Main Content

NHL opustil aj posledný slovenský majster sveta. Aké boli kariéry našich hrdinov?

sobota, 31. október 2015 11:42 | Autor: Jakub Mihálik

NHL opustil aj posledný slovenský majster sveta. Aké boli kariéry našich hrdinov?
NHL opustil aj posledný slovenský majster sveta. Aké boli kariéry našich hrdinov? | zdroj: © TASR

Ľubomír Višňovský zrejme definitívne ukončil NHL kapitolu svojej kariéry. Je tak posledným majstrom sveta z roku 2002, ktorý ukončil pôsobenie za morom. Čo sa stalo so zvyškom slovenských hrdinov?

Najviac, až 12 hráčov, zo slovenského kádra na MS 2002, ktoré pre Slovensko skončili jediným zlatým úspechom v histórii, pôsobilo tej sezóne v NHL. V uplynulom týždni posledný z nich, Ľubomír Višňovský, ohlásil, že jeho kariéra bude pokračovať v KHL v drese Slovenska. Z 26 hráčov, ktorí sa objavili na súpiskách pre turnaj vo Švédsku viacerí ukončili kariéru, odišli z NHL i z povedomia. Čo sa s majstrami sveta dialo po ich životnom úspechu?

Miroslav Šimonovič – Tretím brankárom na turnaji bol Miroslav Šimonovič, vtedy gólman popradského tímu. Vo Švédsku nenastúpil ani na jeden zápas, no aj pozícia brankárskej trojky má pre tím význam. Po MS 2002 naďalej pokračoval v slovenskej extralige, kde obliekol dresy Košíc, Žiliny, Popradu,Banskej Bystrice i Zvolena. Kariéru ukončil desať rokov po titule ako 37-ročný. Odvtedy trénoval mládež, v aktuálnej sezóne je vedený ako kouč brankárov v Poprade. 

Ján Lašák – Brankársky hrdina zlatého tímu, 23-ročný Lašák v roku 2002 ešte  bojoval o miesto v NHL. Titul majstra sveta mu však za morom nepomohol a v drese Nashvillu v ďalšej sezóne dostal len tri šance. V roku 2003 sa teda rozhodol zámorie opustiť a jeho kariéra pokračovala v Európe. V Rusku pôsobil ešte pred vznikom KHL, potom majstrovsky pôsobil v Pardubiciach, cez Košice, KHL, Fínsko i Trenčín sa dostal opäť do českej extraligy, kde aj v súčasnosti háji dres Liberca.

Rastislav Staňa – Lašákov rovesník Rasťo Staňa bol dlhé roky nerozlučným parťákom našej brankárskej jednotky. Aj on počas MS 2002 chytal v Zámorí, no šancu dostal až o čosi neskôr. V sezóne 2003-2004 si zachytal vo Washingtone v šiestich zápasoch, no aj on sa po sezóne vydal európskou cestou. Štyri sezóny vo Švédsku, dokonca až šesť sezón v KHL. V sezóne 2014-2015 pôsobil v pražskej Sparte,no predčasne ukončil ju i kariéry kvôli zdravotným problémom so srdcom. 

Radoslav Hecl – Statnému obrancovi majstrovský úspech otvoril dvere do Zámoria, keď dlhoročný zadá Slovana Bratislava sa po titule rozhodol šťastie vyskúšať v drese Buffala, ktoré ho draftovalo z 208. miesta ako 28-ročného. V NHL stihol 14 zápasov, zvyšok sezóny odohral na farme, čo ho presvedčilo nanávrat na Slovensko.  Ďalšie tri sezóny pôsobil v Slovane, potom skúsil britský hokej a kariéru zakončil po pôsobení v talianskej Pontebbe. Po skončení hráčskej dráhy pôsobil v štruktúrach Topoľčian, aj ako spolukomentátor hokejových prenosov. 

Jerguš Bača – Nestorom slovenského výberu na MS 2002 bol obranca Jerguš Bača. Mikulášsky rodák si svoje pôsobenieza morom „odbil“ ešte v 90. rokoch. V čase konania MS hrával v nemeckej DEL. Po titule majstra sveta sa ale vrátil do Liptovského Mikuláša(s krátkou zastávkou v Dukle Trenčín), kde odohral ďalšie tri sezóny. V roku 2005 ukončil kariéru. Pôsobil ako tréner v Mikuláši i asistent trénera pri seniorskej reprezentácii. Momentálne pôsobí ako funkcionár vo svojom materskom klube.

