Main Content

Jozef Stümpel - skúsený veterán s diabolským citom pre prihrávku

pondelok, 25. apríl 2011 18:18 | Autor: Anton Fanfara

Jozef Stümpel - skúsený veterán s diabolským citom pre prihrávku
Jozef Stümpel - skúsený veterán s diabolským citom pre prihrávku | zdroj: Anton Fanfara pre Sport7.sk, foto SITA

Po Jaroslavovi Halákovi, Pavlovi Demitrovi a Mirovi Šatanovi pokračujeme profilom ďalšej výraznej osobnosti v našom reprezentačnom výbere, ktorý sa chystá na domáci svetový šampionát. Jozef Stumpel, 39-ročný skúseny center bude dôležitou súčasťou nášho tímu nie len na vhadzovaniach, presilovkách, ale nepochybne aj v kabíne.

Jozef Stümpel sa narodil 20. Júla 1972 v Nitre. S hokejom začínal v rodnom meste s prvoligovým klubom Plastika Nitra, kde odohral celú sezónu 1989/1990. O rok neskôr už obliekal dres extraligového tímu AC Nitra, kde si zahral aj s Žigmundom Pálffym. Hneď v prvej extraligovej sezóne ukázal svoj talent a v 49 zápasoch dosiahol 45 bodov. Po sezóne si ho vo vstupnom drafte vybral Boston Bruins z 40. miesta. V najvyššej lige odohral len štyri zápasy a vsietil iba jeden gól. Väčšinu sezóny odohral v tíme Kölner Haie (staršie názvy: Cologne EC, Cologne Sharks) v tíme nemeckej najvyššej súťaže.

V nasledujúcej sezóne 1992/1993 odohral za Boston Bruins v hlavnej súťaži len 13 zápasov s bilanciou 4 bodov pričom väčšinu sezóny odohral v AHL v tíme Providence Bruins. V 56 zápasoch získal skvelých 91 bodov, čo neostalo bez povšimnutia Bostonu Bruins. Jozef sa v nasledujúcich dvoch sezónach zapracoval do zostavy tímu a od sezóny 1995/1996 patril medzi jeho opory. O rok neskôr získal klubovú trofej za najlepšieho hráča na domácom ľade (E.C. Dufrasne Trophy). V sezóne 1997/1998 prestúpil do Los Angels Kings, kde sa opäť stretol s Žigom, s ktorým vytvoril nebezpečnú útočnú dvojicu. Hneď v prvej sezóne v LA Kings získal svoje kariérne maximum v počte bodov v NHL, keď strelil 21 gólov a pridal aj 58 asistencií. Zahral si aj v play-off, no v 5 zápasoch ani raz nebodoval a jeho klub vypadol už v prvom kole. V zostave Kings hral do sezóny 2001/2002, keď za LA odohral len 9 zápasov. Po ukončení angažmá v Los Angeles sa vrátil do Bostonu. S tímom sa mu podarilo v dvoch sezónach prebojovať aj do play-off, no cez prvé kolo vnepostúpili.

V sezóne 2003/2004 sa opäť vrátil k Pálffymu na slnečnú Kaliforniu do mužstva LA Kings . Tu odohral len jednu sezónu a v nasledujúcej sa kvôli lockoutu rozhodol hrať za Sláviu Praha v českej extralige, tam ho nasledoval aj Pálffy. Po skončení zámorskej “výluky” sa ich cesty opäť rozišli. Žigmund putoval do Pittsburghu a Jozef na slnečnú Floridu. S klubom sa dohodol na dvojročnom kontrakte v hodnote 3,25 milióna dolárov. V sezóne 2007/2008 zastihli Stümpela viaceré zranenia, kvôli ktorým sa Florida Panthers rozhodla predčasne ukončiť kontrakt a vyplatila slovenského útočníka. Jozef sa rozhodol nepokračovať v NHL a dať šancu novovznikajúcej KHL - upísal sa ruskému klubu Barys Astana. Sezónu 2010/2011 odohral za Dinamo Minsk.

Jozef Stümpel  nikdy nepohŕdal ani reprezentáciou a zúčastnil sa na štyroch svetových šampionátoch v rade (MS 2002, 2003, 2004, 2005). Z majstrovstiev si odniesol zlatú (2002) a bronzovú medailu (2003). Počas zlatých MS vo Švédsku vytvoril v záverečných troch stretnutiach elitnú formáciu so Žigmundom  Pálffym a Petrom Bondrom. Veľkú zásluhu mal aj na získaní bronzu v Helsinkách, keď nášmu tímu pomohol 4 gólmi a 11 nahrávkami. Menej úspešne boli  MS v roku 2005 vo Viedni, kedy viedol prvý útok spolu so Zedníkom a Pálffym, neskôr Zedníka nahradil Šatan. Slováci síce vypadli už vo štvrťfinále no Jozef opäť dokázal svoj obrovský prínos. Nevsietil síce ani jeden gól, no prihral na sedem, čím sa stal najlepším nahrávačom Slovenska a v tejto štatistike obsadil na turnaji druhé miesto za Thortnom (10 asistencií). Zúčastnil sa aj na ZOH 2002 a 2006, ale tu veľa vody nenamútil. Na ZOH 2006 v Turíne sa zranil na tréningu a na prvé tri zápasy nemohol nastúpiť, potom sa mu už nepodarilo zapracovať do rozbehnutého turnaja a patril medzi menej výrazných hráčov tímu. Napokon sa zúčastnil aj nezabudnuteľných ZOH 2010. Počas februára 2010 predvádzal vo Vancouveri  skvelé výkony a odborníci sa ho neraz pýtali prečo už nehrá v NHL. Pre Jozefa bola táto kapitola však už uzavretá.

Jozef Stümpel je typ hráča, ktorých by sme do zostavy potrebovali viac (nehovoriac o tom, že hrá na pozícií centra kde nás dlhodobo tlačí topánka). Má skvelú kontrolu puku, prehľad na ľade a priam geniálny cit pre finálnu prihrávku. Jeho najväčší prínos sú vyhraté vhadzovania, v ktorých má naše mužstvo veľkú slabinu a v kľúčových momentoch často zlyhá. Keď je však Stumpel k dispozícií vždy sa naňho môžeme spoľahnúť v kritických momentoch. Na domácich majstrovstvách by mohol vytvoriť produktívny útok so Šatanom a Zedníkom, prípadne s Demitrom a Gáboríkom. Poskladanie zostavy je však v rukách trénera Hanlona a my môžeme len dúfať, že dá aj s prispením tohto 39-ročného veterána dokopy tím, ktorý bude schopný zabojovať o vytúžené medaily.