Main Content

Máme nielen skvelú prítomnosť, ale je postarané aj o našu futbalovú budúcnosť

streda, 18. november 2015 09:50 | Autor: Filip Chudý

Máme nielen skvelú prítomnosť, ale je postarané aj o našu futbalovú budúcnosť
Máme nielen skvelú prítomnosť, ale je postarané aj o našu futbalovú budúcnosť | zdroj: © TASR

Včera sa uzavrel reprezentačný rok 2015, a to nielen v seniorskej kategórii. V sviatočný deň nás oba najsledovanejšie slovenské reprezentačné výbery potešili krásnymi predstaveniami, v ktorých ukázali svoju nespornú silu.

Komentár Filipa Chudého

V Deň boja za slobodu a demokraciu zviedli svoj posledný boj v tomto roku oba najsledovanejšie slovenské reprezentačné výbery. Kým áčko si pozvalo na prípravný duel ďalšieho účastníka budúcoročného Eura z Islandu, 21-tka doma hostila v dôležitom kvalifikačnom zápase Holandsko. Obe tieto stretnutia mali viacero spoločných menovateľov. Po prvých polčasoch si na naše výbery veľa ľudí asi nevsadilo, lenže teraz môžu ľutovať. Boli sme totiž svedkami dokonalých obratov, po ktorých možno hovoriť jedine o zaslúžených slovenských víťazstvách.

V Myjave sme hostili mladých holandských futbalistov, o ktorých je záujem vo vyspelých kluboch, lenže to bude asi už len zo zotrvačnosti, keďže krajina tulipánov sa dlhodobo spája práve s mladými talentami. Samozrejme, súdiť iba po dvoch zápasoch nie je dokonale hodnoverné, no kto sledoval v priebehu čosi vyše mesiaca oba vzájomné zápasy našej a holandskej 21-tky, ten videl iba jedno mužstvo, z ktorého by sa mali vo veľkom nakupovať hráči. Otočiť výsledok z polčasových 0:2 na konečných 4:2 je umenie. Navyše naši mladíci to urobili v štýle, za ktorý si zaslúžia obdiv. No zároveň dúfam, že nezačnú lietať v oblakoch, pretože ešte ani zďaleka nie sú v cieli, urobili len dôležitý krok.

Naša seniorská reprezentácia už v šampionátovom cieli síce je, ale to len odštartovalo nové preteky s názvom cesta za úspechom na Eure. Príprava na turnaj vo Francúzsku je veľmi krátka, preto treba využiť každú príležitosť na nájdenie nových poznatkov. Včerajší duel ich Jánovi Kozákovi poskytol určite dostatok.

Už pred týmto stretnutím som napísal, že je len dobre, keď si vyskúšame variantu bez Hamšíka, Kucku a Škrtela, troch základných pilierov v našej hre. Podľa očakávania nám síce chýbali, ale ako sa ukázalo, tím sa adaptoval aj na túto situáciu. Dokázali sme otočiť zápas proti mužstvu, s ktorým Holandsko neuhralo nielenže ani bod, ale mu nedalo ani gól! My sme mu ich dali hneď tri, a to za polčas.

Veľkú zásluhu na tom majú hlavne najmladší hráči seniorského výberu. Po príchode Hrošovského sme sa dostali do zápasu herne, k čomu pomohol aj Duda, Gyömbér po presune na post stopéra ukázal svoj nesporný potenciál, na základe ktorého ho angažoval AS Rím, no a Mak ukázal svoju gólovosť. Je len dobre, že mladí hráči prevzali pri neúčasti najväčších opôr zodpovednosť a porazili sme s ich veľkým pričinením kvalitné európske mužstvo.

Včerajšie výsledky nám len potvrdili to, o čom sme vedeli. Silní sme nielen v súčasnosti, ale mali by sme byť aj v najbližších rokoch, pretože máme toľko talentovaných futbalistov, že o budúcnosť sa báť nemusíme.