Main Content

Kozák je jediný zodpovedný, ak chce Vitteka a spol., má ich mať!

piatok, 6. november 2015 14:28 | Autor: Filip Chudý

Kozák je jediný zodpovedný, ak chce Vitteka a spol., má ich mať!
Kozák je jediný zodpovedný, ak chce Vitteka a spol., má ich mať! | zdroj: © TASR

Ján Kozák včera zverejnil svoju poslednú nomináciu v tomto roku, ktorá vyvolala vo futbalovom národe opäť zvýšené vášne. Kým niektorí ju schvaľujú, ďalší zas hania. Urobil Kozák správne alebo mohol niečo spraviť inak?

Komentár Filipa Chudého

O niekoľko dní neskôr ako obvykle, ale predsa len, sme sa včera dočkali odtajnenia očakávanej poslednej nominácie reprezentácie Slovenska v tomto roku. Tá bola o to zaujímavejšia, že bola vlastne prvou po spečatení postupu na Euro, čiže mala odhaliť, s kým Kozák počíta, prípadne koho nového chce vidieť. Z tohto pohľadu sa nestalo nič prevratné, reprezentačný tréner totiž nepovolal žiadne nové meno. Nastala len jediná zmena, keď Miroslava Stocha nahradil Róbert Vittek. Všetky tieto skutočnosti viedli k tomu, že v našom futbalovom národe sa opäť objavili tisíce trénerov.

Nemám nič proti tomu, keď sa v národe diskutuje o nominácii slovenskej reprezentácie, práve naopak, tá je potrebná, pretože sa tak iba zvyšuje záujem o futbal. Aj ja mám vlastný názor na to, kto by v nej mal byť, kto zas nie, kto by mal dostať šancu a ktoré posty treba posilniť. Ak si to pozriem spätne, s rozhodnutiami Jána Kozáka som vždy na aspoň 90 % súhlasil, pričom to sa týka aj súčasnej nominácie.

Určite nevyčítam trénerovi, že nenominoval mladých hráčov z 21-tky, čo je v určitej časti futbalového národa asi najväčšia výčitka voči Kozákovi. Samozrejme, niektorých z nich by som si vedel predstaviť aspoň v širšom kádri, pričom z nich je tam iba Branislav Niňaj, lenže do užšieho výberu by to nemalo veľký zmysel. Hapalovcov totiž čaká kľúčový zápas kvalifikácie proti Holandsku, ktorý sa hrá presne v deň nášho druhého novembrového prípravného zápasu s Islandom. Ak by teda niektorí mladíci išli do áčka, logicky by nemohli pomôcť 21-tke. Navyše v súčasnej 21-tke ani nevidím hráča, ktorý by aktuálne mohol zaklopať na dvere základnej zostavy Kozákovej družiny. Preto je určite lepšie, ak odohrajú 90 minút proti silným Holanďanom v ostrom zápase, akoby hrali možno 15 minút v jednom z dvoch prípravných zápasov, pričom dobre vieme, že druhé polčasy v takýchto zápasoch po sériách striedaní ani nemajú výrazne veľkú kvalitu.

Druhou veľkou výčitkou voči Kozákovi bolo to, že nominoval starších hráčov, a to hlavne na hrot útoku. Realizačný tím našej reprezentácie to povedal v minulosti niekoľkokrát, ja som to vysvetľoval už viackrát, ale menej chápaví futbaloví fanúšikovia to evidentne stále nepochopili. Naša reprezentácia si zvolila štýl hry s klasickým hrotovým útočníkom, na čom sa nič meniť nebude, pretože to prinieslo úspech, pričom ešte pripomínam, že tento náš štýl slávil úspech aj v kvalifikácii a na samotných MS 2010. Neskôr sme skúšali aj rýchlostného hráča na hrote (Hološko), či hru na dvoch útočníkov, ale nebolo to ono. Samozrejme, ak by sme mali nejakého super strelca, ktorý by nebol klasický hrot, určite by Kozák rozmýšľal aj inak. No my takého momentálne nemáme. Či sa tak časom vyprofiluje Adam Zreľák, alebo sa prebudí v minulosti ďalší najlepší strelec 21-tky Jakub Sylvestr, to teraz nevieme, no bodaj by tak bolo. Lenže dnes tomu tak nie, preto sú v nominácii stále tí istí.

Teda jediným (staro)novým hráčom je Róbert Vittek, ktorého nominácia tiež vyvolala protichodné reakcie. Ja som sa už viackrát vyjadril, že útočník Slovana patrí do reprezentácie, za čím si stojím, pričom rovnakého názoru je aj reprezentačný tréner. Baviť sa o Vittekových herných kvalitách je absolútne zbytočné, pretože stále nemáme útočníka, ktorý by ich mal väčšie. Jediným otáznikom je to, či ich dokáže v zápase ukázať, pričom zamedziť mu v tom môžu iba zdravotné problémy. Proti Ukrajine ich mal, preto sa po ihrisku akoby plazil. No v stredu v pohárovom zápase Slovana som bol svedkom toho, ako v bežeckom súboji o loptu prešprintoval Mareka Frimmela, a to kmeňový hráč Trenčína mal dva metre náskok. To je jasný znak toho, že po dlhotrvajúcich zdravotných problémoch sa dáva do poriadku aj z fyzickej stránky. Ak je Vittek zdravý a fyzicky pripravený, stále má reprezentácii čo dať.

Ak mi niečo na Kozákovej nominácii trochu vadí, potom je to fakt, že nenominoval klasického pravého obrancu. Samozrejme, ak by mohol, Peter Pekarík by v nej určite bol, lenže my zaňho potrebujeme aj náhradu. Tomáš Hubočan a Norbert Gyömbér vedia síce na tom poste hrať, ale prospešní sú iba vtedy, ak hráme viac z defenzívy, viď zápas s Ukrajinou. Ak treba hrať aj dopredu, máme pri absencii Pekaríka problém, viď zápasy s Bieloruskom a Luxemburskom. No chápem, že Lukáš Pauschek, ktorý je jediný z pravých obrancov aspoň medzi náhradníkmi, až tak nežiaril, aby si to miesto plnohodnotne zaslúžil.

Sám reprezentačný tréner povedal, že nevidel hráča, ktorý by sa výkonmi jasne tlačil do užšieho kádra, s čím súhlasím. Vlastne jediným absolútne novým menom aspoň medzi náhradníkmi je Patrik Mráz, ktorého som spomínal v súvislosti s reprezentáciou už od začiatku sezóny, keďže v Gliwiciach hrá naozaj dobre.

A hoci by som ja urobil v nominácii jednu malú zmenu, pričom iní zas určite viac, jediným kompetentným na to tu je Ján Kozák. On nesie zodpovednosť za to, koho si vyberie. Od začiatku svojho pôsobenia pri národnom mužstve vedie reprezentáciu dobrým smerom, preto nikto nemá dôvod spochybňovať jeho rozhodnutia.