Main Content

Klopp dal prednosť Liverpoolu pred Bayernom a dobre urobil

piatok, 9. október 2015 08:29 | Autor: Jakub Mihálik

Klopp dal prednosť Liverpoolu pred Bayernom a dobre urobil
Klopp dal prednosť Liverpoolu pred Bayernom a dobre urobil | zdroj: © TASR

Nemecký tréner Jurgen Klopp mal podľa informácií nemeckých médií zvažovať, či si vyberie pôsobenie v Liverpoole, alebo počká na životnú šancu trénovať Bayern Mníchov. Vybral si Liverpool. A bolo to dobré rozhodnutie.

Komentár Jakuba Mihálika

Môže natočiť kadejaké bláznivé video. Aj tak je Jurgen Klopp rozumný muž. A rozumní muži vedia, že netreba vsádzať na mačku vo vreci. Aj keby bola zrovna perzská. 

Takou mačkou vo vreci bol pre bývalého trénera Borussie Dortmund Bayern Mníchov. Viaceré futbalové osobnosti odporúčali Kloppovi, aby počkal. V lete sa vraj uvoľní lavička Die Roten a Kloppa na nej  privítajú s otvorenou náručou. A keď nie to najbližšie leto, tak to ďalšie. Čoskoro! Raz! Určite!

Čakať na niečo, čo nemusí prísť, však pre pragmatikov ako Klopp nie je správna voľba. A tobôž, ak ide o Bayern. 

Klopp je výborný tréner. Ak však niečo počas svojej trénerskej kariéry odhalil, je to fakt, že je skôr budovateľ. Vie rozpoznať talent, nadchnúť ho pre svoj projekt, otcovsky ho viesť a z outsidera spraviť nočnú moru favoritov. Veľké peniaze, s ktorými prichádzajú veľké očakávania, nie sú preňho. Potvrdil to jeho posledný rok na lavičke BVB. V Bayerne by ho to čakalo od začiatku do konca.

Navyše, je fajn, ak sa niekde zapíšete ako legenda. Nechcem hovoriť za fanúšikov Borussie Dortmund, no zrejme by ich len veľmi málo tešilo, ak by ich trénerský hrdina prešiel k najväčšiemu rivalovi. Pohľad na trio Gotze-Klopp-Lewandowski na lavičke rivala? Mamma Mia San Mia ! 

Bayern bol pre Kloppa vzdušný zámok, od ktorého možno v talóne ani nemá kľúč. Liverpool je tu a teraz. A je ideálny. The Reds sa v mnohom podobajú na žlto-čiernych z dôb, keď ich Klopp preberal. Slávny klub, s trochu zašlou slávou, ktorý sa snaží prebudovať mužstvo, stavať na omladine, no nemá správneho vodcu. 

Na Anfield Road bude mať Klopp všetky igrediencie na to, aby navaril rovnako chutné jedlo ako v Dortmunde. Narozdiel od Bayernu, nebude musieť získavať titul za titulom. Ak nejaký predsa len vyhrá, bude sa naňho pozerať ako na hrdinu, nie len na ďalšieho v poradí. A to je pre každého človeka lákadlom.

Spokojnosť musí byť v tomto prípade na oboch stranách, a teda aj na strane klubu. Prirodzene, poviete si, že majitelia Liverpoolu musia byť spokojní, inak by Kloppa neangažovali. No nie vždy môžete dostať toho najlepšieho trénera. Najmä, ak sa rozhodnete hľadať v rozbehnutej sezóne. 

Našťastie pre Liverpool, k dispozícii boli aj v tomto ročnom období dvaja svetoví tréneri. Ancelotti a Klopp, o ktorých sa hovorilo už pred vyhadzovom Brendana Rodgersa, sa môžu pochváliť domácim i európskym úspechom. Akýkoľvek klub by bol rád, ak by jedného z nich mohol angažovať. 
Aj z týchto dvoch Liverpool „dostal“ toho správnejšieho. Nie nevyhnutne toho lepšieho, to si nedovolím porovnať, no určite toho správnejšieho. 
Ancelotti je výborný psychológ. Vo svojej kariére zvládol také egá ako Ronaldinho, Ibrahimović, či Cristiano Ronaldo. Avšak nikdy nemusel mužstvo budovať. Vždy viedol tím plný hviezd, ktorý (majstrovsky) dotlačil k titulu. 

Klopp je celkom iný typ trénera. Je to presne ten typ, ktorý vás dokáže strhnúť už len svojim entuziazmom. Ten, s  ktorým máte zaručené, že sa budete zlepšovať.

To, či nemecký kouč uspeje, je otázkou budúcnosti. Latka však nie je vysoko. Môže ju len posúvať. Isté je, že vleje energiu do žíl svojich hráčov, rozhýbe staré kosti slávneho klubu. Dá mu systém. A možno raz aj zaKloppe na brány titulu.