Main Content

Je to možné vydržať?! James tvrdí, že áno

utorok, 3. november 2015 11:02 | Autor: Viktor Štefaňák

Je to možné vydržať?! James tvrdí, že áno
Je to možné vydržať?! James tvrdí, že áno | zdroj: © TASR

„82.“ To bola odpoveď LeBrona Jamesa na porciu zápasov, ktoré sa chystá odohrať v tomto roku. Hráč, ktorý hral v posledných šiestich sezónach šesť krát finále NBA má dlhodobo problémy s chrbtom.

Za posledných desať mesiacov dostal už druhý krát protizápalovú injekciu. A oba zápasy sezóny oddychoval na lavičke na bruchu. Presne ako Larry Bird či Steve Nash keď končili svoje kariéry.

James má 30 rokov a je v najlepšej fáze kariéry. Začal trinástu sezónu v lige, jeho telo dostáva zabrať. Odohral suverénne najviac minútv porovnaní s jeho rovesníkmi, ktorí prišli do ligy s ním. Cavs začali sezónu prehrou s Bulls, ale odvtedy vyhrali dva krát. So silným Memphisom a otáznymi Heat. James dal postupne 25, 14 a 29 bodov.

Jeho problémy s chrbtom ho trápia už dlhodobo. Preto do svojich predsezónnych tréningov zaraďuje aj jógu či iné uvoľňovacie cvičenia. Dnešná doba je rýchla, sedavá a ľudia majú tendenciu hýbať sa málo, nárazovo a technicky zle. Naopak superatléti ako James si toho nakladajú nesmierne veľa. To všetko pôsobí na našu chrbticu. Ak je oslabená a poškodená v hornej časti tela, bývajú problémy s krkom či rukami. Ak naopak v dolnej časti, obeťou sú kríže či nohy.

Práve tu je problém Jamesa. Stráca bolesťami v chrbte odrazovú silu. Podobný problém riešil aj Dwight Howard, ktorého dokonca museli operovať. Ako sám tvrdil: „cítil som, že hrám na jednej nohe.“ LeBron si je toho takisto vedomý. „Keď som na ploche, hrám naplno a nie je to len tak pre nič za nič. Keď sú vypnuté svetlá a diváci oddychujú, ja makám veľmi tvrdo. Pracujem na svojej hre, tele. To nie je len tak cez noc! Mám od Boha talent, ale nespolieham sa naň. Snažím sa z neho vyťažiť čo najviac, využiť každú jeho výhodu.“ Ak si aj Ty chceš zamakať ako James či iná hviezda NBA, nezabudni si pozrieť našu tréningovú časť.