Main Content

Marián Gáborík - nezastaviteľný kanonier s talentom rozhodovať zápasy

štvrtok, 28. apríl 2011 17:43 | Autor: Anton Fanfara

Marián Gáborík - nezastaviteľný kanonier s talentom rozhodovať zápasy
Marián Gáborík - nezastaviteľný kanonier s talentom rozhodovať zápasy | zdroj: Anton Fanfara pre Sport7.sk, foto SITA

Deň pred štartom svetového šampionátu pokračujeme v seriáli, v ktorom vám postupne predstavujeme najdôležitejšie osobnosti v našom kádri. Po Jarovi Halákovi, Pavlovi Demitrovi, Mirovi Šatanovi a Jozefovi Stumpelovi sme pochopiteľne nemohli prehliadnúť ani odstrostrelca NY Rangers Mariána Gáboríka.

Marián Gáborík sa narodil 14. februára 1982 v Trenčíne. S hokejom začínal v juniorskom klube Dukly Trenčín v roku 1995. V sezóne 1996/1997 nazbieral v 52 zápasoch 71 bodov. Po tom čo ako 16-ročný v sezóne 1997/1998 strelil 55 gólov v 40 zápasoch a na ďalších 36 asistoval si ho povolal seniorský klub Dukly Trenčín, aby hral extraligu s mužmi. Za Duklu odohral tri sezóny a v roku 2000 bol zaradený do vstupného draftu NHL, kde si ho vybrala Minnesota Wild ako tretieho hráča v poradí (prvý bol Rick DiPietro, druhý Danny Heatley), čím sa stal najvyššie draftovaným Slovákom v histórií.

Po drafte neputoval na farmu ako to bolo v NHL zvykom ale hneď prvú sezónu odohral v najvyššej súťaži. Odohral celý ročník a získal 36 bodov. V nasledujúcej sezóne zvýšil svoje bodové maximum na 67 bodov a patril medzi hviezdy a opory tímu Minnesoty. V novembri 2001 tiež dosiahol svoj prvý hetrik v kariére. V sezóne 2002/2003 sa prvý krát zúčastnil All-Star Game a vyhral súťaž o najrýchlejšieho korčuliara. Svojimi 30 gólmi pomohol Wild do play-off, kde sa tento tím ocitol po prvýkrát. Mužstvo sa prebojovalo až do konferenčného finále, kde však neuspelo. Gáborík získal v jeho prvom kariérnom play-off skvelých 17 bodov, čo mu stačilo na umiestnenie v prvej 5-ke produktivity vyraďovacej fázy (a to neodohral finále).

Sezónu 2003/2004 začínal v slovenskej extralige. Po tom čo mu vypršal kontrakt si jeho agent vypýtal od vedenia Wild 6,5 milióna dolárov na rok, čo pre nich nebolo prípustné. Po troch výmenách agentov došlo konečne k dohode a Marián sa mohol vrátiť do kolotoča NHL. S tímom sa dohodol na trojročnom kontrakte za 10 miliónov dolárov. Kvôli lockoutu v sezóne 2004/2005 sa Gáborík vrátil do rodného klubu, aby si zahral v útoku s Pavlom Demitrom a Mariánom Hossom. V tej istej sezóne si ešte stihol zahrať aj najvyššiu švédsku ligu za klub Färjestads BK. Počas lockoutu si privyrobil 2,679 milióna dolárov. Po sezóne sa Marián stal voľným hráčom a preto aby sa vyhol zraneniam odmietol reprezentovať Slovensko na MS 2006 v Lotyšsku.

S klubom Wild sa dohodol na novom kontrakte na nasledujúce štyri sezóny. Počas tohto pôsobenia v Minnesote Mariána zastihlo viacero zranení, v sezóne 2006/2007 odohral len polovicu zápasov základnej časti. 20. decembra  2007 bol velký deň slovenského útočníka, keď v zápase proti jeho súčasnemu zamestnávateľovi New Yorku Rangers sa mu podarilo získať 6 bodov za 5 gólov a 1 asistenciu. Stal sa prvým hráčom Wild, ktorý skóroval 5 gólov v jednom stretnutí. Takýto kúsok sa v NHL predtým podaril pred 11 rokmi Sergejovi Fiodorovovi v drese Detroitu Red Wings. Ročník dokončil Marián ako kapitán tímu, pričom túto poctu dostal po prvýkrát v kariére.

