Main Content

Ospravedlnenie tureckým fanúšikom: Alláhu Akbar nekričali (+VIDEO)

štvrtok, 19. november 2015 12:05 | Autor: Martin Gregor

Ospravedlnenie tureckým fanúšikom: Alláhu Akbar nekričali (+VIDEO)
Ospravedlnenie tureckým fanúšikom: Alláhu Akbar nekričali (+VIDEO) | zdroj: © TASR

Daily Express, Dailymail, CBSnews, TheBlaze, New York Daily News, ale aj portál Sport7.sk (okrem iných slovenských médii) v stredu mylne informovali o tom, že počas minúty ticha pred utorňajším priateľským zápasom Turecko – Grécko fanúšikovia v Istanbule skandovali „Alláhu akbar“ (Boh je veľký).

V skutočnosti nešlo zo strany tureckých fanúšikov o žiadne provokácie súvisiace s piatkovými teroristickými útokmi v Paríži, ktoré vykonali džihádisti bojujúci „pod vlajkou” Islamského štátu.

Západnému svetu chovanie tureckých fanúšikov vysvetlil študent Mustafa Ozsari, ktorý pre web 101greatgoals.com uviedol veci na správnu mieru. ,,Ľudia bučali na teroristov, nie na obete“, vysvetlil na úvod. Nešlo pritom o skandovanie Alláhu Akbar (Boh je veľký), ako sa mylne domnievali zahraničné média. Diváci skandovali "Sehitler ölmez, vatan bölünmez,” čo v preklade znamená “Mučeníci neumierajú. Naša vlasť je nerozdeliteľná.“

V Turecku ide údajne o bežný jav počas minúty ticha. Fanúšikovia vtedy vyjadrujú svoj postoj bučaním či skandovaním. V tomto prípade na protest proti teroristickým útokom v Paríži.