Main Content

Konečne je to tu, politici dostali rozum a blysla veľká nádej pre náš šport

piatok, 27. november 2015 09:50 | Autor: Filip Chudý

Konečne je to tu, politici dostali rozum a blysla veľká nádej pre náš šport
Konečne je to tu, politici dostali rozum a blysla veľká nádej pre náš šport | zdroj: © TASR

Včera sme sa dočkali dlhoročne očakávanej správy, ktorá vyslala nášmu športu novú nádej na lepšie zajtrajšky. V slovenskom parlamente sa konečne podporilo niečo, čo nebude ničiť náš šport, ale naopak, malo by mu to pomôcť.

Komentár Filipa Chudého

Dlhé roky sme počúvali len o tom, ako náš šport upadá a nikto z kompetentných v tejto republike to nerieši. Dlhé roky sme boli svedkami toho, ako sa po úspechoch našich športovcov v politickej obci veľa sľubovalo, a to len preto, aby neboli na spoločných fotkách politikov a športovcov kyslé tváre. Dlhé roky si politické špičky zľava aj sprava robili so športovcami svoje kampane a potom už len dobrý deň. Dlhé roky fanúšikovia slovenského športu neverili, že nastane taký okamih, ale stalo sa! Včera Národná rada Slovenskej republiky schválila zákon o športe, ktorý by mal byť konečne tým, čo naštartuje pozitívne zmeny v slovenskom športe.

Zámerne píšem, že mal by byť, pretože ako trefne poznamenal na včerajšej tlačovke Michal Martikán, až prax ukáže, či tak naozaj aj bude. No osobne mám z tohto zákona veľmi dobrý pocit, pretože nie je šitý horúcou ihlou a necítiť z neho zápach predvolebnej kampane, hoci súčasná vláda si bude môcť (právom) hovoriť, že za jej éry sa vyprodukovalo (aspoň) niečo zmysluplné.

No tento zákon o športe je unikátny aj v tom, že ho podporili prakticky všetci, pričom bolo jedno, aký politický kabát nosia. Aj to je znakom toho, že malo by ísť o kvalitný produkt, na ktorom sa roky pracovalo. A hoci na jeho znení sa podieľali hlavne tí, o ktorých sa toľko nehovorí, bez vysokej angažovanosti súčasného predsedu parlamentu a bývalého ministra „športu“ Petra Pellegriniho by s najväčšou pravdepodobnosťou neprešiel až v tak vysoko pozitívnej tónine pre šport.

Po včerajšku je isté, že každý športový zväz, ktorý dostáva štátne peniaze na svoju činnosť, nikdy nedostane menej, ako dostal rok predtým. Už od budúceho roka dostane každý zväz o 20 až 40 % štátnych prostriedkov viac. V budúcom roku pôjde prvých 25 % ziskov zo stávkovania do športu, pričom už o štyri roky to bude kompletných 100 %, pričom len zdôrazňujem, že okolité štáty práve vďaka týmto peniazom zo stávkovania sú v športe až tak pred nami. Budú športové poukazy pre deti, zlepší sa aj pracovno-právna situácia pre profesionálnych športovcov a množstvo ďalších výhod, ktorých dôležitosť a zmysel si uvedomíme až v praxi. Navyše všetko bude musieť byť transparentné, preto by už nemalo hroziť, že niekto urobí nejaký „tunel,“ či si zaplatí výlet s rodinou na olympiádu...

Dovolím si povedať, že šport ako celok sa stal na Slovensku priekopníkom v oblasti toho, že ak sa spoločne vypracuje nejaký zmysluplný zákon na reálnych základoch, politické zložky to nemôžu ignorovať. No slovenský šport musí pokračovať v nastolenej ceste. Včera totiž iba dostal obrovskú šancu na to, že obrazne zajtra môže nielen prežívať, ale sa aj rozvíjať. No už dnes sa musí začať pracovať na tom, aby sa tak stalo.