Main Content

Futbalové akadémie, ďalší dôvod budúceho rozmachu slovenského futbalu

pondelok, 4. január 2016 09:00 | Autor: Filip Chudý

Futbalové akadémie, ďalší dôvod budúceho rozmachu slovenského futbalu
Futbalové akadémie, ďalší dôvod budúceho rozmachu slovenského futbalu | zdroj: © TASR

V posledný deň minulého roka otvoril Slovan svoju novú futbalovú akadémiu. Približne v tom čase potvrdila otvorenie tej svojej v novom roku aj Dunajská Streda, pričom onedlho by ich chceli stavať aj ďalšie kluby a SFZ. O budúcnosť nášho futbalu sa tak báť nemusíme.

Komentár Filipa Chudého

Práca s mládežou je jednou z najdôležitejších činností, aby kluby a celkovo futbal v krajine nemali len prítomnosť, ale hlavne lepšiu budúcnosť. Na Slovensku sme síce tejto činnosti pozornosť venovali, ale nie takým štýlom, ako sa to robilo vo vyspelej futbalovej Európe. Tam sa o mládež starajú vo futbalových akadémiách, kde špecialisti dohliadajú prakticky na všetko. Mládežnícke mužstvá majú k dispozícii dostatok kvalitných tréningových plôch, materiálovo-technické vybavenie akoby sa jednalo o prvé mužstvo a v neposlednom rade je zabezpečený aj školský systém, keďže všetci členovia akadémií sú študenti alebo žiaci.

U nás to je dlhodobo nastavené tak, že väčší klub si vyberie v tom menšom talentovaného hráča, toho získa na školský prestup, chlapec dostane väčšinou internátnu izbu a v cudzom meste sa musí učiť samostatnosti, aj keď stravu má aspoň sčasti zabezpečenú. Ani tento systém nie je úplne zlý, veď ním prešlo množstvo výborných hráčov. No väčšinou práve v tej „samostatnosti“ sa nám stratilo veľa futbalových talentov, keďže tí si vybrali ľahšiu cestu na dno pohárika a pod.

No na Slovensku sa postupne modernizujeme aj v tomto smere, keďže sa nám zvyšuje počet futbalových akadémií. Dlhšie funguje v Žiline, kde práve teraz zbierajú jej prvé ovocie, keďže veľa súčasných členov áčka ňou prešlo. Samozrejme, máme viacero aspoň podľa názvu futbalových akadémií, lenže v nich to funguje až na malé výnimky vlastne starým slovenským spôsobom, ktorý už bol opísaný.

Na klasický európsky, čiže koncentrácia hráčov v tréningovom centre, kde bývajú, trénujú, stravujú sa, učia sa cudzie jazyky, prešiel v posledný deň minulého roka Slovan. Ten zrekonštruoval areál v Prievoze, kde ešte časom dobuduje ďalšie ihriská, pretože v ňom bude po prechode na nový štadión na Tehelnom poli trénovať aj prvé mužstvo. Seniori a mládežníci tak budú v dennom kontakte, čo tiež poznáme z vyspelého sveta a pomáha to k vytváraniu klubizmu. Niečo podobné bude v tomto roku otvorené aj v Dunajskej Strede, akadémie na európsky štýl chcú čo najskôr vybudovať aj ďalšie ligové kluby a veľké plány v tomto smere hlásil aj SFZ.  

Samozrejme, otvorenie akadémií automaticky nezaručuje vychovávanie lepších hráčov, keďže ono to aj tak bude stále záležať predovšetkým na jednotlivých hráčoch, ako to všetko unesú v hlavách, no miera pravdepodobnosti, že vychováme kvalitných hráčov je určite väčšia. Nikto sa už navyše nebude môcť sťažovať, že slovenskí mladí futbalisti nemajú doma vytvorené porovnateľné podmienky so zahraničím. Tým by sa mal znížiť počet prestupov mladých hráčov za hranice, čo vo väčšine prípadov z minulosti talenty skôr zabíjalo. Tí úplne najtalentovanejší, ak bude o nich reálny záujem, nie pretláčanie ich manažérov, odísť síce môžu, ale zvyšok už nebude mať dôvod.