Martin Štrbák – Niekdajší rekordman v počte reprezentačných štartov sa na MS objavil ako hráč Lokomotívu Jarosľavl, kam prestupoval po anabáze vo Vsetíne. Zlato z roku 2002 a bronz z roku 2003 zabezpečili vysokému obrancovi šancu v NHL a Martin nastúpil na 44 zápasov v drese Pittsburghu Penguins. Po ojedinelej sezóne sa však vrátil do Európy. Cez Košice sa dostal do CSKA Moskva, Magnitogorsku, Pardubíc, švédskeho Rogle a ruských MVD a Dynama Moskva.Posledné tri roky strávil v Košiciach, kde aj pred niekoľkými týždňami ukončil kariéru po nepeknom zaobchádzaní zo strany klubu.

Peter Smrek – Nádejný martinský obranca na MS prichádzal ako hráč na pomedzí AHL a NHL. V drese New York Rangers a St. Louis odohral takmer tri desiatky zápasov. Po šampionáte však už šancu v NHL nedostal. Po dvoch rokoch v AHL to v zámorí zabalil a vystridal nemeckú DEL a švédsku Elitserien. Neskôr sa vrátil do Martina, no kvôli zraneniam vynechal až tri sezóny. V minulom a predminulom ročníku za Martin nastupoval. Tento rok však ukončil kariéru.

Dušan Milo  - Nevysoký obranca sa na turnaj dostal ako hráč Zvolena. Jeho výkony mu zabezpečili dvojročný angažmán vo Švédsku, krátko pôsobil aj vo Švajčiarsku a sedem sezón v Nemecku. Od sezóny 2013-2014 pôsobí ešte stále v Nitre.

Ľubomír Višňovský – Posledný majstrovský mohykán Slovenska v NHL. Ľubo by výkonnostne na NHL stačil, čo naznačil aj letný kemp v tíme držiteľa Stanley Cupu, no do hry vstúpili aj iné faktory, a tak sa dlhoročná hviezda NHL vrátila do svojho obľúbeného Slovana. Po tejto sezóne vraj ukončí kariéru, ktorá zahrňa kompletnú zbierku medailí z MS.

Richard Lintner – Populárny Citrón si práve v majstrovskej sezóne odskočil zo zámoria do švédskej lige, ale aj výkony na turnaji ho primäli vrátiť sa do NHL. Jednu sezónu pendloval medzi AHL a NHL, kde obliekol dresy Rangers a Penguins, potom sa vybral postupne do Švédska, Švajčiarska, Dukly Trenčín, KHL, či Fínska. Kariéru ukončil počas minulej sezóny, teraz šéfuje Tipsport lige a nahlas dúfa v revolúciu v slovenskom hokeji.

Ladislav Čierny – Vtedy hráč Českých Budejovíc si majstrovským titulom polepšil, keď získal angažmán v Rusku. S medzizastávkou vo Zvolene sa dostal do Čerepovca, no po sezóne 2006-2007 definitívne zakotvil v domovskom Zvolene, kde hral až do konca kariéry, ktorý prišiel po sezóne 2012-2013. V súčasnosti podniká a figuruje v zvolenskom mestskom zastupiteľstve ako poslanec.

Peter Bondra – Strelec zlatého gólu stihol po MS dosiahnuť magickú hranicu 500 gólov v NHL a po sezóne 2006-2007 ukončil kariéru. Pôsobil ako generálny manažér reprezentácie. S výnimkou účasti v „Lintnerovej“ skupine volajúcej po zmene v slovenskom hokeji, sa príliš v športe neangažuje. Žije vo Washingtone, podniká a drží palce svojim synom hrajúcim v univerzitnej súťaži.

Jozef Stumpel – Ďalší z hviezdnych hráčov NHL, ktorí prišli pomôcť slovenskému výberu. Po turnaji ešte pôsobil v dresoch Bostonu, Los Angeles a Floridy. Po sezóne 2007-2008 však odišiel do KHL, kde pôsobil v Astane, Dyname Minsk a Spartaku Moskva. Krátke pôsobenie vo Fínsku vystriedala rodná Nitra,kde hrá dodnes.

Vladimír Országh – Vlado v čase šampionátu pôsobil v drese Nashvillu Predators, no po sezóne 2003-2004 prišla výluka, ktorú strávil vo Zvolene a Banskej Bystrici. Švédska liga i St. Louis Blues boli posledným zábleskom skutočných kvalít šikovného útočníka, potom prišli zranenia, len 15 zápasov v drese Bystrice a koniec kariéry v roku 2010. Odvtedy sa vydal na trénerskú dráhu, keď pôsobil ako hlavný kouč Baranov i ako asistent v Slovane a seniorskej reprezentácii. Momentálne opäť pôsobí v Banskej Bystrici. 

