Main Content

Kozák si zaslúži zvýšenie platu, ale ešte nie na Weissovu úroveň

sobota, 24. október 2015 09:50 | Autor: Filip Chudý

Kozák si zaslúži zvýšenie platu, ale ešte nie na Weissovu úroveň
Kozák si zaslúži zvýšenie platu, ale ešte nie na Weissovu úroveň | zdroj: © TASR

Po historickom postupe na Euro 2016 sa otvorili mnohé témy. Jednou z nich je aj tá, aký plat by si zaslúžil tréner Ján Kozák na budúcej zmluve so zväzom, pretože tá stará mu pomaly končí. Jedno je isté, viac peňazí si oproti starej zaslúži. Len o koľko?

Komentár Filipa Chudého

Keď sa na začiatku júla 2013 stal novým reprezentačným trénerom Ján Kozák, nešlo o žiadnu šokujúcu informáciu, pretože v danej chvíli to bol jediný schopný kandidát. Vtedy podpísal zmluvu do konca novembra tohto roka s opciou na Euro 2016, ktorá na našu radosť vstúpila do platnosti. Aj na základe toho je logické, že SFZ má o trénera Jána Kozáka záujem aj na ďalšie roky, lenže na to, aby Kozák viedol našu reprezentáciu aj minimálne v kvalifikácii na MS 2018, treba s ním ešte úspešne rokovať o novej zmluve.

Vďaka tej súčasnej dostáva Kozák mesačný plat 15 000 €, čo je absolútny štandard. Rovnakú sumu mali na svojej prvej reprezentačnej zmluve v pozícii hlavného trénera uvedenú aj Vladimír Weiss, Stanislav Griga a Michal Hipp. No kým prvý menovaný si zaslúžil jej navýšenie po úspešných výsledkoch, doteraz jediná rovnocenná trénerská dvojica pri našej reprezentácii úspešná nebola, preto niet divu, že sa im plat nezvýšil ani o cent navyše. Lenže Kozák úspech dosiahol, preto si právom zaslúži zvýšenie platu.

V najbližších dňoch by sa mali stretnúť ohľadom vyjednávania o novej zmluve reprezentačný tréner s prezidentom zväzu. Bude veľmi zaujímavé zistiť, s akou navrhovanou sumou do rokovaní pôjde Ján Kováčik. Pevne verím, že niečo vo svojom návrhu k súčasnému platu prihodí, pretože byť na Kozákovom mieste, osobne by ma trochu urazilo, ak by mi prípadne niekto po skvele odvedenej práci ponúkol do budúcnosti ten istý zárobok.

Vladimírovi Weissovi bol honorár prvýkrát zvýšený na úroveň 17 500 € po dobrom kvalifikačnom štarte, keď sme v tom čase zimovali na čele kvalifikačnej skupiny. No postup na Euro je určite viac ako vedúce postavenie v skupine, preto si osobne myslím, že Kozákovi treba ponúknuť mesačne minimálne 20 000 €, plus na jeho mieste by som si dal do budúcej zmluvy klauzulu, že jeho plat na ďalšie obdobie by sa mohol ešte zvýšiť po prípadnom úspechu na Eure vo Francúzsku. Pretože dobrý výsledok na Eure by znamenal, že k už istým 8 miliónom € by pribudli ďalšie výrazné odmeny. Za postup do štvrťfinále Eura, čo by som prirovnal z hľadiska úspechu k našej účasti v osemfinále MS 2010, by prišlo do zväzovej kasy ďalších približne 6 miliónov €, a to nerátam ešte zisky od sponzorov. Ak by sa nám to podarilo, v takom prípade som za to, aby Kozákov budúci plat bol 35 000 €, čiže presne toľko, koľko bral Weiss po úspechu na MS. Ak by sme postúpili do semifinále, nech berie Kozák aj 40 000 €, bolo by z čoho na ten plat brať.

Viem o tom, že na Weissov plat, ktorý získal po MS 2010, sa strhla vo futbalovom národe veľká vlna nevôle, ale ja si stále stojím za tým, čo som povedal aj predtým, že to bolo pomaly málo. Ja totiž neporovnávam zárobok slovenského reprezentačného trénera s platom napríklad nemocničných sestričiek, ako to s obľubou niektoré médiá robia, ja porovnávam platy futbalových trénerov vo svete, čiže zostávam v tom istom odvetví a nepletiem jablká s hruškami. Vďaka platu 35 000 € by malo Slovensko na MS 2014 až 25. najlepšieho plateného trénera, čo je myslím približne aj pozícia, na ktorej by sa v tej konkurencii ocitla aj celková ekonomika našej krajiny.

Takýto plat sa dáva napríklad najhoršie plateným trénerom nemeckej bundesligy, preto si myslím, že v krajine osemfinalistu MS, či možného štvrťfinalistu Eura to pre reprezentačného trénera nie je prehnaná suma. Samozrejme, o prípadnom zvyšovaní Kozákovho platu po Eure trochu predbieham, ale momentálne je snáď úplne každému jasné, že náš reprezentačný tréner si väčšie finančné ohodnotenie na novej zmluve zaslúži.