Main Content

Slovan definitívne odpísal Žilinu z hry o titul

pondelok, 7. december 2015 09:50 | Autor: Filip Chudý

Slovan definitívne odpísal Žilinu z hry o titul
Slovan definitívne odpísal Žilinu z hry o titul | zdroj: © TASR

Dva najúspešnejšie kluby v slovenskej futbalovej histórie dali bodku za jesennou časťou Fortuna ligy. Obaja chceli využiť zaváhanie Trenčína, aby zvýšili svoje šance na titul, lenže to dokázal iba Slovan, ktorý tým zároveň odpísal Žilinu z hry o titul.

Komentár Filipa Chudého

Úplne posledným zápasom jesennej časti Fortuna ligy bol súboj dvoch najúspešnejších futbalových klubov u nás, keďže Žilina už preskočila 42 rokov na mieste stojacu Trnavu. Dokopy získali obaja súperi rovných 30 titulov, z toho Slovan až 24. No v tomto dueli nešlo len o prestíž, ale hlavne o to, aby sa zistilo, kto ešte v tejto sezóne ponaháňa zatiaľ suverénny Trenčín.

Situácia oboch rivalov bola pred včerajším súbojom jasná, museli vyhrať, pričom Žilina musela ešte viac, veď už pred týmto kolom mala na svojom konte päť prehier, čo bolo viac, ako v minulej sezóne. Hlavne štvorka v Zlatých Moravciach, trojka doma od Podbrezovej a domáca remíza so Skalicou, ktorá pritom vyhrávala pod Dubňom 20 minút pred koncom 2:0, sú v boji o titul neakceptovateľné výsledky, lenže Žilinčania ich „uhrali“. A keďže stratené body nedokázali získať čiastočne späť v Dunajskej Strede a Senici, suverénne hrajúci Trenčín im ušiel na dvojciferný počet bodov, čo je rozdiel triedy.

Slovan až takýto náskok Trenčanom nedovolil, ale aj tak bola jeho strata na hornej hranici únosnosti. Pritom si dovolím povedať, že Slovan má za sebou aspoň podľa výsledkov pomere úspešnú jeseň. Pred rokom by s takýmto počtom získaných bodov zimoval na čele tabuľky. Aktuálne ťahá v lige jedenásťzápasovú sériu bez prehry, čiže vlastne neprehral počas jednej tretiny súťaže ani zápas, a to sa stretol s každým súperom. Lenže Trenčín sa dostal na takú vlnu, že urobil bodový rekord jesennej časti počas tohto formátu súťaže. No v sobotu zaváhal a tým dal po viac ako dvoch mesiacoch svojím súperom šancu sa priblížiť.

Tú využil Slovan, ktorý zároveň definitívne odpísal Žilinu z hry o titul. Niektorí ju síce odpísali už dávnejšie, ale pred nedeľným zápasom som osobne videl ešte teoretickú šancu, že by to mohli žlto-zelení zvrátiť, lenže tú belasí zadupali do zeme. Do konca súťaže zostáva 14 kôl a Žilina by musela dohnať 15-bodovú stratu, čo už je pomaly sci-fi, zvlášť, keď aj na Slovan stráca osem bodov. Jediným reálnym súperom Trenčína v boji o titul je Slovan, pričom kľúčové bude hneď prvé jarné kolo, keď sa spolu stretnú na Považí.

Výhodou Slovana sú skúsenosti, čo ukázal aj včerajší zápas. Je síce pekné, že Žilina mala mierne lepšie držanie lopty a prihrala si o 200-krát viac, lenže Slovan hral na výsledok. Aj preto bol vo všetkých podstatnejších ukazovateľoch lepší, keď mal napríklad takmer dvakrát viac striel. Zrejme aj preto zaznamenal dvakrát viac gólov. Plus lepšie zvládol všetky dôležité momenty zápasu, s výnimkou vyrovnávajúceho gólu. A ak bolo nasadenie Priškina po hodine hry dopredu pripraveným taktickým variantom, tak aj Papavasiliou prevýšil Guľu, pretože maďarský reprezentant prišiel akurát do fázy zápasu, keď sa začala hra prelievať z jednej strany na druhú, čo práve jemu maximálne vyhovuje a vtedy sa zvýraznia všetky jeho prednosti. A zároveň sa v tomto zápase potvrdilo aj to, že Slovan má širší a kvalitnejší káder, pretože lepšie nahradil svojich chýbajúcich hráčov základnej zostavy, nehovoriac o tom, že mu zostali na lavičke ešte tromfy, veď o víťazný gól sa postarali striedajúci hráči.

Našej lige by prospelo, ak by o titul hral čo najdlhšie čo najväčší počet klubov, no v tejto sezóne sa toho už nedočká. Už je to len o dvojici klubov. Ak by sa išlo bez zimnej prestávky, zrejme by Slovan nemal šancu dobehnúť takto rozbehnutý Trenčín, lenže práve počas tejto pauzy vznikajú na Slovensku najväčšie zmeny. Za takmer tri mesiace sa toho môže veľmi veľa zmeniť, preto sa už teraz spolu tešme na jarnú časť.