Miroslav Šatan – Kariéru slovenského kapitána sledoval určite každý fanúšik slovenského hokeja. V NHL pôsobil až do roku 2010, stihol v drese Pittsburghu získať Stanley Cup, potom zamieril do Dynama Moskva a kariéru dokončil v drese Slovana. Ako líder ešte stihol doviesť Slovensko k striebru na MS 2012. Momentálne žije v Amerike a pred nedávnom odmietol pozíciu generálneho manažéra reprezentácie.

Rastislav Pavlikovský – Center úspešnej formácie s Országhom a Nagyom po šampionáte skúsil šťastie za morom, no celú sezónu odohral v AHL, a tak sa vrátil do Švédska. Počas kariéry okrem Švédska hral aj vo Švajčiarsku, Rusku, Česku a pred dvoma rokmi i vo Fínsku. Momentálne pôsobí v Dukle Trenčín vo veku 38 rokov. 

Radovan Somík – Aj Radovan Somík sa po historickom úspechu dostla do NHL, kde v drese Flyers odohral 2 sezóny.Potom však nasledoval návrat do Európy. Pôsobil v Martine, Vsetíne, v Malmo i Čerepovci. Až osem sezón potom absolvoval v Pardubiciach. Kariéru mu skomplikovali problémy s chrbticou, a tak ju počas minulej sezóny ukončil. 

Ľuboš Bartečko – V NHL vydržal už len jednu sezónu, potom pôsobil v Sparte, Dyname Moskva, vo Švédsku i Švajčiarsku. Sezóny tradične štartoval v Kežmarku alebo Poprade. Cez Lev Poprad, Lev Praha a Chomutov sadostal opäť do Popradu, kde hrá aj v súčasnosti. 

Žigmund Pálffy – Hokejový génius pre problémy s ramenom odišiel z NHL a ukončil kariéru.Vrátil sa v drese Skalice, za ktorú odohral niekoľko sezón, až v roku 2013 tretíkrát a zdá sa, že definitívne ukončil kariéru. Momentálne sa venuje výchove talentov v rodnej Skalici.

Michal Handzuš – Z útočníkov pôsobil v NHL najdlhšie. Až keď sa pred minulou sezónou nedohodol s Chicagom, v ktorého drese získal Stanley Cup, vrátil sa do Banskej Bystrice. Okrem hráčskych aktivít je v súčasnosti najhlasnejším volaním po zmene v slovenskom hokeji.

Ladislav Nagy – Po tom, ako sme sledovali jeho výkony v KHL v drese Slovana i v slovenskej reprezentácii, zdá sa, že „Maďar“ ako ho spoluhráči prezývajú už roky, by ešte na NHL výkonnosť mal. Avšak svoje pôsobenie v nej ukončil, možno predčasne, už v roku 2008. Ruská KHL, švédska Elitserien i fínska SM Liiga len potvrdli, že Laco je hráč svetovej triedy. Momentálne už druhý rok pôsobí v KHL v drese Slovana. 

Peter Pucher – Zrejme ťažko by sme našli hráča, ktorý je jednému klubu verný tak dlho. Peter Pucher si síce odskočil v niekoľkých sezónach do Pardubíc, Brna i Zvolena, no v drese Znojemských Orlov absolvoval už dokopy 13 sezón. Momentálne Znojmo pôsobí v EBEL lige a 41-ročný center je jeho najskúsenejším hráčom. 

Róbert Petrovický – Niekdajšia draftová deviatka v čase zlatého šampionátu už pôsobil vo Švajčiarsku, kam sa presťahoval po sezóne 2000-2001, poslednej za morom. Po dlhoročnom pôsobení pod Alpami skúsil aj švédsku, českú , či fínsku ligu. Momentálne ťahá trenčiansku omladinu a vo veku 42 rokov je na ľade zdrojom obrovského množstva skúseností.

Róbert Tomík – Po MS pokračoval v drese Sparty Praha, vyskúšal si pôsobenie v DEL, SM Liige i v dvoch najvyšších švédskych ligách. Tri zápasy odohral aj v Rusku, no posledné sezóny kariéry pôsobil doma, v Trenčíne a Košiciach. V metropole východu aj po sezóne 2010-2011 ukončil kariéru. Zaujímavosťou je, že po zlatom turnaji sa už v reprezentácii nepresadil. Momentálne podniká.

Marek Uram – Šikovný útočník pôsobil celú kariéru na Slovensku a v Česku. Po šampionáte pokračoval v Znojme, neskôr v Slovane i Martine.  Vyskúšal si EBEL ligu v drese Znojma i MOL ligu v drese Nových Zámkov. Momentálne vo veku 41 rokov hráva za rodný Liptovský Mikuláš v druhej najvyššej súťaži u nás.

Miroslav Hlinka – Švédsko, Rusko, Česko i Slovensko. Sympaťák Miro Hlinka kariéru ukončil po sezóne 2013-2014. Bohužiaľ tragicky ukončil aj svoj život.