Main Content

6 stredopoliarov má Euro isté, 2 si ho musia potvrdiť a zvyšok je na Kozákovi

pondelok, 19. október 2015 09:51 | Autor: Filip Chudý

6 stredopoliarov má Euro isté, 2 si ho musia potvrdiť a zvyšok je na Kozákovi
6 stredopoliarov má Euro isté, 2 si ho musia potvrdiť a zvyšok je na Kozákovi | zdroj: © TASR

Slovenská futbalová reprezentácia premiérovo postúpila na európsky šampionát. Túžbu sa naň osobne dostať majú zrejme všetci slovenskí futbalisti, ale podarí sa to len 23 z nich. Preto sa postupne pozrieme na to, kto má aké šance. Dnes sa zameriame na stredopoliarov.

Komentár Filipa Chudého

O tom, že tréner Ján Kozák nominuje troch brankárov sa baviť ani nemusíme, pretože to nariaďuje reglement turnaja. Pri obrancoch sa dá očakávať zrejme osem futbalistov, aj keď som už minule spomenul, že možno ich bude iba sedem, pretože Kozák by si takto uvoľnil miesto pre jedného záložníka navyše. Počet nominovaných stredopoliarov priamo ovplyvní nielen zloženie našej defenzívy, ale aj ofenzívy. Dá sa očakávať, že v našej záverečnej nominácii sa ocitne osem až desať hráčov stredu poľa, teoreticky ich môže byť až jedenásť, no to by musela nastať extrémna situácia.

Začnem najprv menami, ktorých nominácia ani nepotrebuje komentár. Ak budú zdraví, do Francúzska sa pozrú Marek Hamšík, Vladimír Weiss, Róbert Mak, Miroslav Stoch, Juraj Kucka a Viktor Pečovský. Už teraz je jasné, že túto šesticu doplní minimálne jeden centrálny hráč a zrejme aj jeden krídelník. Blízko k záverečnej nominácii má Ondrej Duda, čo by bola poistka za Hamšíka, ale hráč Legie Varšava sa bude musieť vrátiť na ihrisko a do formy. Ak nie, čiernym koňom nominácie môže byť momentálne najlepší strelec našej ligy Matúš Bero. Síce ešte nikdy nebol ani v širšom kádri, ale ak v zime urobí veľký prestup a bude mať skvelú jar, aspoň šancu v záverečnej príprave by mal dostať.

Na pozícii defenzívneho stredopoliara môže hrať tiež Norbert Gyömbér, ktorého som spomenul s istotou nominácie už medzi obrancami. Na základe toho sa dá predpokladať, že ak nastane rozhodovanie o nominácii medzi Jánom Gregušom a Patrikom Hrošovským, čo je pravdepodobné, vo výhode bude hráč Plzne. Ale pozor aj na Erika Saba, ktorého esom v rukáve je zas to, že hrá v lepšom klube. Ak bude v PAOK-u žiariť, môže sa stať, že neostane miesto ani pre jedného stredopoliara z českej ligy. Netreba zabúdať ešte aj na Karima Guédého a Filipa Kissa, no ich šance sú veľmi malé. Proti prvému hovorí to, že hráva v klube útočníka a proti druhému formát nórskej ligy, keď medzi sezónami bude príliš dlhá prestávka na to, aby Kiss mohol dostatočne zaujať. Ostatní na čele so Stanislavom Lobotkom majú šance ešte mizivejšie, to by musel nastať doslova lazaret, aby sa uvoľnilo miesto, čo nechceme.

Z úplne nových mien, ktoré v našej reprezentácii ešte neboli, má na záverečnú nomináciu šancu Albert Rusnák, pretože spomedzi našich krídiel hráva najlepšiu súťaž. Ak hráč Groningenu nadviaže na minulú sezónu, Kozák si ho všimne, ale do Francúzska by sa zrejme mohol dostať len na úrok nejakého zraneného krídelníka. Veľmi dobré šance cestovať na Euro má Stanislav Šesták, pri ktorom môže hrať rolu aj to, že v reprezentácii končí po Eure, čo dávnejšie potvrdil. Preto môže byť pre trénerov veľmi ťažké ho prípadne nenominovať, lenže aj tak musí rozhodovať hlavne výkonnosť. Ak bude Šesták minimálne vyrovnaný ostatným kandidátom na posledné voľné miesto pre krídlo, potom nech ide, no len vtedy. Karty by mohol zamiešať aj Róbert Pich, náhradník v ostatnej nominácii, ale spolu s ďalšími krídlami sú jeho šance vyjadrené nízkymi percentami. Ešte je tu totiž Michal Ďuriš, ktorý sa zrejme ocitne medzi útočníkmi, ale my ho poznáme z reprezentácie ako skvelé defenzívne krídlo, no a tiež Dušan Švento, ktorého očakávame v nominácii obrancov, ale môže hrať aj na ľavom krídle.

Ak to zhrniem, spomedzi stredopoliarov pôjde určite šestica Hamšík, Weiss, Mak, Stoch, Kucka a Pečovský. Francúzske brehy majú na dosah aj Duda so Šestákom, no obaja to musia výkonmi ešte potvrdiť. Fotofiniš rozhodne o lepšom (prospešnejšom) z dvojice Greguš, Hrošovský, pričom sa môže stať aj to, že v cieli budú naraz, ergo pôjdu obaja. Lenže pri ideálnom  zdravotnom stave všetkých hráčov by to bolo až desať stredopoliarov, čiže z ostatných formácií by museli ísť najnižšie možné počty. Všetko bude záležať od toho, koľko si Kozák zoberie obrancov a útočníkov, pretože miest je dokopy 23, z toho pre hráčov v poli iba 20.