Main Content

TOP 10 hráčov v NHL za uplynulý týždeň (5.): Týždeň bez Rusov

sobota, 13. marec 2010 10:42 | Autor: TASR

TOP 10 hráčov v NHL za uplynulý týždeň (5.): Týždeň bez Rusov
TOP 10 hráčov v NHL za uplynulý týždeň (5.): Týždeň bez Rusov | zdroj: vlastný komentár

Je tu sobota a to znamená, že tu máme našu rubriku Top 10 hráčov za posledných sedem dní. Tento týždeň na odmlčali ruskí hokejisti, zato kanadský klub Calgary Flames má až trojnásobné zastúpenie. Prajeme vám príjemné čítanie…

10. Nicklas Lidstrom - Detroit Red Wings

Nestarnúci veterán, či hrajúca legenda, vyberte si.  28. apríla oslávi jeden z najlepších obrancov všetkých čias 40. narodeniny, ale stále dokáže držať krok s najlepšími. Detroit to tento rok nemá ani zďaleka také ľahké a play off vôbec nemá isté.. Lidstrom nie je zvyknutý na to, že by mal vo vyradovačke chýbať a tak robí všetko preto, aby si sezónu ešte predĺžil. V posledných siedmich dňoch odohral kapitán Detroitu štyri zápasy a priemerne strávil na ľade 23 a pól minúty. Za to by sa nemusel hanbiť ani mladík… Lidstrom navyše dokázal bodovať v každom zápase a pripísal si tak pekných päť bodov za 1 gól a štyri asistencie. Švédsky matador pritom oslávil tento týždeň aj jedno krásne jubileum. Pripísal si ťažko uveriteľnú  800. asistenciu v kariére. Celú dobu hájil farby Red Wings a tí mu môžu za to iba ďakovať. My mu srdečne gratulujeme a želáme si, aby ešte niaky ten rok v NHL pobudol.


9. Ryan Miller - Buffalo Sabres

Jednotka americkej reprezentácie na ZOH vo Vancouveri, počas celej sezóny drží svoj tím v postupových vodách. Hra Buffala stojí a padá na ňom, kedže už stihol odchytať 56 zápasov v aktuálnom ročníku a 33 z nich dokázal vyhrať. V prercentuálnej úspešnosti zásahov okupuje prvú pozíciu v rámci celej ligy. Miller doviedol Ameriku k strieborným medailám a dovedie aj Sabres do vyraďovacích bojov. V poslednom meranom období, podobne ako Halák neokúsil trpkosť prehry a v každom z troch zápasov odchádzal do šatne spokojný. Dva zápasy síce dospeli až do predĺženia, ale Miller ukázal pevné nervy, keď Philadephia a následne ani NY Rangers ho nedokázali v rozhodujúcej chvíli prekonať. Posledný duel síce pustil tri góly z 20 striel, ale Dallas nakoniec tiež porazil pomerom 5 : 3. Celkovo pochytal gólman Buffala 79 pukov z 85. Treba ešte dodať, že odkedy je Ryan Miller brankárskou jednotkou, ešte nikdy sa nedostal pod hranicu 30 víťazstiev v sezóne.


8. Jaroslav Halák - Montreal Canadiens


V minulom vydaní nášho rebríčka sa objavil aj Carey Price. Chytal dobre, ale iba do chvíle, kedy Montreal nastúpil proti Anaheimu. Price vyfasoval tri góly z 11 striel a prepustil tak miesto Halákovi. Odvtedy Jaro vyhráva jeden zápas za druhým a aj keď dostáva trošku viac gólov ako pred olympiádou, mužstvo vyhráva a to sa počíta. Montreal urputne bojuje o play off a výbuchy v bránke sú to posledné, čo potrebuje. V tomto týždni teda Halák neprehral a získava tak dôležité body pre svoj klub. V štyroch zápasoch pustil deväť gólov z 93 striel. Bratislavský rodák postupne zneškodnil Los Angeles,  Anaheim, Tampu Bay a dnes v noci až po nájazdoch Edmonton. Nočný zápas bol jeho 34. v tejto sezóne, čo je zatiaľ aj jeho maximum. Veríme, že si svoju výborne rozbehnutú sezónu užije a že dostane nakoniec hokejový Montreal do play off.