VIDEO: Ako strelil Gáborík 5 gólov do siete NY Rangers

V sezóne 2008/2009 plynul posledný rok Gáboríkovho kontraktu s Wild. Začali sa dohady o jeho prestupe, pričom Marián požadoval zvýšenie platu. Pokiaľ by sa s nim Minnesota nedohodla v lete by sa stal voľným hráčom a stratila by ho tým bez náhrady. Klub mu údajne ponúkol 10 ročný “mega” kontrakt na 80 miliónov dolárov, čo však Slovák odmietol. Predstavitelia Wild sa začali obzerať po kluboch, ktoré by boli ochotné útočníka odkúpiť. Marián prestal nastupovať na zápasy pre bližšie nešpecifikované zranenie a v januári sa podrobil operácii bedier. V zostave Wild odohral len 17 zápasov (v ktorých získal 23 bodov) a po sezóne sa stal voľným hráčom.

Ako voľný hráč sa 1. júla 2009 dohodol na 37,5 miliónovom kontrakte s klubom New York Rangers na viac ako 5 rokov. Gáborík si rýchlo zvykol na nové pôsobisko a v prvých 12 zápasoch vsietil 10 gólov. V prvej sezóne za Rangers neodohral celý ročník, no klubu v 76 zápasoch pomohol 42 gólmi a s vytvoril svoje nové kariérne maximum v počte dosiahnutých bodov so ziskom 86 bodov.
Aktuálnu sezónu 2010/2011 začal slovenský útočník zranením po škaredom narazení na mantinel v zápase s Torontom. Ku koncu sezóny ho opäť postihli zdravotné ťažkosti a kvôli otrasu mozgu stagnoval niekoľko zápasov. Nastúpil však do kľúčových zápasov, kedy tím bojoval o účasť v play-off. Nakoniec sa im podarilo postúpiť z posledného ôsmeho miesta vo Východnej konferencií, no v play-off Jazdci veľa vody nenamútili a po piatich zápasoch vypadli s favorizovaným Washingtonom.

Marián odohral v reprezentačnom drese 53 stretnutí. Zúčastnil sa MS 2001, 2004, 2005 a 2007 a taktiež dvoch olympiád v Turíne a vo Vancouveri. Na MS 2005 bol spoľahlivým hráčom a spolu s Hossom a Demitrom boli postrachom pre gólmanov. Tento útok si spolu opäť zahral aj o rok na ZOH v Turíne. Spoločne zariadili prekvapivé víťazstvo Slovákov nad „Ruskou zbornou”, keď Gáborík vsietil dva góly v závere stretnutia po nádherných únikoch od vlastnej modrej čiary. Druhý gól si môžete pozrieť na nasledovnom videu.

VIDEO: Ako Gáborík zostrelil Rusov na olympiáde v Turíne 2006

Pricestoval aj na MS 2007, kde však vynechal prvý zápas kvôli viróze. Liečba lekára Jančoviča zabrala a Marián nastúpil ešte v základnej skupine opäť v slávnom turínskom útoku. Na šampiónate Slováci prehrali v štvrťfinále so Švédskom a skončili na konečnom šiestom mieste. Majo sa stal najproduktívnejším Slovákom s 11 bodmi. “Gabby” ako ho mnohí prezývajú nepohrdol reprezentáciou ani pri pozvánke na ZOH 2010 vo Vancouveri. Na olympiáde získal 5 bodov a aj vďaka nemu sa mužstvo prebojovalo až do historického semifinále. Pamätný je najmä jeho gól proti Švédsku, ktorí nám výrazne pomohol pri postupe medzi najlešiu štvorku. 

Po vypadnutí New Yorku Rangers neváhal a okamžite prisľúbil účasť aj na domácich MS. Na súperov by mohla platiť hlavne jeho rýchlosť, kanonierske schopnosti, dokonala kontrola puku a prehľad v hre. Po tom, čo v našom tíme už pôsobí Paľo Demitra a účasť prisľúbil aj Marián Hossa bude jednou z Hanlonových možností vytvorenie slávneho turínskeho útoku, ktorý bol už neraz postrachom brankárov aj tých najzvučnejších mien. Mohlo by to byť naposledy čo uvidíme slovenský tím v takej sile a to dokonca pred domácim publikom.