Main Content

Čierny kôň súťaže má aj bez legionárov na pohárovú Európu

sobota, 5. december 2015 09:50 | Autor: Filip Chudý

Čierny kôň súťaže má aj bez legionárov na pohárovú Európu
Čierny kôň súťaže má aj bez legionárov na pohárovú Európu | zdroj: © TASR

Pred začiatkom tohto ročníka Fortuna ligy bolo viacero adeptov na čierneho koňa súťaže. My sme spomedzi nich ukázali na Myjavu a náš odhad bol správny. Kopaničiari majú mužstvo, ktoré môže reálne získať medailovú priečku a miestenku do Európskej ligy.

Komentár Filipa Chudého

Po včerajšku majú za sebou prvé dve mužstvá jesennú časť Fortuna ligy. No kým na Záhoráci zo Skalice si povedia, že konečne, susedia z myjavských kopaníc si možno aj trochu pošomrú, pretože boli tak rozbehnutí, že sa aktuálne zastavili na tretej priečke tabuľky, pričom je tu veľký predpoklad, že na nej zostanú aj po skompletizovaní programu 19. kola. A hoci Myjavčania ešte budú s napätím sledovať posledný zápas celej jesene, v ktorom musia Žilinčania v Bratislave vyhrať, aby obrali kopaničiarov o bronzovú priečku, už teraz je jasné, že čiernym koňom minimálne tejto jesene bol Spartak Myjava.

Pre niekoho, kto poriadne ligu nesleduje, to je možno prekvapenie, ale v skutočnosti nič prekvapivé sa nestalo, udiala sa len logická vec. Myjavu v lete síce opustilo desať hráčov, ale žiaden z nich nebol nosný, naopak, klub si všetky opory dokázal udržať a ešte do zdravého jadra mužstva angažoval ďalšiu kvalitu. Z hosťovania v Trnave sa vrátil do známeho prostredia Sládek, klub získal ešte zo Senice zohratú nadštandardnú ligovú dvojicu Kóňa – Piroska, z väčších mien prišiel aj strelec Škutka. Zo zahraničia sa na naše trávniky vrátili ligou preverení Karlík a Slančík, no a v malom Ríme nechcení Banovič s Chovancom rozšírili možnosti na slabšie obsadených postoch. Myjava získala zaujímavých hráčov a celkovo si zložila vekovo vyvážený káder, čo v našej mladej lige často na výsledky stačí.

Jej najväčšou zbraňou bola silná a zohratá kostra mužstva. Pekár patrí už dlhodobo medzi najproduktívnejších hráčov ligy, v minulej sezóne bol tretí. Sládek si spomenul na lepšie časy, hoci vie hrať stále lepšie. Marček je síce nenápadný, ale veľmi potrebný, pričom podobný status si získal už aj Bílovský. Daniel si zlepšil štatistiky, hoci do ideálu má ešte ďaleko. Do toho všetkého skvele zapadol Kóňa a svoj diel pridali aj ďalší, keď každý zápas potiahol niekto iný. Aj preto získali Myjavčania toľko bodov, hoci do včerajšieho zápasu mali ešte záporné skóre. Myjava vie, ako má vyhrávať zápasy, čo je znak kvalitného tímu.

Ale tiež treba poukázať na nedostatky, ktorých mala Myjava tiež veľa. Brankári mohli byť väčšou oporou, keďže Hruška sa poriadne ukázal až na konci jesene. No ak takú fazónu prenesie aj do jarnej časti, Myjava bude celkovo silnejšia. V každom prípade sa v zime musí doplniť obrana, pretože v nej často nastupovali stredopoliari a celkovo jej kompaktnosť nebola často ideálna. A hoci som dnes chválil letné posilnenie, hlavne Piroska so Škutkom musia na jar ukázať viac. Lenže ak ukážu, k čomu sa pridá na vysokej úrovni chytajúci brankár, ktorému k tomu pomôže aj v zime doplnená obrana, Myjave pohárová miestenka neujde.

Na kopaniciach síce nemôžu zaspať na vavrínoch, lebo by ich konkurencia predbehla, ale za túto jeseň si určite zaslúžia medailovú priečku a honor čierneho koňa súťaže. Mimochodom, ten dosiahli len s jedným legionárom v kádri, hoci oni Čecha Daniela ani za legionára neberú, keďže futbalovo rástol aj na Slovensku, z toho rok ako dorastenec pôsobil v Myjave. Aj z tohto pohľadu je nielen jesenné vystúpenie Myjavy viac ako sympatické. Vedenie klubu, ktoré v rámci možností robí pre futbal veľa, by chcelo vybojovať Európsku ligu, čo nie je nereálne. No Myjava k tomu urobila len prvý krok, druhý na jar bude ťažší. Ale ak kopaničiarom vydrží ich zápal pre futbal, môžu to dokázať!