Main Content

Ďalšia dedina do Fortuna ligy? Je to pomerne reálne!

piatok, 30. október 2015 09:50 | Autor: Filip Chudý

Ďalšia dedina do Fortuna ligy? Je to pomerne reálne!
Ďalšia dedina do Fortuna ligy? Je to pomerne reálne! | zdroj: © TASR

Slovensko sa môže stať čoskoro krajinou, ktorá bude mať v najvyššej súťaži dve dediny. Borčice totiž čoraz viac ukazujú svoj entuziazmus pre futbal, preto ich boj o Fortuna ligu nemusí byť márny.

Komentár Filipa Chudého

Vo svete je úplne bežné, že menšie obce, resp. dediny hrajú či hrávali najvyššiu futbalovú súťaž. V Česku to boli Blšany s necelou tisíckou obyvateľov a Drnovice s približne 2 300 obyvateľmi. Do poľskej Ekstraklasy postúpila v lete Nieciecza, ktorá má 750 obyvateľov. Vo svete je najznámejšou prvoligovou dedinou bundesligový Hoffenheim, ktorý má takmer 3 300 obyvateľov, ale podobné prípady nájdeme takmer všade. Výnimkou už nie je ani Slovensko, keďže v lete 2014 postúpila do našej najvyššej súťaže Podbrezová, ktorá má takmer 4 000 obyvateľov. Lenže obec, v ktorej sídlia známe železiarne, nemusí byť už čoskoro najmenšou v súťaži, a to dokonca nie iba tesne, ale pomerne výrazne.

Momentálnym lídrom západnej skupiny DOXXbet ligy sú Borčice, ktoré mali k poslednému dňu minulého roka 535 obyvateľov. Ešte síce nie sme ani v polovici sezóny, ale už to vyzerá tak, že malá dedinka pri Dubnici bude v tejto sezóne bojovať o postup do Fortuna ligy, pričom to vôbec nemusí byť márny boj.

Oficiálne to síce žiaden predstaviteľ klubu nepovedal, ale futbalovým Slovenskom sa už šíria správy o tom, že starosta obce a majiteľ klubu v jednej osobe Anton Fabuš chce dostať svoj klub do najvyššej súťaže, pričom pri napĺňaní tohto cieľa šetriť nemieni. Úspešný podnikateľ v mäsovom priemysle je v dobrom futbalový blázon, čo vidieť aj na súčasnom mužstve. Už to nie je vyslovene iba o tom, že zaň hrajú mäsiari, ale aj viaceré známe mená. V bráne je ešte donedávna ligový brankár Pavol Penksa, v obrane sú najznámejší Peter Bašista, Tomáš Bagi a Matej Siva, v strede poľa kraľuje Miroslav Barčík a v útoku má tréner Jozef Majoroš na súpiske Jána Nováka či Mareka Kuzmu. Už súčasný káder zabezpečil, že Borčice strácajú na postup do najvyššej súťaže v tejto chvíli iba tri body, keďže presne o toľko viac nazbierali Košice, líder druhej ligy východ.

Borčice treba brať rozhodne vážne, pretože už to tak vyzerá, že oni to berú svoju šancu veľmi vážne. Ak v zime ešte vystužia svoj súčasný káder o troch, štyroch zaujímavých hráčov, o slovenskej lige sa môže v lete rozprávať vo veľkom, pretože takáto malá dedina v najvyššej súťaži by bola zrejme svetovým unikátom.

Samozrejme, pre našu najvyššiu súťaž by nebolo dvakrát pozitívne, ak by malé mestá a mestečká doplnila ďalšia dedina, ale treba rešpektovať športovú stránku veci. Futbal ide za peniazmi, kde ich majú, tam je veľký predpoklad na úspešné výsledky. Také už v Borčiciach síce sú, ale prípadný postup do Fortuna ligy by bol tou povestnou čerešničkou na torte, resp. v tomto prípade by išlo o jablko v ústach pečeného prasaťa.

Či sa oň naozaj aj reálne v Borčiciach pokúsia, to ukáže už zimná prestávka a pohyb v kádri, no a tiež to, čo sa bude diať s tamojším štadiónom. Ten je síce útulný, ale na najvyššiu súťaž vo viacerých smeroch nevyhovujúci. Ak je pravda to, o čom sa hovorí, že Fabuš do Dubnice hrať za žiadnu cenu nepôjde, potom musí už teraz myslieť na to, že treba opäť rekonštruovať, pretože cez leto sa to všetko ťažko môže stihnúť. No aj keby si v Borčičiach povedali, že stačilo, aj tak by išlo o jeden z pekných futbalových príbehov, za ktorým je predovšetkým veľký zápal pre futbal, čo bolo cítiť aj v stredajšom zápase Slovenského pohára so Žilinou. Ak by takto so srdcom pristupovali k futbalu aj v najväčších slovenských mestách, nemuselo by byť toľko renomovaných klubov v nižších súťažiach.