Main Content

Hádam sme sa pred svetom za „trávu“ hanbili naposledy

streda, 2. december 2015 09:50 | Autor: Filip Chudý

Hádam sme sa pred svetom za „trávu“ hanbili naposledy
Hádam sme sa pred svetom za „trávu“ hanbili naposledy | zdroj: © TASR

Už tradične na konci jesennej a začiatku jarnej časti súťaže riešime na Slovensku ten istý problém s kvalitou hracích plôch. A hoci sa vybavenosť slovenských štadiónov zlepšila, kvôli hlúposti kompetentných sme opäť zažili zápas na oranisku.

Komentár Filipa Chudého

Počas celého minulého storočia sme brali pomaly ako samozrejmosť, že v chladnejších mesiacoch sa hrá futbal na rozmočených trávnikoch. Na začiatku súčasného storočia sme si všimli, že vo svete sa rozšírili vyhrievané hracie plochy a umelé trávniky na trénovanie. No náš futbal na to nereagoval, aj preto dostával z verejnosti zaslúženú kritiku. Odpoveďou boli prvé umelé trávniky, hoci aj tých bolo strašne málo. Prvý vyhrievaný trávnik na hlavnom sa odhodlala vybudovať až Žilina v roku 2006, no jedna lastovička letné podmienky v zime neurobila. Stačilo, že trochu nasnežilo a už sa riešilo, či sa bude hrať. A ono sa väčšinou aj hralo, lenže na niektorých štadiónoch v priam neregulárnych podmienkach.

Dnes je situácia výrazne lepšia, pretože vyhrievaný trávnik nemajú z klubov Fortuna ligy už len v Dunajskej Strede, Michalovciach, Skalici a Trenčíne, hoci tam problém v zime kvôli umelej tráve nie je, tam je to naopak, problém je v lete, keďže umelá tráva iba znásobuje teplotu na slnku. Hlavne tie úplne nové vyhrievané trávniky vykazujú známku vysokej kvality. V Bratislave až taký kvalitný nie je, pretože tam v minulosti kvôli úspore času dali do existujúceho trávnika elektrické drôty, ale ako čas overil, ich účinok nie je ani zďaleka dokonalý. Ale na novom štadióne sa to bude riešiť úplne od základov, čiže žiaden problém už potom nebude.

No problémom zostáva niečo iné, a tým je to, že sa stále hrá naša liga na zlom ihrisku, ktoré je nielen neregulárne, ale hlavne pre zdravie hráčov nebezpečné. Sobotňajší duel medzi Michalovcami a Ružomberok sa vôbec nemal hrať, na čom sa zhodli asi všetci, teda okrem kompetentných zástupcov SFZ, čo o tom rozhodujú. Hlavný rozhodca Martin Ježík a delegát stretnutia Dušan Čaban nemali dovoliť, aby sa tento zápas začal. Lopta sa od zeme neodrážala normálne, ak sa teda vôbec odrazila, keďže na niektorých miestach hracej plochy bolo iba blato. Už sme síce zažili v minulosti výrazne horšie plochy, na akých sa hralo, lenže ak sa chceme posunúť dopredu, nemôžeme opakovať chyby z minulosti.

Teraz budú mať Michalovce rozbitú hraciu plochu minimálne aj v prvých domácich zápasoch jarnej časti, čo futbalu veľmi nepomôže. Zníži sa atraktivita, na čo doplatia hlavne tí, pre ktorých sa futbal hrá. Navyše Zemplínčania budú mať vyššie náklady na trávnik, hoci to nie až tak podstatné, dôležité je to, že aktéri tento zápas prežili v zdraví.

Takéto problémy by mali síce zmiznúť, keďže vyhrievané trávniky budú čoskoro povinnosťou, bez ktorej nemožno hrať najvyššiu súťaž, ale dokým sa tak stane, už ani raz by sa nemalo hrať za takých podmienok, aké panovali v sobotu v Michalovciach. Ak by podobná poveternostná situácia nastala niekde počas najbližšieho víkendu, alebo na začiatku jarnej časti, radšej treba zápas odložiť, náhradný termín sa nájde. Zápasov na oraniskách zažila naša liga už veľa, pričom nikdy jej nepomohli, skôr naopak. Preto treba veriť, že ten v Michalovciach bol historicky posledný.