Main Content

Prestupovať už teraz v zime alebo až po Eure 2016?

streda, 13. január 2016 15:37 | Autor: Filip Chudý

Prestupovať už teraz v zime alebo až po Eure 2016?
Prestupovať už teraz v zime alebo až po Eure 2016? | zdroj: © TASR

Prestupové obdobie je v plnom prúde a čoraz viac sa doňho zapájajú aj slovenskí futbalisti. V mnohých prípadoch ide reprezentantov. Je pre nich dobré prestúpiť už teraz, alebo radšej počkať na letné Euro?

Komentár Filipa Chudého

Je všeobecne známe, že letné prestupové obdobia v párnych rokoch prinášajú zvýšený počet prestupov, keďže kluby z elitných súťaží sa radi posilnia o hráčov, ktorí sa v dobrom svetle ukázali na veľkom futbalovom podujatí, ktorým tentoraz bude Euro vo Francúzsku. Európske a svetové šampionáty totiž sleduje celý svet, čiže hráč, ktorý sa na nich zviditeľní, sa stáva známym. No a každý klub vyzerá hneď lepšie, keď sa posilní o známeho hráča, a to nielen pred futbalovou verejnosťou, ale hlavne vlastnými fanúšikmi.

Teraz prebieha posledné prestupové obdobie pred Eurom, pričom viaceré kluby už dali na známosť, že do niečoho veľkého sa len tak nepustia, radšej si počkajú na leto. No to neznamená, že prestupový trh sa úplne zastaví. Práve naopak, svoju budúcnosť budú riešiť tí hráči, ktorí potrebujú zápasovú prax, resp. sú vo svojich súčasných klubov z nejakého dôvodu nespokojní. Len prestupov typu, že niekto chce niekoho kúpiť, bude pomenej.

Nás v tomto prestupovom okne bude prioritne zaujímať osud tých slovenských reprezentantov, ktorí reálne prichádzajú do úvahy pri záverečnej nominácii Jána Kozáka na Euro. Hlavne nehrajúci hráči by sa mali vážne zamyslieť, čo bude pre nich a reprezentáciu najlepšie.

Nielen reprezentačný tréner si praje, aby všetci jeho hráči boli zdraví a pravidelne hrávali. No kým zdravie sa dá správnou životosprávou ovplyvňovať počas celého roka, na to, aby hráč zmenil svoj futbalový osud, na to niekedy tréningy nestačia, treba si pomôcť aj transferom, ale tie sú časovo limitované, pričom teraz tu je pred Eurom posledná šanca. Stále sme totiž svedkami toho, že niektorí slovenskí futbalisti sú často hlavne u nových trénerov, ktorí ich neangažovali, odsunutí na vedľajšiu koľaj. Bohužiaľ, v širšom okruhu reprezentačných kandidátov je takých niekoľko.

U všetkých týchto futbalistov by bol najlepší asi odchod, pretože ak čakali na šancu celú jeseň, zrejme budú aj jar. Zotrvať treba iba vtedy, ak bude nejaká garancia toho, že hráč v každom prípade dostane čoskoro šancu, no a bude už len na ňom, ako s ňou naloží.

Ďalšou prestupovou skupinou sú takí hráči, ktorých meno klubu a súťaže už nezodpovedá ich kvalite. Vo väčšine prípadov sú to mladší hráči, resp. tí, ktorí prichádzajú do stredného veku a už ukázali svoje kvality aj v národnom drese. O nich je tiež záujem, ale v týchto prípadoch by prestupy v tomto čase asi neboli najideálnejším riešením. Vo svete je totiž najväčší záujem práve o túto vekovú skupinu, preto by bolo lepšie, ak by si títo hráči najprv ešte vylepšili meno na Eure. Navyše by bolo riskom, že by nemuseli hneď na novom pôsobisku začať pravidelne hrávať. No na druhej strane, ak príde reálna ponuka z veľkého klubu, váhať zbytočne netreba, pretože treba prestupovať vtedy, keď je záujem.

Každý prípad treba riešiť individuálne. Nám len zostáva veriť, že najlepšie všetky sa vyriešia v prospech slovenskej reprezentácie, aby sme boli silní nielen vo Francúzsku, ale aj v ďalšom období.