Main Content

La Liga Loca: Rozhodca Realu nepomohol a Barcelona je naj...

pondelok, 21. december 2015 08:13 | Autor: Jakub Mihálik

La Liga Loca: Rozhodca Realu nepomohol a Barcelona je naj...
La Liga Loca: Rozhodca Realu nepomohol a Barcelona je naj... | zdroj: © TASR

Španielsky futbal má za sebou ďalší víkend. Čo v ňom upútalo najviac?

Pyrrhovo víťazstvo

Včera sa na štadióne Santiaga Bernabeua hrali dva zápasy. Jeden vyhralo Rayo Vallecano v pomere 1:2. Škoda, že trval len dvanásť minút. Javil sa celkom zaujímavo. Ten druhý vyhral Real Madrid v pomere 9:0. Avšak veľmi sa nepočítal, keďže hralo 12 mužov proti deviatim. 

Viem, Real potreboval vyhrať. Aj kvôli odstupu od Barcelony a Atlética, aj kvôli predvianočnej pohode, ale aj kvôli osudu Rafaela Beníteza. Som však presvedčený o tom, že ofenzívna mašina Realu by sa rozbehla aj tak. James rozdával milimetrové pasy, Bale bol hladný po góloch, Danilo teraz viac ako inokedy pripomínal Cafúa. Real naozaj nepotreboval pomoc rozhodcu. A už vôbec nie takú pochybnú, akou bola druhá červená karta a penalta. 

Na ukazovateli svietilo 10:2. Jeden z historických výsledkov. No aj tak sa miestami ozýval piskot. O fanúšikoch Realu sa hovorí, že futbalu rozumejú a sú preto o to náročnejší ako inde. Aj preto ich nemohla opiť rožkom rozhodcova nepodarená kartová etuda. Vedia, že toto víťazstvo je len make-up, prekrývajúci akné nie úplne sformovaného tímu, nie úplne zaradeného trénera. 

Rozhodca duelu urobil Realu medvediu službu. Opäť sa bude hovoriť o tom, že Pérezova peňaženka kúpila tri body, opäť sa bude hovoriť o penaltách, o tom, že Real až do oných sporných momentov prehrával. Rozhodca Merengues ani nedal šancu na to, aby vyhrali sami, takým spôsobom, s ktorým by boli spokojní aj ich fanúšikovia. Škoda toho.

Gary sa zapotí

Tri zápasy, dve remízy a jedna prehra. Zrejme sme všetci očakávali trochu iný vstup do svojho prvého veľkého pôsobiska v podaní Garyho Nevilla. Najmä po tom, čo Valencia predviedla sympatický výkon pri remíze proti Barcelone. 

Nuž, ale ani taktický mág Nevillovho rangu nemôže robiť zázraky. Mení hráčov, rozostavenie taktiku, skúša staré triky, snaží sa aj prekvapiť, no zatiaľ to na výhru nestačilo, aj napriek tomu, že Los Che čelili Eibaru, Getafe, či Lyonu, ktorému o nič nešlo. Valencia jednoducho potrebuje, nielen trénerský, ale aj hráčsky impulz a ak je Gary taký dobrý kamarát s majiteľom klubu, mal by si pod stromček vypýtať zopár posíl, inak sa vo svojom prvom pôsobisku zapotí viac ako zvykol legendárny José Antonio Camacho. 

Čierne na bielom pre Barcu

To, o čom sa doteraz len šepkalo, je už oficiálne. Barcelona je momentálne najlepšia na svete. Potvrdili to klubové majstrovstvá sveta, na ktorých jednoducho Blaugranes nemali konkurenciu. Nemal by ju mať žiadny európsky tím, veď ekonomické podmienky sú s Áziou, či Južnou Amerikou neporovnateľné. Ale stáva sa. Barcelona, ktorá “vykradla” Južnú Ameriku, ju aj teraz okradla o triumf v turnaji a tentokrát pridala aj niečo naviac, keďže na kombinácie Neymara, Messiho, Suareza, Iniestu a Rakitića bola radosť pozerať. Príjemné oživenie oproti rokom, keď európske kluby tento turnaj brali len ako nepríjemnú položku v nabitom letovom itinerári.

Mimochodom, ostatným sa darí

Niežeby to veľa z vás zaujímalo, pretože kluby mimo Madridu a Barcelony nemajú až taký cveng, no toto kolo prinieslo víťazstvá, viac, či menej prekvapivých, ašpirantov na pohárové priečky. Villareal sa po výhre nad Realom vezie na víťaznej vlne a od Los Blancos ho delia len tri body. Ešte o bod viac má Celta Vigo, ktorej prípadné účinkovanie v Lige majstrov by bolo najväčšie prekvapenie od dôb, kedy bohaté tímy ničil Nihat Kahveci a jeho San Sebastian. La Coruňa i Bilbao sa po výhrach pričinili o to, že vianoce v Seville a vo Valencii budú, nielen bez snehu, ale aj bez priebežných pohárových priečok. Možno v budúcom roku…