Main Content

Keď v najväčšom slovenskom derby hrajú obe mužstvá ako Real Madrid

pondelok, 23. november 2015 09:50 | Autor: Filip Chudý

Keď v najväčšom slovenskom derby hrajú obe mužstvá ako Real Madrid
Keď v najväčšom slovenskom derby hrajú obe mužstvá ako Real Madrid | zdroj: © TASR

Počas tohto víkendu sme boli svedkami dvoch najväčších derby. V sobotu toho zo svetového pohľadu a v nedeľu to slovenské. A oba naše kluby ukázali, že vedia zahrať ako Real Madrid, hoci v tomto prípade o pochvalu nejde.

Komentár Filipa Chudého

V najväčšom slovenskom derby sa naplnila väčšina vecí, ktoré som aj očakával. Že bude hrať Trnava takto, som vedel, veď tak hrá už minimálne dva mesiace zápas čo zápas. Že bude Slovan vychádzať predovšetkým z organizovanej defenzívy do protiútokov, som vedel tiež, pretože toto bola prvá vec, na ktorej jeho nový tréner poriadne robil, ďalšie aplikovať do praxe ešte nestihol. Že príde rekordná návšteva, to vedel každý, lebo sa to medializovalo. Aj vďaka tomu som predpokladal, že to bude sviatok slovenského futbalu, lenže nebol, pretože práve ten futbal sa nedostavil.

Nepatrím síce k tým, čo by si mohli veľa pamätať, no zároveň sa nepovažujem už ani za mladého. Niekoľko desiatok derby som už videl, lenže nespomínam si na to, v ktorom by bol spoločný herný priemer na tak nízkej úrovni. Našiel by som síce príklady, keď niektoré mužstvo v minulosti hralo slabšie ako obe včera, lenže vtedy to disponovaný súper dokázal využiť. Včera sa nenašiel nikto, kto by vedel súpera zlomiť, pritom som presvedčený, že stačilo tak málo. A to nemyslím prioritne na premieňanie šancí, ale len na to, že jedno z mužstiev by si vedelo pravidelne počas celého zápasu aspoň trochu presne prihrávať. Ak by včera niekto z rivalov dosahoval v ofenzívnych akciách priemer päť presných prihrávok za sebou, musel by vyhrať rozdielom triedy.

Ako som už spomínal, pri Trnave ma jej horšia hra neprekvapila. Presne takto hrá už dlhšie, dalo by sa povedať, že odkedy odišli Vlasko so Sabom. Tí dvaja boli nositeľmi kvality, na ktorých stálo v ofenzíve všetko. Mikovič so Schranzom sú síce snaživí a zaujímaví hráči, Depetris je zas kvalitný strelec, lenže oni potrebujú dostať dobrú loptu, inak sú na ihrisku neškodní. Sami nič vymyslieť nedokážu, na to nemajú kvalitu, a to sa týka aj ďalších. Jedinou výnimkou je Cleber, lenže ten prakticky celú jeseň pre rôzne problémy nehrá. Absolútnym omylom boli letné nákupy Haliloviča, Harbu, Benoga a ďalších. Momentálne prakticky žiaden legionár v trnavskom drese nespĺňa podmienky slova opora. Buď Spartak kúpi konečne skutočnú kvalitu, nie odložený tovar, alebo dá šancu mladým, veď aj Vlasko a Sabo nejako začať museli, pričom netrvalo krátky čas, dokým sa z nich stali výrazné opory.

Lenže posily a legionárov musím kritizovať aj na druhej strane. Včera úplne vybuchli Savičevič s Gonzalezom. Ak by takýto výkon podali 21 a 19-roční slovenskí mladíci, som im to schopný odpustiť, no pri legionároch ma vek prioritne nezaujíma, ak sem prišli a hrajú, musia byť oporami. Gonzalez zaujal maximálne tvrdým faulom, ktorý je síce možno v Argentíne bežný, no on sa musí prispôsobiť Slovensku, nie naopak. Savičevič zas snáď pokazil úplne každú prihrávku, aj takú, čo mu bude pripísaná v štatistikách ako dobrá. Hoci ňou našiel spoluhráča, bola minimálne o pol metra mimo, čím sa spomaľovala celá hra. Niečo podobné ukázal aj proti Senici v prvom polčase, no vtedy v druhom aspoň zrežíroval obrat. Prihrávky nešli ani Simovičovi, ale ten už ukázal v minulosti toľko dobrých výkonov, že jeden horší sa dá prehltnúť.

No všetko nemožno zvaliť iba na legionárov. Kubík patrí do skupiny najlepšie platených hráčov Slovana a tým aj ligy, preto je viac ako nepochopiteľné, že v druhom zápase za sebou na ihrisku súpera nedá gól, hoci brankár je mimo brány. Stalo sa mu to v Ružomberku, včera to ešte „vyšperkoval“. Ak by dal v oboch prípadoch góly, Slovan má o štyri body viac. Mészáros tiež v ostatných zápasoch zahadzuje nemožné, hoci tomu to pálilo aspoň na jar a na začiatku tejto sezóny, lenže potom sa zranil a nevie sa odvtedy chytiť. Zreľák síce tiež nedáva góly, ale včera ho tréner útočne doslova zabil na ľavej strane obrany. No kritika môže ísť za túto sezónu zatiaľ na všetkých ofenzívnych hráčov Slovana, teda okrem tých najstarších. Priškin má v sezóne celkom dobré čísla, no a najlepšie má po pretočte na počet zápasov Vittek, lenže tam je problém práve nižší počet zápasov...

Teraz späť k nedeľnému derby, aj keď niet veľmi čo hodnotiť, bola to proste ťažko pozerateľná nuda. Obe mužstvá podali výkon v štýle sobotného Realu Madrid. Nevedeli si prihrať, robili množstvo chýb, spoluhráči o sebe na ihrisku nevedeli, maximálne sa vedeli trochu posácať. No aby som nebol len kritický, ligové kritériá splnili obaja brankári a stopérska dvojica hostí, no aj to iba smerom dozadu. Mrzí to o to viac, že práve na toto sa pozerala rekordná návšteva, keď podobnú sme v našej lige mali naposledy pred ôsmimi rokmi. Veľký dôvod prísť opäť nedostali. Za včerajšok si ani jedno mužstvo nezaslúži ani ten bod.