Main Content

Tabuľky elitných líg už neklamú, najlepší je Bayern, prepadákom Chelsea

pondelok, 26. október 2015 09:50 | Autor: Filip Chudý

Tabuľky elitných líg už neklamú, najlepší je Bayern, prepadákom Chelsea
Tabuľky elitných líg už neklamú, najlepší je Bayern, prepadákom Chelsea | zdroj: © TASR

Všetkých päť elitných futbalových líg sa dostalo do fázy, v ktorej sa už nemôže nikto na nič vyhovárať. Aktuálne tabuľky už reálne ukazujú, ako ktoré mužstvo vstúpilo do sezóny a s akými kartami v jej zvyšku bude hrať.

Komentár Filipa Chudého

Hoci v prípade španielskej a talianskej ligy sa desiate kolo, ktoré považujem za zlom v sezóne, odohrá až v tomto týždni, už teraz sa dá veľa vyčítať z tabuliek jednotlivých súťaží. Desať kôl je ideálny počet na to, aby všetky kluby v súťaži mali za sebou dostatok domácich a hosťujúcich zápasov, v ktorých odohrajú stretnutia proti mužstvám s čo najväčším počtom štýlov hry. A to všetko dáva predpoklad na to, aby sa postavenia mužstiev v tabuľke už aj zhodovali s realitou. Ak si totiž niekto myslí, že tabuľka po druhom kole dáva reálny obraz o tom, kto mal aký štart do súťaže, potom mu ponúkam krásny príklad z našej ligy, v ktorej Skalica vyhrala prvé dva zápasy a bola na čele tabuľky, lenže odvtedy už nevyhrala a je predposledná.

Po prvých pár zápasoch sa ešte dajú nájsť rozumné výhovorky, prečo je mužstvo na iných priečkach, než sa čakalo, ale ak ste dole aj okolo desiateho kola, už žiadne vyhováranie neobstojí. Katastrofálny štart do súťaže mala londýnska Chelsea, ktorá si už možno teraz po približne štvrtine súťaže prehrala titul, ktorý ešte oficiálne drží. Prečo sa tomu tak stalo, to asi nevie ani pán výnimočný. Mourinhovo mužstvo je v takých slušne povedané problémoch, že bude rado aj za postup do predkola Ligy majstrov, hoci to teraz nevyzerá ani na Európsku ligu. Zvyšná trojica favoritov je tam, kde má byť, pričom sa asi tradične rozhodne na prelome rokov. Na očakávaných miestach je aj Liverpool, či sa to červeným páči, alebo nie. Dobre odštartoval West Ham a Leicesterom, vďaka čomu môžu hrať o miesto v Európskej ligy, na viac asi nemajú.

Najväčším prepadákom sezóny je zatiaľ Chelsea, no a presne na opačnom konci je Bayern Mníchov, ktorý zatiaľ panuje. V Nemecku prepísal snáď všetky možné rekordy, ktoré sa spájali so vstupmi do bundesligy. Bavorom tak zrejme definitívne vyšlo to, na čom pracovali v ostatných rokoch, čiže vykúpili celú súťaž, až pomaly konkurencia už nemá s čím hrať, teda lepšie povedané s čím nad Bayernom vyhrať. Ako tak sa drží len Dortmund, ktorý dal trochu zabudnúť na minulú sezónu, ale na titul to stačiť s najväčšou pravdepodobnosť nebude, jedine ak by sa zranilo Bayernu naraz 20 hráčov na dlhé obdobie, taký je rozdiel v kvalite kádrov.

Podobne je na tom aj Paríž Saint-Germain vo Francúzsku. Síce už dvakrát remizoval, ale ešte neprehral, pričom by ma ani neprekvapilo, ak by vôbec neprehral, hoci to neočakávam. Ale o tom, kto bude v krajine usporiadateľa letného Eura majstrom, snáď nepochybujú ani u úhlavného nepriateľa Parížanov v Marseille. Ak by na juhu Francúzska počúvali Bielsu, mohla byť aj Ligue 1 zaujímavejšia, takto sa hrá len o druhé miesto, na ktorom je v súčasnosti šokujúco Angers, čiže klub, ktorý bol v minulej sezóne tretí v druhej lige.

V španielskej najvyššej súťaži sa zas asi hrá len o tretie miesto, pričom na tom ťažko niečo zmení aj to, že Primera Division je zatiaľ oveľa vyrovnanejšia ako po minulé roky. V najlepšej lige na svete je síce najlepší priemer kvality na jeden klub, ale len dva z nich si môžu robiť reálny zálusk na majstrovskú trofej. Osobne viac verím Realu Madrid, pretože nie nadarmo sa hovorí, že obrana vyhráva tituly, no a tú má Real momentálne skvelú, pričom k tomu dal aj najviac gólov.

Na záver som si nechal pre slovenského fanúšika tú najzaujímavejšiu elitnú ligu, pretože v Serii A pôsobí suverénne najviac Slovákov. A zaujímavé je to aj z toho pohľadu, že ligu vedie Gyömbérov AS Rím pred Hamšíkovým Neapolom. Zdá sa, že odchod Beniteza SSC výrazne pomohol, pretože tím okolo kapitána Mareka Hamšíka nemá šancu vyhrať titul len na papieri, ale aj reálne. Na ten nemôže zatiaľ pomýšľať Kuckovo AC Miláno, ktoré zrejme čaká aj s Ivanovou Sampdoriou Janov boj o pohárovú Európu, ale to sa vlastne týka asi tucta klubov. Medzi nimi možno aj Juventusu Turín. Stará dáma totiž už nie je suverénom z minulých sezón, momentálne je mužstvom z druhej polovice tabuľky, aj keď strata ešte až tak hrozivá nie je, no už povážlivá.

Karty, s ktorými sa bude vo zvyšku sezóny hrať, sú tak už všade rozdané. Síce naznačujú prvých víťazov a tiež porazených, ale tá najdôležitejšia tabuľka bude známa až po poslednom kole.