Main Content

Verme, že Stoch padol na úplné dno

streda, 16. december 2015 09:50 | Autor: Filip Chudý

Verme, že Stoch padol na úplné dno
Verme, že Stoch padol na úplné dno | zdroj: © TASR

Miroslava Stocha vyradil turecký Bursaspor zo svojho kádra bez udania dôvodu, ale ten ani nie je dôležitý. Podstatné je totiž to, aby sa jeden z najväčších slovenských futbalových talentov konečne spamätal.

Komentár Filipa Chudého

Svet obletela správa, že slovenského futbalového reprezentanta Miroslava Stocha vyradil jeho súčasný zamestnávateľ z kádra, pričom dôvod svojho konania klub bližšie nešpecifikoval. Preto sa vynárajú rôzne dohady, pričom kvôli hráčovej minulosti by sa dalo veriť pomaly všetkým. Lenže aj tak je nepodstatné, či išlo o horšie výkony na trávniku, „lepšie“ mimo trávnika, nejaký malý prehrešok voči klubovým pravidlám, alebo hráčova neúcta ku klubovým autoritám. Podstatné je totiž to, že klub hráča vyradil z mužstva, čo by si nikdy nedovolil, ak by Stoch podával výkony, na aké má predpoklady, resp. sa správal ako profesionál. A hoci sa tiež hovorí, že môže ísť iba o dočasné riešenie, tu už treba konať rázne, pričom začať by mal Stoch predovšetkým u seba.

Že niečo nie je v poriadku, to ukázala už novembrová nominácia Jána Kozáka, v ktorej sa Stoch nenachádzal. Ani tu presné dôvody neboli uvedené, ba radšej sa to aj prehliadalo, veď na čo si ničiť postupovú atmosféru. Ale o tom, že Stoch nie je veľmi spokojný so svojou pozíciou v mužstve, to bolo jasné každému. Zo základnej zostavy sa prepadol na lavičku, s čím logicky nemôže byť spokojný nikto, tobôž hráč v najlepších rokoch, ktorý má byť podľa potenciálu hviezdou mužstva.

O Stochových futbalových kvalitách sa nemusíme baviť, lenže na programe dňa musí byť jeho hlava, pretože tá je aj vo futbale najpodstatnejšia. Bez správneho nastavenia v nej vám nepomôže ani herná kvalita.

Pred čosi vyše dvoma rokmi urobil Ján Kozák podobný krok ako nedávno, keď na chvíľu vyradil Stocha z reprezentácie, čo hráčovi herne pomohlo, ale výrazne lepšiu osobnosť to z neho nespravilo. Možno si ešte spomeniete, ako vtedy odmietol hovoriť s novinármi a ešte sa k tomu aj tváril urazene, akoby siedma veľmoc mohla za to, že mala možnosť informovať o jeho voľnočasových aktivitách.

Stoch do reprezentácie patrí, ale môže byť v nej iba vtedy, ak bude dostatočne pokorný a bude si skutočne vážiť, že v nej má možnosť robiť slovenskému národu radosť, podobne, ako po jeho víťaznom góle proti Španielom. No a rovnakým spôsobom musí pristupovať aj ku klubovým povinnostiam, inak bude striedať kluby ako ponožky aj naďalej. Asi už nebude náhoda, že pomaly každý rok je v inom, navyše Fenerbahce stále radšej kupuje nových hráčov, pred možnosťou jeho využitia.

Tento nitriansky odchovanec má 26 rokov, no už dlhšie prešľapuje na mieste, ak dokonca necúva. No ešte stále môže vo futbale výrazne prehovoriť, ale to záleží len od neho. Chcieť sa zmeniť musí predovšetkým on sám, pretože problém je predovšetkým iba v ňom. Ak sa dostatočne poučí zo svojich chýb a súčasná aféra bola tým povestným pádom na dno, z ktorého sa dá len odraziť, potom vďaka za ňu.

Ako to nakoniec dopadne, o tom rozhodne Stoch, my len veríme, že to bude v prospech slovenského futbalu, aby sme sa všetci spoločne mohli tešiť z jeho výkonov na trávniku, nič viac nechceme.