Main Content

Nominácia slovenských útočníkov na Euro bude o tom, či bude Vittek zdravý

streda, 21. október 2015 09:50 | Autor: Filip Chudý

Nominácia slovenských útočníkov na Euro bude o tom, či bude Vittek zdravý
Nominácia slovenských útočníkov na Euro bude o tom, či bude Vittek zdravý | zdroj: © TASR

Slovenská futbalová reprezentácia premiérovo postúpila na európsky šampionát. Túžbu sa naň osobne dostať majú zrejme všetci slovenskí futbalisti, ale podarí sa to len 23 z nich. Preto sa postupne pozrieme na to, kto má aké šance. Dnes sa zameriame na útočníkov.

Komentár Filipa Chudého

Trénera Jána Kozáka čaká jedno z najťažších rozhodnutí v jeho kariére, pretože vybrať do záverečnej nominácie na Euro môže vybrať 23 futbalistov. V jeho zatiaľ poslednej nominácii bolo 24 futbalistov, a to ešte pre zranenie chýbal Pekarík, ktorý sa o miesto v tíme obávať nemusí. Už teraz je tak jasné, že nie všetci, ktorí si postup vybojovali, sa aj ocitnú v záverečnom výbere. Miesto sa ujde iba 20 hráčom z poľa. Už v predchádzajúcich komentároch som vysvetlil možné počty nominovaných hráčov v obrane a strede poľa. To sa dotýka čiastočne aj útoku, hoci s najväčšou pravdepodobnosťou pôjde do Francúzska trojica.

Ak by totiž mal byť nominovaní iný počet útočníkov, to by musela nastať zmena v našej hernej filozofii, ktorú si ťažko predstaviť, keďže tá doterajšia funguje. Náš realizačný tím si už na začiatku úspešnej cesty zadefinoval, že vpredu bude hrávať typický hrotový útočník, čoho sa drží a aj držať bude.

Čisto teoreticky, ak by sme hrali na rýchleho útočníka, stačilo by nominovať už len dvoch zakončovateľov, keďže spomedzi stredopoliarov bude nominovaný Mak a zrejme aj Šesták. A nominovať štyroch a viac útočníkov by bolo potrebné len vtedy, ak by sme hrávali so systémom na dvoch útočníkov. No nič zásadné sa u nás meniť nebude, preto sa radšej pozrime na to, kto by sa mohol v nominovanej trojici nachádzať.

Tréner Kozák stavil pred kvalifikáciou na Adama Nemca, ktorému veril aj vtedy, keď nehrával v Unione Berlín a tiež NY City. Preto si ťažko predstaviť, že ho nezoberie, hoc by nehrával aj v Tilburgu. Nemec bol naším tretím najproduktívnejším hráčom v kvalifikácii, aj keď je tiež pravdou, že sa presadil iba proti papierovo slabším, pričom takých na Eure nestretneme. Miesto sa ujde asi aj Michalovi Ďurišovi, momentálne najlepšiemu strelcovi českej ligy. V jeho prospech hrá tiež to, že v reprezentácii zaujal ako defenzívne krídlo, aké tiež budeme vo Francúzsku potrebovať.

Podobnú pozíciu mal v našej reprezentácii v minulosti Erik Jendrišek, ale tomu by sa muselo až senzačne v Poľsku dariť, aby sa dostal na druhý veľký šampionát. Podobne je na tom aj Filip Hološko, ktorý má tú nevýhodu, že viac z očí už asi zísť nemohol. Z Austrálie sa dostane do záverečnej nominácie asi iba vtedy, ak by mal Kozák nejaké veľké problémy. Medzi náhradníkmi bol naposledy spolu s Hološkom aj Marek Bakoš, no ťažko si predstaviť, že ho Kozák zoberie do Francúzska, keď ho nenominoval do užšieho kádra v zlomových momentoch kvalifikácie, hoci občas sa tam vzhľadom na okolnosti pýtal.

V minulosti dostával pravidelné pozvánky Jakub Sylvestr, ale ten doplatil práve na štýl svojej hry. Kozák uprednostňoval pred ním Nemca aj vtedy, keď ten v druhej bundeslige vysedával na tribúne a Sylvestr bol jej najlepším strelcom, preto si ťažko predstaviť, že zrazu Sylvestr dostane poriadnu šancu, keď teraz sedí na tribúne aj on. Kvôli štýlu hry treba vyčiarknuť asi aj Adama Zreľáka, jediného aspoň trochu reálneho kandidáta z mladších ročníkov. Súčasná jasná jednotka spomedzi našich mladých útočníkov má síce obrovský potenciál, ale aj v Slovane nájdeme ešte výrazne silnejšieho kandidáta.

Mohol by som síce ešte vytiahnuť nejakých hráčov, ktorí by sa typologicky hodili (Ákos Szarka, Tomáš Malec), ale aj tak je viac-menej jasné, že boj o posledné voľné miesto bude medzi Róbertom Vittekom a Martinom Jakubkom. Ružomberský tank dal síce spomedzi naposledy nominovaných útočníkov najviac reprezentačných gólov (9), ale Kozák sa už viackrát vyjadril, že s ním ráta iba ako so žolíkom z lavičky.

Mimochodom, keď som už pri počte reprezentačných gólov, naše októbrové útočné trio ich dalo dokopy 13 (Jakubko 9, Nemec 4, Ďuriš 0), čiže toľko, koľko Lewandowski len v kvalifikácii na Euro 2016. V tomto smere sme na tom najhoršie spomedzi istých účastníkov Eura, keď nás o gól predbehli Albánci.

Samozrejme, ak by sa počítali góly aj nášho historicky najlepšieho strelca, hneď by sme sa dostali aspoň do priemeru. No aby nám Vittek nepomohol len v tomto smere, ale aj reálne na ihrisku, to bude musieť byť hlavne úplne zdravý. Proti Ukrajine nebol, preto to aj tak dopadlo, veď následne ho Slovan ani do svojich troch najbližších zápasov nenasadil, počkal na jeho úplné uzdravenie, čo sa mu vyplatilo, lebo odvtedy nastúpil Vittek na štyri ligové zápasy a dosiahol v nich bilanciu 4+1. Z toho dôvodu bude nominácia útočníkov na Euro vyzerať asi takto. Ak bude Vittek zdravý, pôjde spolu s Nemcom a Ďurišom, ak nie, pôjde s nimi Jakubko. Pretože ak bude Vittek zdravotne v poriadku, góly dávať bude, to dokazoval všade, no a my góly od útočníkov na Eure budeme potrebovať.