Main Content

Dnes by mala začať cesta za úspechom na Eure 2016

piatok, 13. november 2015 09:50 | Autor: Filip Chudý

Dnes by mala začať cesta za úspechom na Eure 2016
Dnes by mala začať cesta za úspechom na Eure 2016 | zdroj: © TASR

Dnes odohrá slovenská reprezentácia prípravný zápas proti Švajčiarsku, ktorý bude prvým po spečatení postupu na Euro 2016. A hoci už samotný postup je pre nás úspechom, nemôžeme sa s ním uspokojiť. Preto by sme už dnes mali začať písať iný úspešný príbeh.

Komentár Filipa Chudého

Zlomové víťazstvo na Ukrajine, fantastické so Španielskom, body potvrdzujúce v Bielorusku, ťažko vybojované v Macedónsku, s prehľadom dosiahnuté proti Luxembursku, Euro výrazne približujúce proti Macedónsku, tolerovateľná prehra v Španielsku, víťazná remíza proti Ukrajine, trochu napätia po prehre s Bieloruskom a spečatenie postupu v Luxembursku. Medzitým víťazstvá v prípravným zápasoch proti Čechom či Fínom, to bola skvelá slovenská cesta za historickým postupom na Euro do Francúzska, ale všetko má jeden spoločný menovateľ. Už je to minulosť!

Áno, naši futbalisti dosiahli ďalší veľký úspech, lenže ako správni športovci, musia chcieť dosahovať ďalší a ďalší. Najbližšou príležitosťou opäť sa výrazne zviditeľniť bude samotný európsky šampionát vo Francúzsku. Osobne som presvedčení o tom, že naši futbalisti majú kvality nielen na postup zo základnej skupiny, ale aj na historicky prvé slovenské víťazstvo vo vyraďovacej časti vrcholného podujatia, a to bez ohľadu na to, že ešte nepoznáme nielen našich súperov v skupine, ale ani menoslov tých, čo by prípadne pripadali do úvahy v osemfinále. No aby moje slová boli potvrdené aj na ihrisku, musia sa naši futbalisti veľmi dôkladne pripraviť.

A príprava na Euro začína už dnes. Duel so Švajčiarskom nemôže byť prioritne o tom, že pred vlastnými fanúšikmi oslávime postup do Francúzska, resp. sa pokúsime víťazne pokrstiť nový štadión, dnes to musí byť o tom, že ide o prvý krok v príprave na veľké podujatie. Ak si niekto myslí, že máme času v príprave na rozdávanie, veľmi sa mýli. Veď najbližšia reprezentačná akcia je až v marci, no a potom nás čaká už len záverečná príprava na Euro. Teraz odohráme dva zápasy, taká istá porcia by mala byť aj marci, pričom v záverečnej príprave pred samotným turnajom očakávam ešte také tri zápasy, no tie už by mali venované len na dolaďovanie posledných detailov.

Tréner Kozák vo svojich vyjadreniach pred dvojzápasom so Švajčiarskom a Islandom upozorňuje, že ak nám tieto dva zápasy majú naozaj na niečo poslúžiť, musíme ich brať vážne, s čím sa dá len súhlasiť.

Každý medzinárodný zápas má obrovský význam, veď sa hrá nielen o prestíž, ale aj body do svetového rebríčka. Veď sami pri pohľade naň vidíme, čo znamenala jedna prehra s Bieloruskom. Teraz nás síce svetový rebríček nemusí až tak zaujímať, ako tomu bolo pred žrebom kvalifikácie MS 2018, no nebudeme proti, ak si nahráme stratené body späť. To by totiž pomohlo aj psychike našej reprezentácie. Vo Francúzsku nás čakajú minimálne také kvalitné mužstvá, ako sú Švajčiarsko a Island, preto sa ich naučme porážať. Iba tak môžeme dosiahnuť ďalší veľký úspech, pričom cesta za ním začína práve dnes.