Main Content

Výborný žreb nám priblížil nielen postup zo skupiny, ale aj štvrťfinále

pondelok, 14. december 2015 09:50 | Autor: Filip Chudý

Výborný žreb nám priblížil nielen postup zo skupiny, ale aj štvrťfinále
Výborný žreb nám priblížil nielen postup zo skupiny, ale aj štvrťfinále | zdroj: © TASR

V sobotu sa vyžrebovali základné skupiny Eura 2016 a slovenská futbalová reprezentácia musí byť po žrebe motivovaná. Pretože sme dostali nielen prijateľných súperov v skupine, ale vyzerá to veľmi sľubne aj smerom do vyraďovacej časti.

Komentár Filipa Chudého

Sobotný žreb rozdal jednotlivým účastníkom európskeho šampionátu karty, pričom v slovenských rukách sa črtá veľmi zaujímavá postupka. A tá by mohla pomôcť nielen k postupu zo skupiny, ale zaujímavé možnosti nám ponúka aj v ďalšej fáze turnaja. No aby sme sa k nim dostali najprv musíme prejsť základnou skupinou, na čo určite máme kvalitu.

Postup zo skupiny by bol síce slovenským cieľom bez ohľadu na vyžrebovaných súperov, ale po ich odtajnení nemôžeme myslieť na žiadne bočné a alibistické ciele typu, však aj jedno víťazstvo by potešilo... To síce poteší, ale jedine v kombinácii s tým, že k nemu príde v základnej skupine druhé, resp. remízové body, ktoré pomôžu k postupu zo skupiny. Anglicko a Rusko ani zďaleka nepatrili medzi tri najhoršie možnosti vo svojich košoch, čo sa týka aj Walesu, hoci v štvrtom by sa našli ešte aj slabšie mužstvá. Preto musíme by spokojní, veľa lepších alternatív nebolo, práve naopak.

A môžeme sa usmievať nielen kvôli menám súperov, ale aj z toho, že žreb dopadol fantasticky z logistickej stránky. Keď sme sa pozerali pred žrebom na cestovateľské možnosti aj v spojitosti s tým, že prechodným domovom sa nám malo stať Vichy, bolo naozaj minimum dobrých pozícií, lenže Tondo Panenka nám jednu z nich „dloubol,“ keď vytiahol lístok B4, za čo mu patrí vďaka. Hráme až v dvoch z troch najbližších dejísk šampionátu k tomuto kúpeľnému mestu. Saint-Étienne je dokonca najbližšie, iba cca 140 km. V Bordeaux sme autobusom za približne 4 hodiny, čo je tak krátko, že vodič nebude musieť čerpať ani prestávku, keďže podľa dohody AETR je povinná až po 4,5 hodine jazdy. Letieť budeme musieť iba do Lille, ale stále je to výrazne bližšie, akoby sme išli na zápas do Ruska.

Žreb dopadol pre nás dobre nielen kvôli menoslovu súperov v základnej skupine a logistike, ale aj s výhľadom na vyraďovaciu časť. Ak sa spolu pozrieme jedným očkom na turnajový pavúk, určite nám nezamrzne úsmev na perách ako Vrbovi po žrebe základnej skupiny, skôr naopak, povzbudzuje náš optimizmus.

Ak by sme vyhrali našu skupinu, stretli by sme sa s tretím najlepším zo skupiny A alebo D, pričom ak by nikto z tých skupín z tretieho miesta nepostúpil, bol by to tretí zo skupiny C. Ba dokonca ešte možno bude aj lepšie skončiť v skupine na druhom mieste, pretože v takom prípade by sme hrali proti druhému zo skupiny F, čo by mal byť niekto z trojice Island, Rakúsko, Maďarsko, keďže Portugalsko je kvalitou trochu inde a Cristiano Ronaldo sa už v skupine môže stať historicky najlepším strelcom Eura. Pričom v tejto vetve pavúka je aj najmenšia šanca na to, že by sme teoreticky vo štvrťfinále narazili na giganta. Mohlo by to byť zrejme iba Francúzsko, aj to len za predpokladu, že vyhrá svoju skupinu a postúpi cez osemfinále, ak nie, aj vo štvrťfinále by nás čakal súper nášho rangu. Zle sa nám na pavúk pozerá iba vtedy, ak by sme postúpili z tretieho miesta, pretože v tom prípade by sa nám do cesty s najväčšou pravdepodobnosťou postavilo hneď Nemecko. A aj keby sme úradujúcich majstrov sveta vyradili, vo štvrťfinále by takmer určite prišla ďalšia „chuťovka.“

No jedno je isté už teraz, na žreb nemôžeme povedať ani jedno zlé slovo, sami by sme si ťažko lepšie vybrali. Samozrejme, pravda sa ukáže až na trávnikoch v júni, no mali by sme sa pokúsiť o to, aby sme na turnaji miešali karty aj v júli. A práve toto by mala byť veľká výzva a túžba pre náš futbal.