatiaľ ukázala viac ako Michalovce. Tie najprv začali s detinskými chybami, potom pochopili, že treba dotiahnuť aj skúsených hráčov, ale okrem skvelých zákrokov Kelemena, stupídnych rečí Šturmu a občasných herných zábleskov niektorých hráčov už ničím iným nezaujali. Iba desať strelených gólov, najmenej v súťaži, je toho jasným dôkazom.

Najväčším sklamaním súťaže je Podbrezová. Miestne železiarne vytvárajú pre futbal na slovenské pomery skvelé podmienky, lenže ak mužstvo dokáže poraziť iba naivne hrajúce Michalovce a iba dvakrát remizovať s ďalšími dvomi najhoršími mužstvami prvej tretiny súťaže (Skalica, Zlaté Moravce), potom je niekde obrovský problém. Ale osobne si nemyslím, že Podbrezová patrí kvalitou kádra na posledné miesto, len je proste v takej šlamastike, že nevie ako z toho. Aktuálne ťahá sériu siedmich prehier za sebou, ale každá séria má svoj koniec, čo môže prísť aj dnes. Podbrezová totiž vie na Žilinu zahrať, pričom aj v nedávnej dohrávke 1. kola si doma nezaslúžila prehrať, ak si teda odmyslíme opakujúce sa lacné chyby, čo jej dnes môže športový osud vrátiť.

Na konci môjho dvojdielneho hodnotenia prvej tretiny súťaže ešte niečo k lige samotnej. Kvalita sa o niečo určite oproti minulej sezóne zvýšila, ale ešte ani zďaleka nie sme vo vysnívanom cieli. Musím tiež pochváliť predstaviteľov ÚLK, ktorí verejne informovali o výraznom navýšení návštevnosti ešte predtým, ako prvé ochladenie tradične preriedilo tribúny. Preto na konci sezóny nečakajme priemer takmer 2 800 fanúšikov na zápas, ale ak bude niekde na úrovni 2 300, aj to bude dobré číslo oproti nedávnej minulosti. Potešilo tiež vysielanie priamych prenosov na troch televíziách a zvyšok na internete, hoci to malo prísť už od prvého kola. Na Fortuna lige je stále čo zlepšovať, ale aj stále čo sledovať.