Main Content

Ďalšie zlé správy pre Slovákov v zámorí: V NHL si nezahrajú ani Daňo a Budaj!

sobota, 3. október 2015 10:05 | Autor: TASR

Ďalšie zlé správy pre Slovákov v zámorí: V NHL si nezahrajú ani Daňo a Budaj!
Ďalšie zlé správy pre Slovákov v zámorí: V NHL si nezahrajú ani Daňo a Budaj! | zdroj: © TASR

Slovensku reálne hrozí, že bude mať v NHL najmenej hráčov od roku 1996, kedy v profilige štartovalo 8 hráčov spod Tatier. Od toho roku ich bolo najmenej v sezóne 2011/2012 (12), no teraz ich zostalo v hlavných kempoch už len deväť.

Najnovšie sa s prvými tímami rozlúčili brankár Peter Budaj (Colorado) a útočník Marko Daňo (Chicago). V prípade Daňa sa ešte špekuluje, že by sa do prvého tímu mohol vrátiť po tom ako Blackhawks uvoľnia miesto pod platovým stropom.

Kings preradili Budaja na farmu

Slovenský hokejový brankár Peter Budaj pravdepodobne začne sezónu v nižšej zámorskej súťaži AHL. Vedenie klubu NHL Los Angeles Kings ho totiž v piatok poslalo do farmárskeho tímu Ontario Reign, kde by sa mal hlásiť v tréningovom kempe. Informovala o tom oficiálna webstránka "kráľov".

Budaj bol v LA na skúške, kontrakt si ale v silnej konkurencii nevybojoval. Z pôvodného počtu troch Slovákov, ktorí odštartovali prípravu v kalifornskom klube, tak zostal v mužstve iba skúsený Marián Gáborík. Už dávnejšie Kings preradili mladého obrancu Erika Černáka do juniorského tímu Erie Otters (OHL). Kings majú momentálne v kádri 30 hráčov.

Banskobystrický rodák dostal v príprave šancu v dvoch zápasoch, v jednom mu pripísali aj víťazstvo. Dosiahol v nich úspešnosť zásahov 94,4 percenta. V kempe Ontaria Reign bude bojovať o miesto s dvojicou nádejných brankárov Jeanom-Francoisom Berubem a Čechom Patrikom Bartošákom.

Tridsaťtriročný Budaj strávil v AHL aj minulý ročník, v tíme St. John's IceCaps, farme Winnipegu, odchytal 19 duelov s úspešnosťou 88,8 percenta a priemerom 3,55 inkasovaného gólu na zápas.

Kempom Chicaga neprešiel ani Marko Daňo

Klub zámorskej hokejovej NHL Chicago Blackhawks poslal v piatok na farmu Marka Daňa. Dvadsaťročný útočník je tak už štvrtý Slovák, ktorý neprešiel predsezónnym kempom tímu. "Jastrabi" už predtým vyradili Ľubomíra Višňovského a Tomáša Kopeckého a talentovaného útočníka Radovana Bondru poslali do juniorského tímu Vancouver Giants. Z pôvodnej skupiny piatich slovenských zástupcov v ňom zostal už len krídelník Marián Hossa.

Daňo prišiel do Chicaga po uplynulej sezóne z Columbusu v rámci transferu Brandona Saada. Vo svojom premiérovom ročníku v profilige nastúpil na 35 zápasov, v ktorých zaznamenal osem gólov a 13 asistencií.

V prípravnom kempe Chicaga nastúpil na tri stretnutia a pripísal si jednu asistenciu a sedem striel. Nasledujúcu sezónu odštartuje vo farmárskom tíme Rockford v nižšej American Hockey League. Tam s ním v piatok putovali aj ďalší siedmi hráči - Ryan Hartman, Vincent Hinostroza, Brandon Mashinter, Dennis Rasmussen, Garret Ross, Erik Gustafsson a Ville Pokka. Informoval oficiálny web NHL.