Main Content

Ideálna zostava jesennej časti Fortuna ligy podľa Sport7.sk

utorok, 8. december 2015 09:50 | Autor: Filip Chudý

Ideálna zostava jesennej časti Fortuna ligy podľa Sport7.sk
Ideálna zostava jesennej časti Fortuna ligy podľa Sport7.sk | zdroj: © TASR

Skončila sa prvá časť tohto ročníka našej najvyššej súťaže. Po každom jednom kole sme uverejnili ideálnu zostavu, pričom nominácie sme teraz spočítali. Ktorí hráči sa dostali do ideálnej jedenástky jesennej časti?

Brankár

Ján Mucha (Slovan, 4 nominácie) – Cez leto sa vrátil do našej najvyššej súťaže a Slovanu jeho angažovanie maximálne vyšlo. Nielen dobrými zákrokmi, ale aj organizovaním obrany pomohol k tomu, že Slovan dostal spolu s Trenčínom suverénne najmenej gólov (14). A ak by nevynechal tri zápasy pre zranenie, bolo by ich zrejme aj menej, pretože v jeho neprítomnosti belasí zakaždým inkasovali.

Obrancovia

Milan Škriniar (Žilina, 3) – Ani jeden pravý obranca od nás nedostal viac ako dve nominácie, preto sme museli na kraj obrany presunúť jedného stopéra a voľba padla na konštruktívneho Škriniara, ktorý nešetrí ani krokom dopredu. Ten bol jednou z mála žilinských stálic počas jesene, keďže podal minimum podpriemerných výkonov.

Kornel Saláta(Slovan, 3) – Belasí mali síce rovnako nízky priemer inkasovaných gólov na zápas ako Trenčín (0,74), ale dovolíme si povedať, že oni mali na jeseň najlepšiu obranu v lige, keďže museli čeliť výrazne väčšiemu počtu útokov súperov, ako išlo proti Trenčínu, ale inkasované góly sú aj tak na rovnakej hodnote. Veľkú zásluhu má na tom reprezentačný stopér Kornel Saláta, ktorý odohral z defenzívnych hráčov Slovana najviac minút.

Milan Rundič (Trenčín, 3) – Za jarnú časť minulej sezóny sme ho vyhodnotili za najlepšieho stopéra súťaže a výbornú výkonnosť preniesol aj do tejto sezóny. A hoci druhú polovicu jesene neodohral až na tak vysokej úrovni, stále hral dobre. Výraznou mierou sa pričinil o to, že trenčianska defenzíva nebola ani náhodou slabinou AS. A keďže vie svojou ľavačkou zakladať aj dôležité gólové akcie, nečudo, že je o tohto Srba záujem.

Jakub Podaný (Slovan, 4) – Na jeseň nebol v našej lige od neho lepší krajný obranca. A to nielen vďaka tomu, že prihral spomedzi všetkých defenzívnych hráčov na najviac gólov (4). Bežecky veľmi dobre vybavený hráč bol platný oboma smermi. Jeho zbraňou sú aj skvelé centre. Škoda, že sa zranil a nemohol hrať posledných päť kôl. Po dlhých rokov má Slovan oporu na ľavej strane obrany. Pre zaujímavosť, je to v rámci ligy štvrtý najproduktívnejší hráč belasých.

Stredopoliari

Gino van Kessel(Trenčín, 5) – Kto iný už len môže byť na pravom krídle, ako najväčšia útočná zbraň najlepšieho mužstva jesene? Tento Holanďan reprezentujúci Curacao je najproduktívnejším hráčom Trenčína. Hlavne v závere prvej časti súťaže bol pre súperove defenzívy takmer nebrániteľný. Najrýchlejší hráč súťaže bol jej ozdobou.

Matúš Bero (Trenčín, 4) – Prežil najlepšiu jeseň vo svojej kariére, čím si ju možno zaujímavo rozbehol. No isté je to, že keď sa dopredu rozbehol Bero, súperove obrany mali problém. Hlavne v strede jesennej časti mal skvelú streleckú formu. Ale Bero je cenný nielen v tom, že vie gól dať, ale vie im aj zabraňovať, keďže vďaka výbornému fyzickému fondu je často prvým útočníkom a o pár sekúnd zas posledným obrancom.

Ibrahim Rabiu (Trenčín, 4) – Úradujúci majster na jeseň v lige dominoval hlavne preto, že opäť mal dominantný stred poľa. Jeho hernou persónou číslo jeden je tento nigérijský reprezentant, ktorý vedel udržať hru na súperovej polovici a ešte aj rozhadzovať skvelé lopty, ktoré otvárali defenzívne brány protivníkov.

