Main Content

Trojica nominovaných je asi jasná, ale udrží si Kozáčik pozíciu jednotky?

piatok, 16. október 2015 09:52 | Autor: Filip Chudý

Trojica nominovaných je asi jasná, ale udrží si Kozáčik pozíciu jednotky?
Trojica nominovaných je asi jasná, ale udrží si Kozáčik pozíciu jednotky? | zdroj: © TASR

Slovenská futbalová reprezentácia premiérovo postúpila na európsky šampionát. Túžbu sa naň osobne dostať majú zrejme všetci slovenskí futbalisti, ale podarí sa to len 23 z nich. Preto sa postupne pozrieme na to, kto má aké šance. Dnes sa zameriame na brankárov.

Komentár Filipa Chudého

Takto za osem mesiacov bude prebiehať druhé hracie kolo základných skupín Eura. To je tak krátka doba, že sa ani nenazdáme a bude tu jún. Preto chválim predstaviteľov SFZ, že s veľkým predstihom vyberali tréningový stan vo Francúzsku, na ktorom sa naši reprezentanti budú pripravovať na jednotlivé zápasy. No nás všetkých ešte viac zaujíma to, ktorých hráčov si Ján Kozák do záverečnej nominácie vyberie. To sa síce dozvieme až za približne sedem mesiacov, ale už teraz sa dá veľa vydedukovať.

Je také nepísané pravidlo, že kto si postup na záverečný turnaj vybojoval, ten by ho mal aj hrať. Toho sa možno Ján Kozák aj chytí, ale len vtedy, ak by sa rozhodoval medzi dvomi vyrovnanými hráčmi, z ktorých jeden kvalifikáciu hral a druhý nie. Základnými kritériami musia byť kvalita a aktuálna výkonnosť. No náš tréner už jasne prezentoval, že preňho je dôležitá tiež kontinuita, veď aj medzi jednotlivými nomináciami robil iba minimum zmien. V tej zatiaľ poslednej sa objavilo 24 hráčov, ale do Francúzska ich môže ísť iba 23.

V záverečnej nominácii na vrcholný šampionát musia byť traja brankári. Severná Kórea pred MS 2010 síce chcela s tým vybabrať, keď jedného hráča napísala na pozíciu brankára, ale FIFA mu nedovolila nastúpiť, teda povolila túto možnosť, ale iba vtedy, ak by si Kim Myong-Won navliekol rukavice a šiel do brány. Náš realizačný tím asi takúto možnosť neskúsi, naopak, bude si mať z čoho vyberať. Ak je nejaký post, ktorý máme pokrytý tak, že by sme s ním mohli obsadiť dostatočnou kvalitou niekoľko mužstiev, potom je to jedine ten brankársky. Pre nás je naozaj škoda, že toto je zároveň jediný post, z ktorého sa dá použiť iba jeden muž.

Tým vyvoleným by sa mal stať Matúš Kozáčik. Kozák mu dal pred kvalifikáciou dôveru, ktorú nesklamal, aj preto ho nemal dôvod meniť v súťažnom zápase zatiaľ ani raz. Ale zároveň dodávam, že na šampionáte budeme potrebovať Kozáčika vo vydaní jeseň 2014, nie vo vydaní jeseň 2015. Povedzme si úprimne, v závere kvalifikácie Kozáčik nič navyše nechytil. Teda v Španielsku áno, lenže tam to zároveň negoval chybami pri góloch. Ak chceme byť na šampionáte úspešní, musí náš brankár vyťahovať extra zákroky. Také Kozáčik predvádzal pred rokom a všetko sme vyhrali. Teraz nechytil nič navyše a vyhrali sme len jeden zápas, aj to ten v Luxembursku, kde dostal dva góly.

Pred začiatkom kvalifikácie som verejne napísal, že novou jednotkou by sa mal stať Kozáčik na úkor Muchu, čo sa aj stalo. Ale teraz zároveň dodávam, že Kozáčik nemôže mať už v tejto chvíli isté miesto v bráne vo Francúzsku, hoc si postup aj vychytal. Ak sa v príprave ukáže, že niekto bude od neho lepší, netreba sa báť zmeny. Veď si len spomeňme, čo nám ostatné dve takéto zmeny priniesli (Senecký→Mucha, Mucha→Kozáčik).

No reálnu šancu na vytlačenie Kozáčika má asi len Mucha, keďže iba on ako dvojka dostal v prípravných zápasoch za ostatný rok šancu, pričom vždy presvedčil. Naposledy sa v bráne Slovenska predstavili iní brankári v máji 2014, keď si minúty podelili Dúbravka s Novotom. Od toho zápasu s Čiernou Horou je Novota trojkou, vďaka čomu chodí prakticky na všetky zrazy. Za viac ako rok Kozák iba raz nominoval do užšieho kádra niekoho iného, ako súčasnú trojicu, keď v marci Dúbravka nahradil Novotu. To zrejme jasne naznačuje, že toto trio bude figurovať aj v záverečnej nominácii, zmeniť by to mohli asi iba zranenia, či absolútna strata formy u niekoho z nich, čo je ale málo pravdepodobná alternatíva.

Asi sa tak nedočkáme podobného boja o brankárske miesta, ako pred MS 2010, keď Kamenár chytal pred nimi aj v príprave a bol vyradený až na úplný záver. Vtedy boli medzi náhradníkmi aj Senecký s Dúbravkom, ale podobný osud čaká už asi iba druhého menovaného. V tejto pozícii je momentálne aj Košický. V zálohe má Kozák ešte D. Kuciaka, Perniša, Putnockého, Bajzu. A to som menoval len tých, ktorých nominoval za celú svoju doterajšiu reprezentačnú misiu aspoň raz medzi náhradníkov. Disponujeme totiž ešte viacerými ďalšími veľmi dobrými brankármi, ktorí by si svoje miesto určite zastali aj v reprezentácii. A hoci máme na tomto poste reálne najväčšiu konkurenciu, už teraz je asi jasné, kto do Francúzska pôjde. Len v akom poradí?