Main Content

Výborná správa, všetci náhradníci zabojovali o miesto v zostave

sobota, 14. november 2015 09:50 | Autor: Filip Chudý

Výborná správa, všetci náhradníci zabojovali o miesto v zostave
Výborná správa, všetci náhradníci zabojovali o miesto v zostave | zdroj: © TASR

Prípravný zápas proti Švajčiarsku bol prvou skúškou pred Eurom 2016. Bola to tak ideálna príležitosť si vyskúšať nové veci a ďalších futbalistov. Pozitívnou správou je to, že menej nasadzovaní hráči v kvalifikácii sa prihlásili o slovo.

Komentár Filipa Chudého

Ako som spomínal už včera, do začiatku Eura nás nečaká až tak veľa zápasov, preto musíme využiť každú jednu príležitosť na to, aby sme si otestovali čo najviac vecí. Počas kvalifikácie sa vyprofilovala základná zostava, ktorú Ján Kozák využíval prakticky stále. Ak by neboli zranenia, tresty a niektoré klubové problémy, možno by sme v každom zápase hrali v tom istom zložení. No ideálny stav, pri ktorom sú k dispozícii všetci, nastane iba raz za čas. Preto treba mať pripravených a hlavne overených čo najviac možných alternatív.

Ján Kozák nepatrí k experimentálnym trénerom, ktorí miešajú zostavu každý zápas, a tiež nestavia hráčov na trávnik bez rozmyslu. On si prakticky každý jeden krok musí overiť, aby ho aj vykonal. Preto sa dostanú noví hráči aspoň do širšej nominácie až vtedy, ak dlhšie obdobie podávajú dobré výkony. Preto si nováčikov v užšom výbere najprv preklepne na niekoľkých zrazoch, až kým im dá šancu aj v zápasoch. No a preto nehádže hráčov do ostrých zápasov len tak, v štýle pokus-omyl.

V základnej zostave proti Švajčiarsku sa objavili oproti vyprofilovanej základnej zostave štyri nové mená, jedno v každej formácií. To jasne naznačuje, že Kozák skĺbil dve veci, chcel hrať na výsledok, ktorý aj dosiahol, no tiež si chcel vyskúšať ďalších adeptov a aká bude ich spolupráca s osvedčenými hráčmi.

Ján Mucha už nie je žiaden nováčik, veď včera nastúpil na 44. zápas v najcennejšom drese, čím prekonal doterajší rekord Miroslava Königa v počte reprezentačných štartov brankára, no aj on sa musí ukázať, aby sa vedelo, či sa môže vrátiť na post reprezentačnej jednotky. A včera potvrdil, že na to má. Dobrú formu, ktorú ukazoval v bráne Slovana, preniesol aj do reprezentácie. V zlomových okamihoch za bezgólového stavu a tesne po našom prvom góle vytiahol dva dôležité zákroky, ktoré neumožnili dať zápasu úplne iný rozmer, pre nás nevyhovujúci.  Práve toto nám v štyroch kvalifikačných zápasoch počas tejto jesene chýbalo. Kozáčik tak aspoň vie, že naňho niekto zozadu tlačí, čo je len dobre.

Ďalším hráčom, ktorý nepatril do tradičnej kvalifikačnej základnej zostavy, ale včera v nej hral, bol Norbert Gyömbér. A hoci opäť hral na preňho netradičnom poste pravého obrancu, podal výrazne lepší výkon ako v Luxembursku, a to proti o veľa lepšiemu súperovi. Včera náš univerzál z AS Rím potvrdil, že miesto v kádri mu patrí právom. A ak treba, vždy pomôže.

Jedinou zmenou v strede poľa bola účasť Patrika Hrošovského, ktorý veľmi dobre nahradil Viktora Pečovského. Že bude Hrošovský na tomto poste futbalový, to sme vedeli, ale včera potešil aj tým, že sa dobre pohyboval v defenzívnom postavení, čo je najdôležitejšie zistenie z jeho výkonu. Včera urobil Hrošovský veľký krok k nominácii na Euro, ba si ju podľa mňa už prakticky aj vybojoval.

Štvrtou zmenou oproti zabehnutým praktikám bolo nasadenie Michala Ďuriša na hrot, ktorý odohral svoj najlepší reprezentačný zápas. O tom, že pôjde na Euro spolu s Nemcom som nepochyboval už dávnejšie, lenže teraz je v útočníckej hierarchii minimálne na rovnakej úrovni. No až meno tretieho útočníka, ktorý pôjde na Euro, určí definitívnu hierarchiu na hrote nášho útoku, ale o tom až na jar.

Dnes je dôležité to, že si Ján Kozák overil, že okrem zabehanej základnej zostavy tu má aj ďalších hráčov, ktorí sa tlačia na trávnik. No a presne o tom má byť príprava, včerajší zápas so Švajčiarskom preto do bodky splnil svoj účel.