Erik Pačinda (Dunajská Streda, 4) – Hlavne od jeho výkonov záležalo, aký výsledok DAC dosiahne. Ak mal svoj deň, vedel prakticky sám z ľavého krídla zrežírovať víťazstvo pre Dunajskú Stredu, hoci klasickým krídlom nie je. Hlavne začiatok súťaže mal excelentný, preto bol väčšinu jesene najproduktívnejším hráčom súťaže, nakoniec je v tejto štatistike na štvrtom mieste. Jeho ľavačka v niektorých zápasoch pomaly spievala.

Útočníci

Leandre Gael Tawamba Kana (Zlaté Moravce, 5) – Iba dvaja hráči dostali počas jesene od nás päť nominácií, pričom najproduktívnejší hráč celej súťaže, ktorý mal ako jediný priemer bod na zápas, jedným z nich logicky musí byť. Kamerunský futbalista síce nie je typickým útočníkom, keďže je vyučený ako defenzívny stredopoliar, ale na hrote útoku odohral celú jeseň a pre niektoré obrany bol nebrániteľný.

Tomáš Priškin (Slovan, 4) – Keďže bol na jeseň v lige o dva body produktívnejší ako Vittek a oproti Szarkovi potreboval pre nazbieranie 10 bodov menej času, pri rovnosti nominácií sme ho uprednostnili. Maďarský reprezentant so slovenskými koreňmi je tretím vydareným letným nákupom Slovana, ktorý sa dostal do našej ideálnej zostavy jesennej časti.

Druhá zostava

V nej sa nachádza brankár Šemrinec, ktorý si držal veľmi dobrú formu, k čomu mu pomáhali v defenzíve aj Kleščík a Madu. Tri nominácie od nás dostali aj senickí stopéri Pavlík a Pillár, pričom sme veľmi tesne uprednostnili kapitána Záhorákov. Aj v tejto zostave sme museli experimentovať na pravom kraji obrany, kde sme zaradili Paura, ktorý na tejto pozícii občas na jeseň hral a tiež mu pomohla do zostavy kola. Centrálnu zónu vyplnili dvaja ofenzívni hráči. Pekár pomohol Myjave na tretie miesto, Bénes Žiline na štvrté. Na pravom krídle je najlepšie na góly prihrávajúci hráč súťaže Orávik, na ľavom zas kapitán Slovana Milinkovič. V útoku sú dvaja odchovanci Slovana, ale aktuálne hrá v belasom len Vittek, Szarka momentálne strieľa góly za Dunajskú Stredu.

Šemrinec (Trenčín, 3) – Paur (Žilina, 3), Kleščík (Trenčín, 3), Pavlík (Senica, 3), Madu (Trenčín, 3) – Orávik (Zlaté Moravce, 3), Pekár (Myjava, 4), Bénes (Žilina, 4), Milinkovič (Slovan, 3) – Vittek (Slovan, 4), Szarka (Dunajská Streda, 4)

A keďže sa hovorí, že ideálne je mať vo futbale 25-členný káder, do toho jesenného nominujeme ešte Pillára (Senica), Zošáka (Ružomberok) a Kóňu (Myjava), ktorí od nás dostali tri nominácie za tri účasti v zostavách kola. Žiaden iný hráč už od nás tri nominácie na jeseň nedostal.

Celkový sumár

Aby bol náš prehľad kompletný, ešte pridávame aj to, koľko jednotlivé kluby od nás dostali nominácií, či už podľa počtu hráčov, alebo presného počtu nominácií. Celkovo sa na jeseň aspoň raz v zostave kola objavilo 112 hráčov.

Trenčín:          16 hráčov – 40 nominácií
Slovan:           12 hráčov – 28 nominácií
Žilina:              14 hráčov – 26 nominácií
Myjava:            9 hráčov – 18 nominácií
D. Streda:        9 hráčov – 18 nominácií
Ružomberok:  10 hráčov – 14 nominácií
Senica:             9 hráčov – 14 nominácií
Trnava:             9 hráčov – 14 nominácií
Z. Moravce:      6 hráčov – 14 nominácií
Michalovce:      7 hráčov – 10 nominácií
Podbrezová:     6 hráčov – 8 nominácií
Skalica:             5 hráčov – 5 nominácií