Main Content

Ktorá cesta je tá správna?

piatok, 20. november 2015 11:44 | Autor: Jakub Mihálik

Ktorá cesta je tá správna?
Ktorá cesta je tá správna? | zdroj: © TASR

V súvislosti s prestupom Martina Réwaya sa objavuje veľa názorov, tvrdiacich, že tá švajčiarska nie je správnou cestou pre jeho kariéru. Je však mnoho spôsobov, ako sa hokejista môže stať legendou, nie iba jeden.

Komentár Jakuba Mihálika

Nebude to KHL. Hoci by to možno bolo „najjednoduchšie“, Martin Réway po peripetiách v Sparte Praha neposilní bratislavský Slovan. Škoda. Určite pre slovenského diváka, určite pre Slovan, pre samotného hráča len možno. 

Hoci sa všetko momentálne hádže na mladého hokejistu, zlyhanie tohto prestupu nejde na jeho tričko. Dlhodobo tvrdím, že manažment Slovana by mohol odviesť aj lepšiu prácu. Pri rokovaniach so Spartou evidentne išlo o peniaze „až“ v prvom rade. Slovan zrejme neponúkol dosť a dostatočne rýchlo. A ak klub nedokáže zaplatiť hráča, ktorý sa predáva sám a púta pozornosť ešte aj tým, akú šiltovku má na sebe, tak je niekde chyba...

Nuž, ale načo plakať nad rozliatym mliekom. Musíme si zvyknúť, že hokejové čary nášho reprezentanta budeme musieť chytať niekde na švajčiarskych streamoch. V očiach mnohých je Réwayov prestup do švajčiarskej ligy krokom späť. Vraj to nie je dostatočne kvalitná liga. Vraj z KHL by mal do NHL bližšie. Vraj tam šiel len kvôli peniazom. 

Možno a možno nie. Spýtajte sa 18-ročného Austona Matthewsa, najväčšiu draftovú nádej NHL pre budúci rok. Takisto, na Američana netradične, sa vybral hrať švajčiarsku ligu, v ktorej vidí najlepší odrazový mostík pre kariéru v NHL. Aj jemu hovorili, že je to hlúpy krok. Namiesto toho, aby sa potácal niekde v kanadskej juniorke, ktorú jednoznačne prevyšuje, hral najlepší európsky seniorský hokej v Lige majstrov a dostáva dostatočne veľa priestoru na rozvíjanie svojho ofenzívneho talentu. 

V živote hokejistu neexistuje len jedna správna cesta. Pre niekoho je vydláždená cesta do NHL od mládežníckych výberov. Ľubomír Višňovský napríklad putoval do zámoria až ako vicemajster sveta, keď mal 24 rokov, a aj tak sa stihol stať hviezdou súťaže. Iní zas, ako napríklad Alexander Radulov, k tomu, aby boli medzi najlepšími na svete, NHL nepotrebujú. Taký Petteri Nummelin sa fínskou legendou stal práve preto, že v NHL odohral len 150 zápasov a mal tak možnosť pozbierať 7 medailí z majstrovstiev sveta. Alebo sa pozrite na hokejový zázrak, Artemiho Panarina. Počuli ste o ňom, keď ako 21-ročný (Réway bude mať o dva mesiace 21) hrával za Viťaz Čechov? Dnes si odkrúca svoju prvú sezónu v NHL vo veku 24 rokov a výrazne mu prospelo, že do zámoria šiel až ako vyzretý hráč.

Dnes nevieme povedať, či je cesta Martina Réwaya správna. Nevieme povedať, či bol výber Švajčiarska dobrým krokom. A v podstate až tak nezáleží na tom, kde momentálne náš talent bude hrať. Podstatné je, či mu to pôsobenie pomôže hokejovo aj ľudsky dospieť. Či preňho bude nakopnutím do ďalšej kariéry, alebo dôkazom, že sa dá vybrať aj „ľahšou“ cestou. To je podstatné. Na uvedomenie si týchto vecí potrebuje hokejista vstúpiť v prvom rade sám do seba. Či už hrá pod Tatrami, Sochou slobody, alebo Alpami.