Main Content

Real potrebuje stredného útočníka

streda, 9. december 2015 09:06 | Autor: Jakub Mihálik

Real potrebuje stredného útočníka
Real potrebuje stredného útočníka | zdroj: © TASR

V období, keď Real zaznamenal dve prehry po sebe v zápasoch proti Seville a Barcelone sa špekulovalo o tom, či nie je na vine útok Los Blancos. Ktorý útočník by teda mal pomôcť Realu?

Komentár Jakuba Mihálika

Dva bezduché výkony v Lige majstrov proti PSG. Prehra so Sevillou, ktorá od začiatku sezóny nebola vo forme zo záveru minulej sezóny a patrí jej desiate miesto v La Lige. A najmä totálna demolácia zo strany Barcelony v El Clásicu. To boli výkonnostné minimá, ktoré v tejto sezóne Real Madrid predviedol. 

Okamžite sa preto začali hľadať dôvody, prečo tím, ktorý v úvodných týždňoch tejto sezóny šľapal ako hodinky zrazu zastavil. Ako to už v prípade tých najväčších veľkoklubov býva, vinu mnohí našli v útoku. Koniec koncov v oných štyroch zápasoch Dal Real len tri góly, z toho dva dali stopéri Nacho a Sergio Ramos a jeden pridal stredopoliar James. 

A tak sa bulvár predbiehal v tom, ktorého z elitných útočníkov by Real mohol a mal čo najskôr kúpiť, aby sa slávna ofenzíva opäť rozbehla. Skloňovali sa (a ešte stále skloňujú) rôzne mená. Najväčší poprask prirodzene vyvolal Robert Lewandowski, ktorého agent sa pred pár dňami objavil na domácom zápase Realu proti Getafe. Poľský útočník je momentálne v laufe a jeho nákup by spĺňal parametre galácticos. Spomínal sa Eden Hazard, ktorý síce nie je stredný útočník, no v Reale sa až tak na posty nehľadí. Veď Cristiano Ronaldo by sa mohol posunúť do stredu a Hazard na jeho miesto. Spomínal sa dokonca Jamie Vardy, ktorý, keď už nič iné, aspoň by bol voľným pokračovaním filmovej ságy Goal Santiaga Muňéza. 

Ako si sa však pozabudlo na to, že najvhodnejšieho kandidáta na stredného útočníka Realu už Florentino Pérez má. Poznáte ho. Volá sa Karim Benzema. 

Nebudem hodnotiť jeho mimofutbalový život. Neviem, do akej miery vedel, či má oná deva menej ako osemnásť, prípadne to, či to jeho náboženstvo povoľuje. Nebudem hodnotiť, či vydieral svojho spoluhráča a ako vážne to bolo. Nebol som pri tom. Počkám si na políciu. Hodnotiť viem len futbal a po tejto stránke nikoho lepšieho Real nepotrebuje. Pretože nikoho lepšieho ani nemôže mať.

Všetky spomínané mená sú fantastickí hráči. Avšak Jamie Vardy je skvelý tam, kde je. Španielsky futbal rozhodne nie je preňho. Robert Lewandowski je takisto skvelý futbalista, no v rámci kombinácie a obetavosti pre tím má pred ním Francúz náskok. A Cristiano Ronaldo? No kto by ho dobrovoľne posúval z pozície, na ktorej patrí medzi futbalové legendy?

Tri zo štyroch spomínaných zápasov Realu majú spoločného menovateľa. Chýbal v nich Karim. Ten barcelonský bol preňho prvý po návrate. Zrovna, keď mediálne šialenstvo okolo Valbuena-gate vrcholilo. A Realu v ten deň nevyšlo absolútne nič. Okamžite po tom, čo sa Karim  opäť etabloval v zostave, vsietili Merengues postupne štyri góly Šachťaru, dva Eibaru, štyri Getafe a včera osem Malmo. Iste, súperi iného kalibru ako PSG, Sevilla, či Barcelona, no zmena v nálade ofenzívy Realu je viditeľná.

Nejde len o Benzemove góly. Hoci ich dal až päť v štyroch zápasoch. Ide o to, že Karim pracuje pre tím. Pri ňom futbal chutí aj Ronaldovi. Ten mu rád prihrá, lebo vie, že mu to Karim oplatí. Kašlite na to, či sa dve sekundy Ronaldo hádal s rozhodcom pri Benzemovom góle. Tí dvaja si jednoznačne rozumejú. Vidia to oni. Videl to Carlo Ancelotti. Vidí to aj Benítez. 

Real na to, aby šľapal ako hodinky naozaj potrebuje stredného útočníka. Potrebuje, aby sa Karim Benzema sústredil len na futbal a vtedy jednoducho vo svete lepšieho pre tento tím niet. Iste, jedným z najväčších nedostatkov Realu je to, že ho nemá kto nahradiť. A v januári by to vedenie Realu malo napraviť, pretože, keď Benzema chýba, iný stredný útočník v kádri nie je. Do šírky by teda káder Realu mal naberať. Do kvality to však už nejde. V tom, čo robí a aké úlohy plní, je Karim pre Real ideálnym.