7. Miikka Kuprusoff - Calgary Flames

 
Určite má ešte veľa Slovákov ťažké srdce na tohto výborného fínskeho brankára. Kiprusoff odčinil svoj nevysvetliteľný výbuch zo semifinále s Američanmi, pre nás v  ten najnevhodnejší moment a to v zápase o bronz. Nič sa nedá robiť olympiáda je už minulosť. Ale v NHL sa začali najostrejšie boje o vyraďovaciu časť, kde práve gólmani zvyknú mať rozhodujúce slovo. Rodák z fínskeho Turku ukázal tento týždeň, že sa do play off chce určite pozrieť a vyhral všetky tri zápasy v ktorých nastúpil. Postupne vychytal New Jersey, Detroit a Ottawu, proti ktorej si pripísal svoje štvrté čisté konto v sezóne. Celkovo čelil 88 strelám, z ktorých pustil za svoj chrbát iba päť. Brankárska jednotka Flames zaznamenala tento týždeň už svoje 30 víťazstvo v sezóne, čo sa mu podarilo piaty krát za sebou…


6. Henrik Sedin - Vancouver Canucks
 
Sen o obhajobe olympijského zlata sa mu síce rozplynul po zápase so Slovákmi, ale v NHL so svojou dvojičkou baví celý severoamerický kontinent po celu sezónu. Henrik je už piatu sezónu stabilne bodujúcim hráčom a tento ročník je pre neho zatiaľ najvydarenejší. Zhruba od nového roka bojuje s Alexandrom Ovechkinom o prvú priečku v tabuľke produktivity a keď sa nič vážne nestane, tak po prvý krát dosiahne magickú 100 bodovú hranicu. Chýba mu k tomu už len desať bodov, čo rozhodne nebude pre neho problém. Za posledných sedem dni nastúpil Henrik na štyri zápasy a pozbieral v nich dva góly a päť asistencii. Pozoruhodné je, že 9. marca zaznamenal už svoj jedenásty trojbodový zápas v sezóne a vyhupol sa tým na čelo celej NHL v počte asistencií.


5. Rene Bourque - Calgary Flames
 
Plamene z Calgary majú v tomto týždni viacpočetné zastúpenie. Zásluhu má na tom aj stále sa zlepšujúci Rene Bourque, ktorý 7. marca zaznamenal svoj prvý štvorbodový zápas v sezóne. Toto šikovné ľavé krídlo odohralo v minulom týždni štyri zápasy a pripísalo si sedem kanadských bodov za dva góly a päť asistencií. Podobne ako Samuelsson, zažíva Bourque svoju najlepšiu sezónu v kariére a utešene si zveľaďuje svoje osobne maximá. To bodové, je z minulej sezóny keď v 58 zápasoch zaznamenal 40 bodov. V aktuálnom ročníku má kanaďaň už 48 a určite si ešte do konca základnej časti niaky ten bodík pripíše. Calgary ešte nemá s postupom do play off nič isté a tak aj Bourque bude musieť v ostatných zápasoch vydať zo seba maximum.


4. Steven Stamkos - Tampa Bay Lightning
 
Pamätáte si ešte Stamkosa v minulej sezóne ? Niežeby mal na nováčikovskú sezónu zlé čísla, ale všetci čakali od jednotky draftu predsa len viac. Neubehol ani rok a Steven žiari ako jedna z najjagavejších hviezd celej NHL. Posúďte veď sami : 66 zápasov, 42 gólov, 38 asistencii a v súčasnej forme môže kľudne atakovať 100 bodovú hranicu. Už teraz však určite umlčal všetkých neprajníkov. Tento ešte iba 20 ročný center bleskov strieľa  momentálne góly ako na bežiacom páse, čoho dôkazom je aj posledných sedem dní. V troch stretnutiach sa štyri krát trafil do čierneho a pozbieral aj tri asistencie čo mu robí spolu sedem bodov. Tri zo štyroch gólov navyše zaznamenal v presilovke. Stamkos skóroval už v siedmich dueloch v rade, napriek tomu sa Tampe Bay veľmi nedarí, keď z posledných desiatich zápasov vyhrala len tri. Boj o Play off sa ale iba začína a bola by škoda, keby sa Stamkos vo vyraďovacích bojoch pri súčasnej forme nepredstavil…


