Main Content

Dobrá správa pre náš šport, ktorá zvyšuje šancu na úspechy

sobota, 31. október 2015 09:04 | Autor: Filip Chudý

Dobrá správa pre náš šport, ktorá zvyšuje šancu na úspechy
Dobrá správa pre náš šport, ktorá zvyšuje šancu na úspechy | zdroj: © TASR

Vojenské športové centrum Dukla Banská Bystrica je najväčšie a najúspešnejšie stredisko svojho druhu na Slovensku. A čoskoro bude zrejme ešte úspešnejšie, pretože po novom dáva do popredia špičkové výkony, pričom tie priemerné chce eliminovať.

Komentár Filipa Chudého

Na Slovensku máme iba veľmi málo športovcov, ktorých cieľom je byť najlepší vo svojom športe. Môže za to vo veľkej miere aj zmýšľanie nášho národa, ktoré priam podporuje priemernosť. Ak niekto z individuálnych športovcov skončí v polovici štartového poľa, dostane u nás okamžite alibi v štýle, že sa pekne umiestnil a určite nesklamal. Ak nejaký športový kolektív vypadne v medzinárodnej súťaži na prvom súperovi, akoby sa nič nestalo, ba dokonca sú aj prípady, že sa niekde hovorí o pozitívnej reklame pre krajinu. Ja osobne teda vôbec nechápem, čo je akože pozitívne na tom, ak niekto skončí ďaleko od najlepších, resp. napríklad nejaký náš futbalový klub zakopne v pohárovej súťaži hneď na prvej prekážke. Pre mňa osobne sú to zlyhania, ktoré ani nestoja za zmienku, alebo, a to je ten lepší variant, poriadne ich treba verejne skritizovať.

Síce fandím slovenským športovcom a rád sledujem ich boje s konkurenciou na svetovom fóre, ale vadí mi, ak niekto ide v slovenskom drese na iba akýsi výlet. Takýchto výletníkov určite nájdeme aj v našej výprave do Ria, pretože splnili predpísaný limit v športovej disciplíne, ktoré má od MOV „milión“ miesteniek. Ja osobne by som ale ešte zaviedol na národnej úrovni dodatočné kritérium, ktoré by znelo tak, že ak nemáš reálnu šancu vyhrať, alebo nie si megatalent, ktorý by sa mal prejaviť v blízkej budúcnosti, potom proste nejdeš.

No dobre si uvedomujem, že je to veľmi ťažké dostať do praxe, pretože tiež nemožno čakať od niektorých víťazstvo, keď na to nemali vytvorené podmienky. V dnešnej dobe totiž o víťazoch rozhoduje vo veľkej miere aj to, kto má okolo seba aký servis. Na Slovensku je na šport málo peňazí, čo hneď nezmení ani nový Zákon o športe. Ale stále je ich podľa mňa dosť na to, aby sme vedeli zabezpečiť našim najlepším športovcom rovnocenné podmienky s vyspelým svetom. Preto s nadšením vítam to, čo sa momentálne deje v najväčšom športovom centre na Slovensku.

Nový riaditeľ Vojenského športového centra Dukla Banská Bystrica Richard Galovič to zobral pekne od podlahy. Stačilo mu 60 dní na to, aby vypracoval novú organizačnú štruktúru, ktorá má pomôcť v tom, že tí najlepší športovci Slovenska, ktorých je vo VŠC viacero, dostanú ešte lepšiu starostlivosť, pričom to bude na úkor ďalších športovcov v Dukle, rozumej výletníkov. Galovič síce nikoho nevyhadzuje, ale nastavia sa také prísne kritériá, že odhadom asi 40 % súčasných športovcov v najväčšom športovom stredisku na Slovensku ich nesplní, čo bude znamenať ich odchod.

Vďaka takto ušetreným peniazom budú môcť športovci ako Kuzminová, Tóth, Martikán, Velez-Zululová a ďalší mať ešte lepšie podmienky, čo zvýši ich šance na úspech. Za lepšími podmienkami nemyslím platové ohodnotenie, ale VŠC Dukla sa po novom zameria na lepší podporný servis, ktorý si bude môcť dovoliť. Šancu navyše dostanú aj mladí športovci, ale tí tiež budú musieť potvrdzovať svoje kvality, aby mohli zostať v stredisku. Takto sa aspoň ukáže aj ich psychická odolnosť, ktorá je pre podávanie špičkových výkonov tiež veľmi dôležitá.

Možno tento krok síce v najbližšom čase ešte viac zníži počty slovenských reprezentantov na vrcholných podujatiach, ale som si istý, že sa tým zvýši počet tých, čo budú môcť reálne bojovať o medaily, pretože budú mať na to vytvorené podmienky. A radšej mať jedného víťaza, ako desať takých, čo budú v poli porazených.