Main Content

Kouč Chicaga vidí v Daňovi talent. Slovenský mladík priznáva frustráciu

streda, 2. december 2015 14:39 | Autor: Dávid Lech

Kouč Chicaga vidí v Daňovi talent. Slovenský mladík priznáva frustráciu
Kouč Chicaga vidí v Daňovi talent. Slovenský mladík priznáva frustráciu | zdroj: © TASR

Marko Daňo bol po deviatich dueloch na farme v AHL povolaný späť do prvého tímu Chicaga Blackhawks. Miesto v zostave ale isté nemá a slovenský reprezentant je z toho mierne frustrovaný.

V prípravnom kempe to vyzeralo idylicky. Mladík Marko Daňo žiaril v prvej formácii Chicaga Blackhawks po boku krajana Mariána Hossu a kapitána Jonathana Toewsa, no sezónu napokon odštartoval na farme „jastrabov“ v tíme Rockfordu IceHogs.

Po deviatich dueloch v AHL, v ktorých pozbieral 8 kanadských bodov za bilanciu 1+7, dostal šancu v prvom tíme Chicaga. Od novembra tak Daňo nastupoval v NHL a jeho doterajšia bilancia v zámorskej profilie je 1+1 v dvanástich dueloch.

Tréner Joel Quenneville si pamätal perfektné výkony Marka, ktoré predvádzal v prípravnom kempe v prvej formácii, a tak slovenský reprezentant dostal šancu po boku zohratej dvojice Toews – Hossa. Daňovi sa ale príliš nedarilo a prvú formáciu po krátkom čase opustil. „Marko je mladučký chlapec, ktorý má veľké schopnosti a my budeme radi, keď predvedie nejaký pokrok v hre. Dostal šancu ukázať sa vedľa našich najlepších hráčov,“ hodnotí „Coach Q“ pôsobenie 21-ročného útočníka v prvej formácii Hawks pre nhl.com.

V rozhovore pre Chicago Sun-Times Daňo prejavil obavy z hry po boku najväčších hviezd klubu: „Je to tak, v hlave ten tlak cítim. Ale snažím sa tým nejako prehrýzť. Nehral som tak dobre, ako by som si predstavoval. Je ťažké zostať pokojný, keď chcete zo seba vydať to najlepšie a ono to nejde. Trošku frustrácie tam asi bolo.“

Mladý Slovák sa zrejme nedokáže preniesť cez zodpovednosť, ktorá ide ruka v ruke s pôsobením v elitnej formácii obhajcu Stanley Cupu a nepomohlo ani mentorovanie jeho spoluhráčov z útoku. "Chlapci mi hovorili, nech som hlavne v kľude a nepremýšľam o tom, že by som urobil chybu.“ Daňo si ale uvedomuje, že zo seba nevydal to najlepšie: „Nehral som príliš dobre, ale ak ešte dostanem šancu, chcem si s tým poradiť oveľa lepšie," cituje slovenského útočníkanhl.com.

Miesto v prvom tíme nemá zaručené. V dueli na ľade Los Angeles Kings sa dokonca nedostal do zostavy a fakt, že Marko musí bojovať o pozíciu v tíme potvrdil aj generálny manažér Stan Bowman: „Ak sa niekto rozohrá na farme takým spôsobom, že sa prihlási o prvé mužstvo, tak tú šancu dostane.“ „Niekto“ by tak mohol dostať šancu aj na úkor nášho mladého hokejistu, ktorý vlani v drese Columbusu Blue Jackets potvrdil, že na NHL má. Jediné, čo Marko potrebuje je dostať sa do hernej i psychickej pohody.

Daňo odohral za Chicago zatiaľ 12 zápasov s bilanciou 1 gólu a 1 asistencie. Jeho priemerný ice-time je 9 minút a 47 sekúnd.