Main Content

Benítez bol od začiatku odsúdený na neúspech. Postaví Zidane v Reale novú dynastiu?

utorok, 5. január 2016 11:08 | Autor: Jakub Mihálik

Benítez bol od začiatku odsúdený na neúspech. Postaví Zidane v Reale novú dynastiu?
Benítez bol od začiatku odsúdený na neúspech. Postaví Zidane v Reale novú dynastiu? | zdroj: © TASR

Benítez nemohol vydržať, Zidane však na to má predpoklady. Je dostatočne dobrý na to, aby vybudoval novú éru Realu Madrid?

Komentár Jakuba Mihálika

Prakticky od začiatku pôsobenia Beníteza na lavičke Realu bolo jasné, že svoju zmluvu nenaplní celú. Nie je ľahké pracovať v takom prostredí, no Benítez si za to môže čiastočne sám.

Nepodarilo sa mu získať si dôveru hráčov. Hoci tí boli na Beníteza takpovediac urazení, už len kvôli tomu, že pre jeho „kamarátstvo“ s Pérezom musel odísť obľúbený Ancelotti. Nespravil nič, čím by ich názor zmenil. Množstvo hráčov, na čele s Ramosom a Ronaldom, s ním malo konflikt. Neskôr sa pridal aj Isco, ktorý v trénera strácal dôveru napríklad pri pohárovom fiasku s Denisom Čeryševom, či po tom, ako ho Benítez odsúdil na lavičku za reakciu pri vedúcom góle Raya Vallecana. James Rodriguez mal byť natoľko nespokojný, že si mal v januári hľadať nové pôsobisko. Ďalší hráči hrali na neobľúbených postoch, v neobľúbenom systéme. Ak chcete niekde zotrvať, musíte si získať hráčov. Spýtajte sa Mourinha. 

Real nehral efektívne a ani efektne. Dve nohy na Benítezovej stoličke nalomil debakel od Barcelony. Ďalšiu fakt, že Real nehral pre oko diváka, čo v minulosti stálo miesto aj oveľa úspešnejších trénerov. Benítez navyše nikdy nechcel priznať chybu a tváril sa, že všetko v klube je v poriadku. To všetko narúšalo vzťah s hráčmi a následne aj s fanúšikmi. Dusná atmosféra urobila z Benítezovho zotrvania Mission Impossible. Už sa len čakalo na čo i len najmenšiu zámienku a Benítezov osud bol spečatený, o čom svedčí fakt, že remíza s Valenciou nie je vyslovene zlý výsledok. Remizovala s ňou aj Barcelona. 

Benítez je preč a Real si odfúkol. Nechceli ho hráči, nechceli ho fanúšikovia. Prichádza tréner, ktorý je Benítezovým opakom. Prirodzená charizma, pozícia klubovej legendy, obľúbenosť u fanúšikov, rešpekt u hráčov. Zidane je Pérezovou odpoveďou na kritiku skalných fanúšikov Realu. Ale nie je to len krátkodobý spôsob, ako ich umlčať. Ak Pérez dá Zidanovi dostatočný čas (a to nie je len jedna, či dve sezóny), môže stáť na začiatku veľkej dynastie.

Ak ste sledovali prestupy a špekulácie v ostatných rokoch, tak ste zaznamenali fakt, že Zidane, ešte pred tým, ako trénoval Real, výrazne miešal prestupovými kartami. Bol to on, kto Realu predstavil Raphaela Varaneho. Aj v prípade prestupu Karima Benzemu sa Zizou zasadzoval za svojho krajana. Ešte keď sa v drese Lille objavil mladý Eden Hazard, presviedčal Zidane vedenie Realu, aby ho angažovalo. Dnes sa hovorí o Hazardovom odchode zo Stamford Bridge a osoba Zidana by mohla prestup Belgičana uľahčiť. Dokonca sa hovorí o tom, že za francúzskou legendou by mohol nakoniec ísť aj Paul Pogba, hoci favoritmi na jeho získanie sú Barcelona a PSG. 

Zidane zrejme prichádza do Realu v pravý čas. Cristiano Ronaldo oslávi o mesiac 31 rokov a čoraz častejšie sa skloňuje jeho odchod z Madridu. To by znamenalo, že sa bude budovať celkom nový tím, okolo inej superhviezdy. Zizou by tak mal príležitosť podľa svojich predstáv postaviť od základov svoj káder. Po dlhej dobe by bol trénerom Realu, ktorý nie len „zdedí“ káder, ale naozaj ho prispôsobí svojej filozofii. Real mal v ostatných rokoch 3 trénerov, z ktorých každý razil úplne inú filozofiu, prakticky s úplne rovnakými hráčmi. Zidane by bol v celkom inej pozícii. 

Ak by sa to udialo, už by nebol priestor na výhovorky. S bezhraničnou podporou fanúšikov, s dôverou prezidenta a tímom à la Zidane, by niekdajší loptový kúzelník mal všetky ingrediencie na úspech. Už by záležalo len na jeho umení a na tom, či je dostatočne dobrý tréner.