Main Content

Pred žrebom Euro 2016: Kozák by sa chcel vyhnúť Španielsku a Chorvátsku

sobota, 12. december 2015 10:25 | Autor: TASR

Pred žrebom Euro 2016: Kozák by sa chcel vyhnúť Španielsku a Chorvátsku
Pred žrebom Euro 2016: Kozák by sa chcel vyhnúť Španielsku a Chorvátsku | zdroj: © TASR

Bratislava 11. decembra (TASR) - Žreb je lotéria a rozhodne osud, súperov si pri ňom človek nevyberie.

Pred očakávaným žrebom finálového turnaja futbalového EURO 2016 vo Francúzsku s premiérovou účasťou Slovenska (sobota 12. decembra, Paríž, 18.00 SEČ) to dobre vedia tréner Ján Kozák i šéf SFZ Ján Kováčik, napriek tomu čo-to podhalili o ich preferovaných, resp. nechcených súperov do 4-člennej základnej skupiny.

Prezident Slovenského futbalového zväzu (SFZ) by pristal, ak by tím kapitána Martina Škrtela dostal domáceho organizátora či Angličanov, ktorých má Slovensko aj v kvalifikácii MS 2018 v Rusku. Tréner Kozák, ktorý už na ME hral a získal bronz (1980 v Taliansku-pozn.) by sa zasa rád vyhol Španielom a Chorvátom.

"Úprimne. Keď si máte vybrať z prvého koša, sú tam iba strašne silné mužstvá. Akurát by som nechcel hrať so Španielmi, ktorí nám nesedia. Nechcel by som hrať ani z druhého koša s Chorvátmi. To je strašne silné mužstvo. Ale tam si už človek nevyberie. No my sa musíme pozerať na naše mužstvo. A my máme mužstvo, hoci sedem mesiacov do ME je dlhá doba, ktoré keď budú hráči zdraví a budú hrať v kluboch, má silu. Pôjdeme tam s tým, že sa chceme pobiť o dobré výsledky a postup zo skupiny. Tak aj vplývam na hráčov. Od postupu ich upozorňujem, že iba mužstvo, ktoré dosiahne dobré výsledky, si aj súper aj ľudia vážia. A kvôli tomu tam ideme a urobíme preto maximum. Francúzsko je krásna krajina, plná krásnych štadiónov. Je to futbalová krajina. Myslím, že fanúšikovia, ktorým sme urobili radosť, pôjdu s nami do Francúzska. Pôjdeme tam zabojovať o dobré výsledky a oni si pôjdu vychutnať dobrý futbal," povedal 61-ročný Kozák vo videorozhovore na futbalsfz.sk.

Sám Kozák na žrebe osobne nebude. Účastník ME 1980 a MS 1982 tiež vysvetlil, prečo nerád absolvuje akcie typu žrebu kvalifikácií, resp. finálového turnaja: "Nerád lietam. A mám kolegu, s ktorým sme sa už predtým dohodli, že tieto veci bude absolvovať on. Myslím, že to je v poriadku."

Kováčik by sa rád vyhol Španielom, Belgičanom a aj Albáncom. Povedal to v rozhovore pre Slovenský rozhlas, ktorý uverejnil oficiálny web zväzu. "Už som to niekoľkokrát povedal - určite nie Španielsko a Belgicko. Ale keby som mal povedať, koho by som si želal, tak by to bolo Francúzsko. Vychádzam z toho, že oni budú musieť a my môžeme. Registrujem aj, že vo vnútri tímu nie sú úplne ideálne vzťahy, vstupujú do toho politici s tým, že kto by mal alebo nemal reprezentovať. Toto všetko môže zohrať istú úlohu." Z druhého koša sa Kováčikovi nepozdáva Chorvátsko ani Ukrajina. "Tu sa absolútne zhodujem s trénerom Kozákom, že Chorvátsko je veľmi ťažký a pre našich fanúšikov možno nie až taký atraktívny súper a to isté sa dá povedať aj o Ukrajine. Čo sa týka Talianska, viem si predstaviť aj, že by sme zopakovali úspech z MS, ale rozhodovať bude veľa faktorov - forma hráčov, ich zdravotný stav, či budú hrávať vo svojich kluboch. Záležať bude aj na celkovej atmosfére v tíme, ktorú verím, že spoločne s trénermi a realizačným tímom sa nám podarí vytvoriť tak, aby zodpovedal významu a výnimočnosti takého podujatia, akým je záverečný turnaj ME," povedal šéf SFZ a na margo 4. koša doplnil: "Nechcel by som Albánsko. Je to nevyspytateľné mužstvo, z pohľadu nášho fanúšika nie príliš atraktívne, ktoré môže byť veľmi nebezpečné."