Main Content

Zranenie Škrtela je problémom pre Liverpool, pre reprezentáciu (zatiaľ) nie

sobota, 26. december 2015 09:50 | Autor: Filip Chudý

Zranenie Škrtela je problémom pre Liverpool, pre reprezentáciu (zatiaľ) nie
Zranenie Škrtela je problémom pre Liverpool, pre reprezentáciu (zatiaľ) nie | zdroj: © TASR

Kapitán slovenskej futbalovej reprezentácie Martin Škrtel bude na prelome rokov chýbať pre zranenie minimálne šesť týždňov. Pre Liverpool to znamená veľký problém, ale pre nás, našťastie, zatiaľ žiaden, skôr naopak.

Komentár Filipa Chudého

Aj keď sa najprv hovorilo, že Martin Škrtel bude pauzovať tri mesiace, podrobné vyšetrenia jeho zranenia odhalili, že natrhnutý sval a šľacha na nohe ho vyradia na približne šesť až osem týždňov. Tento časový údaj v žiadnom prípade nepotešil jeho zamestnávateľa, ale zo slovenského pohľadu sa nejedná o tragédiu, práve naopak, možno je to tak aj dobre.

Zranenia svalov a šliach vznikajú vo vrcholovom športe, ak teda vynecháme extrémne fauly a situácie, väčšinou z dvoch dôvodov. Buď je športovec slabšie trénovaný, čím je nedostatočne pripravený na záťaž, alebo je preťažený a v spojení s únavou je na takéto druhy zranení náchylnejší. A keďže patrí Liverpool medzi väčšie kluby, môžeme slabú starostlivosť o hráčov vylúčiť. Nuž zostáva iba to, že Škrtelovi proste telo povedalo dosť a takouto formou si vyžiadalo oddych.

Nebudeme si klamať, za Škrtela nemáme rovnocennú náhradu, pričom často práve od jeho výkonu závisí výsledok našej reprezentácie. Preto k úspechu na Eure, ktorý chceme dosiahnuť, ho budeme potrebovať nielen zdravého, ale hlavne aj v skvelej fyzickej a psychickej kondícii, k čomu môže jeho súčasné zranenie paradoxne pomôcť.

Hlavne anglická reprezentácia, no často aj hráči z anglickej ligy, doplácajú na veľkých posezónnych podujatiach na to, že tamojšia súťaž nemá žiadnu zimnú prestávku. Skôr nastáva presný opak, keď sa program v tomto čase ešte nahusťuje. Čo to robí s hráčmi, to vidíme každé dva roky počas svetových a európskych šampionátov, keď niektorí už nevládzu ani poriadne kopnúť do lopty, nehovoriac o psychickej únave, keďže tú loptu už ani vidieť veľmi nechcú, veď sa na ňu pozerajú v kuse takmer jeden celý rok.

Preto ak sa mal Škrtel v tejto sezóne zraniť, prišlo to v pre nás tom najlepšom momente, dokonca aj dĺžka jeho absencie je ideálna, keďže sa stihne do začiatku Eura bez problémov opäť dostať do formy, pričom stíha aj marcový zraz reprezentácie, čo je vlastne posledná reprezentačná akcia pred záverečnou prípravou a samotným Eurom. Liverpool je na tom síce presne naopak, keďže podľa zvyklostí sa práve teraz začína v Anglicku lámať ligový chlieb, no nás jeho súčasné veľké problémy na stopérskom poste nemusia zaujímať.

Škrtela prezývajú aj terminátor, pretože v minulých sezónach dokázal vydržať aj tie najťažšie osobné súboje, pričom vynechal pre zranenia minimum času. Ak chceme nájsť určitú paralelu, približne takto dlho pauzoval naposledy pred MS 2010, dokonca vtedy to bolo v marci, apríli a máji, čiže už v kritickom čase z reprezentačného pohľadu, no následný africký výsledok poznáme, bol výborný.

Ak sa nestane do konca sezóny Škrtelovi nič horšie, bude kapitán našej reprezentácie aj vďaka súčasnému zraneniu na Eure 2016 ešte silnejší, akoby mal odohrať celú sezónu. Jeho telo si totiž „dopraje“ zimnú prestávku, a to z fyzickej a aj psychickej stránky. A so Škrtelom v skvelej forme stúpajú naše šance na úspech.