Main Content

Upečie sa v NHL megaprestup? V hlavnej úlohe najväčšia hviezda Tampy Bay!

streda, 6. január 2016 14:56 | Autor: Dávid Lech

Upečie sa v NHL megaprestup? V hlavnej úlohe najväčšia hviezda Tampy Bay!
Upečie sa v NHL megaprestup? V hlavnej úlohe najväčšia hviezda Tampy Bay! | zdroj: © TASR

V National Hockey League sme boli svedkami viacerých šokujúcich výmen. Nad jednou ďalšou visí otáznik. V prestupovej hre je najväčšia hviezda vlaňajšieho finalistu Stanley Cupu z Tampy Bay Lightning.

V lete 2011 Stevenovi Stamkosovi vypršal trojročný nováčikovský kontrakt a ako nová vychádzajúca hviezda NHL podpísal s floridským celkom novú päťročnú zmluvu v hodnote 37,5 miliónov USD. Hviezdnemu kanonierovi sa tento rok zmluva končí a v lete sa tak môže ocitnúť na trhu voľných hráčov bez obmedzenia.

Tampa Bay Lightning od úvodu sezóny pracuje na vyjednávaní nového dlhodobého kontraktu pre svoju najväčšiu hviezdu. Zatiaľ ale predstavitelia „Bolts“ konajú neúspešne.

Je veľmi pravdepodobné, že Stamkos opustí Tampu,“ cituje web nesn.com renomovaného novinára Boba McKenzieho. „Stamkos za Lightning budúcú sezónu hrať nebude. Ak by Stamkos a Bolts mali žiť šťastne navždy potom by na tom mali byť aspoň ako Anže Kopitar a Los Angeles Kings (Kopitarovi sa tento rok rovnako končí zmluva a nový dlhodobý kontrakt v kalifornskom tíme je na spadnutie),“ dodal 59-ročný Kanaďan.

Populárny komentátor narážal na fakt, že Stamkos a vedenie Tampy Bay sa ani zďaleka nepriblížili podpisu zmluvy. Floridský celok tak môže naďalej veriť, že „Stammera“ podpíše alebo sa odhodlá k ráznemu kroku – pred koncom prestupového obdobia ho vymení a získa za neho slušnú protihodnotu. V lete by totiž mohol Stamkos odísť ako voľný hráč bez obmedzenia prakticky zadarmo.

Hlavným problémom je údajne zlý vzťah hviezdneho hráča s koučom Jonom Cooperom, ktorý prvotriedneho strelca často stavia na neobľúbenú pozíciu centra. Samotný hráč to však popiera: „Sú to kačice. Bolo napísaných tak veľa článkov o Coopovi a mne. Odkiaľ vedia, čo sa deje v miestnosti? Mnoho z toho sú iba špekulácie... Prečo nikto nenapísal nič konkrétne?“ citovala kapitána aktuálneho vicemajstra najlepšej hokejovej ligy sveta stránka ibtimes.com.

Najväčší záujemcovia

Záujemcov o jedného z najlepších hokejových snajperov súčasnosti je viacero. Medzi najvážnejších kandidátov patrí Montreal Canadiens. Prečo? Steven Stamkos dlhodobo vyrastal v jednom tíme s obrancom „Habs“ P.K. Subbanom, čo by mohlo byť kľúčové pri jeho výmene – Stamkos má totiž v zmluve klauzulu, podľa ktorej ho klub nemôže vymeniť bez jeho súhlasu.

25-ročný forward, ktorý v 531 dueloch nastrieľal 292 gólov, si tak môže určiť do ktorého klubu chce v prípade možnej výmeny prestúpiť. Jednou z možností je aj Toronto Maple Leafs – kanadský celok, ku ktorému ma rodák z Markhamu veľmi blízko – jeho rodné mesto je od mekky hokeja vzdialené necelých 30 kilometrov.

Medzi ďalších záujemcov sa radí Buffalo Sabres, Calgary Flames či Nashville Predators, no nad tým či Stamkos bude chcieť odísť do týchto klubov visí obrovský otáznik. Ak by však došlo k tomu, že krátko pred 29. februárom bude Stamkos stále bez zmluvy (dátum pre uzatvorenie prestupového okna v NHL), samotný hráč nevyvrátil, že by bol ochotný zrušiť svoju no-trade klauzulu: „Keď prejdeme cez tento most, nebudeme sa nad tým už pozastavovať. Predtým máme ešte veľa času, môže sa stať čokoľvek,“ reprodukuje slová kanadského forwarda ibtimes.com.

Obľúbený zámorský web sportsnet.ca pre zmenu píše, že generálny manažér Calgary Flames Brad Treveling už absolvoval rozhovor so Stevom Yzermanom o možnom prestupe Stamkosa. „Flames by boli ochotní pustiť top mladého hráča, zrejme Sama Bennetta (celková 4ka draftu 2014), aby mohli získať Stamkosa,“ píše novinár Mark Spector pre sportsnet.ca.

Požadovaná cena bude kľúčovým faktorom

Pre Tampu Bay Lightning tak bude kľúčové na akú najnižšiu sumu bude Stamkos ochotný pristúpiť. Po vzore nových kontraktov Jonathana Toewsa a Patricka Kanea by si mohol hviezdny ostrostrelec zažiadať vyše desať miliónov amerických dolárov.

Generálny manažér „bleskov“ Steve Yzerman tak v posledných týždňoch zrejme nemá najpokojnejší spánok. Bolts musí rátať pri podpisovaní nových zmlúv každý dolár. V najbližších dvoch rokoch sa totiž kontrakty končia kľúčovým hráčom Nikitovi Kučerovovi, Victorovi Hedmanovi, Benovi Bishopovi, Ondřejovi Palátovi a mnohým ďalším. Títo hráči budú rozhodne očakávať navýšenie cifry na výplatnej páske. Otázka znie jasne: Potrebuje Tampa Bay viac svojho kapitána alebo viacerých hokejistov, ktorí dokážu byť takmer rovnako produktívni?

Stamkos vidí s odstupom času situáciu ohľadom jeho zmluvy takto: „Jednania sú stále otvorené, je to povzbudzujúce to počuť. Nikto však nemá skutočnú predstavu o tom, čo sa stane,“ cituje slová hviezdneho hráča redaktor Tampa Bay Times Joe Smith.

Špekulácie ohľadom budúcnosti kanoniera svetových kvalít neutíchajú. Bude to Montreal s kamarátom z detstva P.K. Subbanom? Takmer domovské Toronto alebo ďalší kanadský celok Calgary? Alebo to bude ambiciózny Nashville na čele s dôverným známym Jamesom Nealom? A možno motyka vystrelí a Stamkos zakotví v Buffale Sabres a možno... Možno svetlo sveta čoskoro uzrie informácia o tom, že líder minuloročného finalistu Stanley Cupu predĺžil kontrakt so súčasným zamestnávateľom.

Nad touto špekuláciou je ešte mnoho otáznikov. Budú kluby NHL ochotné obetovať za Stamkosa svojich najtalentovanejších mladíkov, draftové voľby či vyrastajúce hviezdy s vedomím, že im kanadský strelec môže dať v lete zbohom? Ak Edmonton Oilers mohol v legendárnej výmene opustiť najlepší hokejista histórie Wayne Gretzky, možné je už predsa všetko... Tak či onak, situáciu ohľadom nekončiacej sa ságy sa oplatí sledovať ďalej. Prestup Stamkosa môže patriť medzi najväčšie prestupové udalosti novodobej histórie NHL.