Main Content

Rok 2016 bude futbalový a pre nás úspešný!

piatok, 1. január 2016 09:50 | Autor: Filip Chudý

Rok 2016 bude futbalový a pre nás úspešný!
Rok 2016 bude futbalový a pre nás úspešný! | zdroj: © TASR

Máme za sebou prvé hodiny nového roka, pričom počas nich ľudia zvyknú premýšľať, čo ich v ňom bude čakať. My sme zauvažovali nad tým, čo môže v roku 2016 čakať slovenský šport, ktorý čaká viacero vrcholov.

Komentár Filipa Chudého

Športový rok 2015 bol zo slovenského pohľadu úspešný. Postup na Euro 2016 už v januári minulého roka tipoval každý, my sme o ňom nepochybovali ešte pred začiatkom kvalifikácie. No ak niekto predpokladal, že budeme mať štyri zlaté medaily z majstrovstiev sveta v olympijských disciplínach, a to prakticky v priebehu jedného mesiaca, nech sa prihlási do tohtoročných volieb na predsedu SOV, takého vizionára by náš šport potreboval. No najväčším víťazstvom nášho športu v minulom roku, teda aspoň pevne v to dúfame, je nový zákon o športe, ktorý začal platiť práve dnes. A hoci jeho vplyv by sa mal prejaviť výrazne hlavne na ďalšej generácii, slovenský športový fanúšik je tak náročný, že výsledky chce už teraz, preto sa pozrime na to, aké by mohli byť.

Hoci je tento rok olympijský, nech sa na nás pod piatimi kruhmi nehnevajú, tentoraz sa Slovensko bude viac tešiť na to, čo zažije prvýkrát v histórii. V júni sa začne európsky šampionát vo futbale, o ktorom sa právom hovorí, že je to najnáročnejší turnaj na svete. Vo futbale je totiž najväčšia konkurencia a na starom kontinente sú už prakticky všetky reprezentácie tak takticky vyspelé, že každý vie poraziť každého. Na našu reprezentáciu sa táto definícia hodí dokonca takmer úplne dokonale. Družina Jána Kozáka sa nemá koho báť, to skôr súperi nechcú stretnúť nás, keďže hráme pre nich nepríjemný futbal. Máme totiž výbornú obranu, s jednou z najlepších reprezentačných stopérskych dvojíc na svete, futbalových srdciarov čo neodtiahnu nohu zo súboja a rýchly a hlavne kolmý prechod do útoku, čo zabezpečuje jeden z najlepších svetových hráčov na danej pozícii. Ak k tomu nájdeme strelca ako v Afrike, môžeme sa vo Francúzsku zdržať až do júla...

Presne vtedy tam bude prebiehať aj Tour de France, na ktorej by nemal Peter Sagan mať problém obhájiť zelené tričko, keďže za súčasného bodovania nemá konkurenciu, veď je šité akoby naňho.

V máji budú v Rusku MS v ľadovom hokeji. V skupine by sme sa mali biť o postup do štvrťfinále s Bieloruskom a Francúzskom, čiže krajinami, ktoré nám na ostatných dvoch MS zabuchli štvrťfinálové dvere, no a k tomu aj s Nemeckom. Navyše otvárací zápas hráme s Maďarskom a ten bude pikantnejší ako čabajka. No v každom prípade, ak budú hrať naši reprezentanti s takým zápalom, ako pod vedením Zdena Cígera na oboch minuloročných akciách, o postup do hornej osmičky sa nemusíme obávať. Ak nie, nepomohlo by nám ani to, ak by vypadli predčasne všetci naši hráči z NHL, viď ZOH v Soči a MS 2015.

Spomínali sme už máj, jún, júl, ale bohatý športový program budeme mať aj v auguste, dokonca ten najnabitejší, keďže na OH v Riu bude mať svoj vrchol takmer každý letný olympijský šport. Nech sa na nás Pierre de Coubertin nehnevá, ale na OH nás bude viac zaujímať počet získaných medailí ako zúčastnených športovcov spod Tatier. Dovolíme si už teraz predpovedať, že nasledujúce OH budú opäť pre nás zlaté, nie ako v Londýne. Matej Tóth, Erik Vlček a Juraj Tarr sú takí profíci, že prvý z nich už snáď teraz má rozpočítané, aký (víťazný) čas v Riu zájde, nuž zvyšní dvaja dajú pozor aj na mladých (Denis Myšák, Tibor Linka), aby bolo opäť pripravení na úspech. Ak si skvelú fazónu z tejto sezóny udrží Erik Varga, aj streľba bude opäť medailová. O tom, že to „cinkne“ vo vodnom slalome, je snáď zbytočné písať. Zo štyroch pokusov aspoň jeden vyjde, nuž a pamätáme aj to, keď vyšli až tri. Od ostatných športovcov sa necháme príjemne prekvapiť, čo môže vzhľadom na kopcovitú trať asi aj Sagan. No nás by neprekvapilo, ak by Rio 2016 bolo pre Slovensko najúspešnejšími OH v histórii, doteraz to je Peking 2008 s medailovou bilanciou 3-2-1.

A hoci to možno nie je úplne spravodlivé, tieto štyri podujatia budú z celkového pohľadu pre slovenského športového fanúšika vrcholom. No my budeme sledovať a tešiť sa na všetky, o chvíľu napríklad už na Rely Dakar, pokračovanie SP v slalome žien atď. Bude to proste nabitý športový rok 2016, ktorý vám budeme podrobne približovať na našom webe.

Slovenským športovcom prajeme do nového roka hlavne zdravie, pretože ak ho budú mať, oni si už to potrebné šťastie sami na svoju stranu naklonia, teda tí, čo naň budú pripravení, čím si ho zaslúžia. A keďže sme presvedčení, že väčšina z nich patrične pripravená bude, tešme sa spolu na úspešný športový rok 2016!