Main Content

Pokovič pre TA3: Slovenské kluby a zväz berú mladíkom šancu stať sa dobrými hokejistami

piatok, 8. január 2016 11:17 | Autor: Jakub Mihálik

Pokovič pre TA3: Slovenské kluby a zväz berú mladíkom šancu stať sa dobrými hokejistami
Pokovič pre TA3: Slovenské kluby a zväz berú mladíkom šancu stať sa dobrými hokejistami | zdroj: © TASR

Mladí hráči netrávia na ľade dostatok času, preto zaostávajú, tvrdí hokejový tréner Ľubomír Pokovič.

Bývalý hlavný tréner Dinama Minsk vo štvrtok pre televíziu TA3, v relácii Šport+, hľadal okrem iného aj dôvody toho, prečo mladí slovenskí hokejisti zaostávajú za najvyspelejšími hokejovými krajinami. „Ak odohráme výsledkovo prijateľné zápasy a niektoré z nich možno, vďaka disciplinovanosti, či tomu, že nám všetko vyjde, aj vyhráme, je to jedna vec. No, ak porovnáme kvality hráčov, po individuálnej stránke nám svet uniká,“ začal Pokovič.

Tréner Bokroš niekoľkokrát vyhlásil, že problémom napríklad juniorskej reprezentácie je, že nomináciu tvorí z výberu možno päťdesiatich hráčov. 
„Určite je to aj o tej základni, hoci v juniorskej kategórii nemáme len päťdesiat hráčov, veď v lige pôsobí povedzme 12 tímov po 20 hráčov. No skôr je to o tej kvalite ako kvantite,“ upresňuje Pokovič.

Čítajte viac: Na Slovensku chýba konkurencia, myslí si slovenský tréner v zámorí

Aj na práve skončenom juniorskom šampionáte sme mohli vidieť, že naši hokejisti zaostávajú za vyspelým hokejovým svetom takmer vo všetkých individuálnych činnostiach, či už korčuliarskej technike, práci s hokejkou, ale aj v osobných súbojoch. Prečo to tak je? 

Čítajte viac: Ako to tie vyspelé hokejové krajiny robia?

„Príčin je samozrejme viac, no tá základná príčina je pre ľudí možno až neuveriteľná. Jednoducho, naši mladí hráči končia so sezónou príliš skoro. Vo februári majú tí, ktorí nepostúpia do play-off, prakticky po sezóne. Odovzdajú výstroj a ich príprava na ľade končí. Deje sa to možno posledných dvanásť-pätnásť rokov a všetci to považujú za normálne, všetci si na to zvykli. Za mojich hráčskych čias sme na ľade trávili osem-deväť mesiacov. Hráči dnes na ňom trávia tak päť a pol až šesť mesiacov. Ak si zrátame, že sa sezónu im chýbajú minimálne dva mesiace športovej prípravy na ľade, tak za tri roky je to v podstate jedna celá sezóna, čo naši chlapci nekorčuľujú,“ povedal Pokovič.

„Týmto chlapcom vlastne samotné kluby, či zväz, ktorý to zastrešuje, berú šancu stať sa dobrými hokejistami,“ pokračoval Pokovič v relácii TA3.

Bývalý útočník vyhlásil, že ak by sa hviezdy slovenského hokeja, na čele s Mariánom Hossom, pripravovali v súčasných podmienkach, možno by z neho bol hráč tretej päťky klubu NHL, aj to len vďaka svojmu talentu, ale určite nie takou hviezdou, ako je dnes.

„Myslím si, že to cíti každý tréner. Ale možno, že sa nad tým až tak nezamýšľajú, lebo príčiny sa hľadajú inde. Podľa mňa je však toto základ.“ 

Bývalý asistent reprezentačného trénera vidí problém v nedostatočnom využívaní možností. „Kluby majú od miest zaplatené hodiny na ľade, zaplatení sú aj tréneri, napriek tomu na ten ľad s hokejistami nechodia.“

„Keď sme prišli s reprezentáciou do niektorého z miest na začiatku marca, okrem nás a amatérov, ktorí hokej hrávajú po večeroch, na danom štadióne neexistoval hokejový život.“

Často sa v našich končinách hovorí o tom, že talenty postupne vymierajú. „Genetika sa na Slovensku nezmenila. Stále sú to tí istí ľudia. Talenty nevymreli, len im treba dať šancu,“ myslí si Pokovič.

Celý rozhovor s Pokovičom v relácii Šport+ na TA3 si môžete pozrieť na nasledujúcom videu.

zdroj: ta3.com