Main Content

Filc prirovnal postup futbalistov na Euro k štvrťfinále na MS v hokeji

utorok, 13. október 2015 13:05 | Autor: TASR

Filc prirovnal postup futbalistov na Euro k štvrťfinále na MS v hokeji
Filc prirovnal postup futbalistov na Euro k štvrťfinále na MS v hokeji | zdroj: © TASR

Bratislava 13. októbra (TASR) - Úspech slovenských futbalistov, ktorí si prvýkrát v ére samostatnosti vybojovali postup na ME, ocenili aj ich kolegovia z hokejovej sféry.

 Podľa bývalého reprezentačného trénera Jána Filca ako i šéfa Tipsport Ligy Richarda Lintnera nemuseli zverenci Jána Kozáka účasťou na EURO 2016 ešte povedať záverečné slovo a svojimi výkonmi môžu potešiť fanúšikov aj na finálovom turnaji vo Francúzsku.

"Postup sa nerodil jednoducho. Muselo sa stretnúť veľa priaznivých okolností, aby sa dosiahol takýto úspech. Predovšetkým sa zišla silná generácia hráčov, ktorá v spojení s pozitívnymi vzťahmi vo vedení a osobnosťou trénera Jána Kozáka dokázala splniť svoj cieľ. Hráči využili silný vstup do kvalifikácie a možno v úvode slabšiu športovú formu svojich súperov, po sérii víťazstiev stúplo ich sebavedomie a nakoniec dokráčali až na ME," uviedol Filc pre TASR.

Futbalisti dokázali nielen naplniť postupové ambície, ale aj si nakloniť na svoju stranu náročného futbalového fanúšika a v domácich stretnutiach zaplniť žilinský štadión.

"Slovenský fanúšik je veľmi citlivý na úspechy a pozorne vníma, ako hráči pristupujú k svojej práci. Z chalanov vyžarovala v kvalifikácii vôľa po úspechu, bolo cítiť, že majú úprimnú snahu urobiť čo najviac. A toto fanúšikovia vycítili a ocenili. Verím, že po úspechoch v hokeji sa zväčší aj fanúšikovská základňa vo futbale," vyslovil sa tréner majstrov sveta z Göteborgu 2002. Postup futbalistov s úspechmi hokejových reprezentantov sa dajú ťažko porovnávať, v hokeji ME neexistujú a MS sú každý rok, navyše svetová špička je užšia. Filc sa napriek tomu pokúsil o futbalovo-hokejovú komparáciu.

"Úspech našich futbalistov by som dal približne na úroveň postupu hokejistov do prvej osmičky na majstrovstvách sveta. Pevne verím, že chalani nadviažu na tieto výkony a aj vo Francúzsku budú vedieť svojimi výsledkami priniesť ešte veľa futbalovej radosti," tvrdí.

Emotívne prežíval pondelkové luxemburské spečatenie postupu aj Richard Lintner. "Chalanom som fandil, ich zápasy som prežíval a veľmi ma teší, že sa im podarilo vybojovať postup na EURO. Bolo to napínavé až do konca, o to výraznejšie to fanúšikovia prežívali. Je to perfektný úspech," vyznal sa bývalý hokejový reprezentant.

Lintner vyzdvihol najmä obrovskú vnútornú silu kolektívu. "V tíme bolo veľa individualít, zároveň sa vytvoril aj tímový duch, ktorý bol ešte silnejší než u súperov. Treba vyzdvihnúť aj trénera Jána Kozáka, ktorý výborne poskladal tím a dokázal mu vštepiť víťaznú mentalitu. Mužstvo je veľmi silné, aj v rámci tímového 'spiritu'. Želám mu veľa šťastia aj na samotnom šampionáte. Verím, že chlapci ešte nepovedali posledné slovo," dodal šéf najvyššej slovenskej hokejovej súťaže.