3. Jarome Iginla - Calgary Flames
 
Tento týždeň bol pomerne bohatý na góly a tak tu máme do tretice strelca hatricku. Iginlove kanonierske schopnosti nikoho neprekvapujú a v tomto prípade si to zlízla Minnesota. Jarome ako správny kapitán skoróval dva krát v presilovke a svoj večer zavŕšil gólom do prázdnej bránky. Pripísal si aj asistenciu a tak bol pri výhre 5 : 2 nad Wild v podstate pri všetkom dôležitom. Držiteľ zlatej medaily zo zimných olympíjskych hier stihol odohrať v meranom období štyri dueli, v ktorých pozbieral sedem bodov, za štyri góly a tri prihrávky. Obdivuhodná je ale ešte jedna vec. Jarome Iginla pokoril 30 gólovú hranicu už deviatu sezónu po sebe, čo nadmieru dokazuje jeho vycibrený strelecký inštinkt. Na svojom konte má už 440 gólov a do športového dôchodku ešte pekne ďaleko, kedže 1. júla oslávi svoje 33 narodeniny.


2. Chris Stewart - Colorado Avalanche
 
Lavíny tento rok stavili na mladých hráčov, ktorých iba málokto pred sezónou poznal. Iba 22 ročný Stewart je perfektný príklad toho, že Colorado urobilo dobre. Chris dokonca vedie klubové štatistiky v počte gólov a je aj najčastejšie strielajúcim hráčom Avalanche. Dokonca v prvom marcovom týždni ho NHL.com vyhlásilo za prvú hviezdu celej ligy. Rodák z Toronta nastúpil v poslednych siedmich dňoch na tri zápasy a hneď v prvom z nich strelil hatrick do bránky St.Louis. Strelecky sa presadil aj v nasledujúcom zápase pri prehre svojho tímu 4 : 6 s Vancouverom. Dnes v noci si pripísal ešte dve presne prihrávky. Sedem bodov v troch zápasoch je teda veľmi pekná vizitka. Uvidíme ako ďaleko dokážu zájsť mladé pušky s Colorada vo vyraďovacích bojoch, ktoré by im už nemali ujsť.


1. Mikael Samuelsson - Vancouver Canucks
 
Samuelsson prestúpil do kanadského Vancouveru pred touto sezónou z Detroitu Red Wings a toto rozhodnutie určite nemusí ľutovať. Mikael zažíva najlepšiu sezónu vo svojej kariére a už teraz si vytvoril svoje bodové aj gólové maximum. V sezóne 05 / 06 zaznamenalo toto pravé krídlo 45 bodov (23 + 22) a dnes má na svojom konte už 49 bodov a to má ešte k dispozícií 15 zápasov do konca základnej časti. Niet teda divu, že sa Samuelsson dostal aj do nášho výberu. V minulom týždni sa Švédovi darilo hlavne strelecky, dokonca v zápase s Coloradom dosiahol hatrick. Od minulého piatku nastúpil tento 33 ročný útočník na štyri zápasy, v ktorých nasúkal súperovím brankárom šesť gólov a pridal k tomu aj dve asistencie. Tomu sa hovorí forma ako hrom ! Za zmienku stojí aj fakt, že Samuelsson skóroval už v piatich stretnutiach za sebou a v posledných ôsmich zápasoch strelil deväť gólov. Pokiaľ by mu to tak išlo ďalej, tak Canucks sa môžu na play off skutočne tešiť.