Main Content

O koľko voľných miest sa v nominácii na Euro ešte bojuje?

piatok, 20. november 2015 09:50 | Autor: Filip Chudý

O koľko voľných miest sa v nominácii na Euro ešte bojuje?
O koľko voľných miest sa v nominácii na Euro ešte bojuje? | zdroj: © TASR

Máme za sebou úspešný reprezentačný rok 2015, po ktorom riešime len príjemné starosti. Naši futbalisti si totiž vybojovali postup na Euro, pričom teraz sa bojuje už o miestenky do Francúzska. Veľa nám napovedal aj novembrový dvojzápas.

Komentár Filipa Chudého

Tesne po postupe na Euro som sa podrobne venoval všetkým nominačným alternatívam na jednotlivých postoch. Už vtedy som došiel k záveru, že ak zdravotný stav nerozhodne inak, potom záverečnú nomináciu majú istú 17 hráči a ďalší traja sú k nej veľmi blízko. Reálne sa tak v príprave bojuje už len o tri miesta, pričom aj zoznam kandidátov na ne je viac-menej istý. Po prvých dvoch prípravných stretnutiach, čo je prakticky jedna tretina celej prípravy, sa veľa hráčskych nominácií len potvrdilo, no situácia sa tiež o niečo málo zmenila. Síce nie zásadne, ale odtajnili sa ďalšie dva menšie otázniky.

Medzi brankármi sa nič nezmenilo, tri mená, ktoré som napísal ako isté už pred mesiacom, sú iba ešte viac istejšie. Tréner Kozák totiž dal v prípravných zápasoch príležitosť Muchovi s Novotom, ktorí si svoje pozície obhájili. Po zápase s Islandom navyše Kozák ešte dodal, že on by síce rád vytiahol medzi skúsených brankárov nejakého mladého, ktorý by sa popri nich mohol učiť, lenže momentálne takého nevidí. To iba potvrdzuje fakt, že Kozáčik, Mucha a Novota budú tvoriť reprezentačnú trojicu minimálne do Eura.

V defenzíve tiež veľké zmeny nenastali, keďže Kozák nikoho nového na skúšku ani nenominoval. Pekarík, Škrtel, Ďurica, Hubočan, Saláta a Gyömbér je šestica, o ktorej nominácii netreba pochybovať. Veľké šance má aj Švento, no tých 80 %, ktorých som pri ňom spomínal pred mesiacom, sa zmeniť ani nemohlo, keďže kvôli zdravotným problémom tehotnej manželky novembrový zraz opustil. No ak si v zime nájde klub, v ktorom bude hrávať, miesto by mal mať isté. Ak nie, šancu má Tesák, či niekto ďalší.

Najviac sa toho zmenilo medzi stredopoliarmi. Nebol totiž nominovaný Stoch, čo nie je dôsledok nejakého zranenia, poklesu formy, alebo menšej vyťaženosti, išlo s najväčšou pravdepodobnosťou o výchovný akt Kozáka voči hráčovi. No nepochybujem o tom, že ak si Stoch v hlave uprace, letenku do Francúzska má istú, no záleží to len na ňom. Z nominovaných hráčov si trochu otázne pozície obhájili Hrošovský a Duda. Pred mesiacom som ešte videl malú neistotu v ich prípadnej nominácii na Euro, ale obaja dali teraz na ihrisku odpoveď, že letenku treba objednať aj im. Zaradili sa tak k Hamšíkovi, Weissovi, Makovi, Kuckovi a Pečovskému. Špeciálna situácia je pri Šestákovi, hoci na jeho miesto by sa možno našli aj ďalší kandidáti, osobne si myslím, že Šesták pôjde, pretože ťažko sa nedá nominovať hráč, ktorý už dávno dopredu oznámil, že Euro 2016 bude jeho rozlúčkou s reprezentáciou.

V útoku viac-menej nič nové, iba tak maximálne to, že Ďuriš sa dostal v hierarchii pred Nemca, no o nominácii oboch som nepochyboval už pred mesiacom. Tretím útočníkom, pretože viac ich vzhľadom na okolnosti a počet miest v kádri nepôjde, no ani menej, bude jeden z dvojice Vittek – Jakubko. Ak bude zdravý útočník Slovana, pôjde on, ak nebude, pôjde útočný tank Ružomberka. Neverím totiž tomu, že keď sa za x-rokov nenašiel ďalší hrotový útočník, nájde sa teraz za necelého pol roka.

Ak to zhrniem, jediným skutočným nominačným otáznikom, na ktorý sa teraz ťažko hľadá odpoveď, je vlastne iba to, či sa nájde kvalitný pravý krajný obranca, lebo ako hovorí Ján Kozák, do jeho výberu sa dostane už len kvalitný hráč. No ten hráč by musel na trávniku žiariť, pretože asi iba tak by vytlačil z nominácie niekoho z dvojice Greguš – Sabo, keďže za ideálneho zdravotného stavu v kádri jednému z nich zostane Čierny Peter. Do Francúzska totiž môže ísť iba 23 hráčov, no a inak to vzhľadom na potrebné počty hráčov na jednotlivých postoch, odvedené výkony pre reprezentáciu a zásluhy na úspešnej kvalifikácii, nevychádza.