Main Content

Bero do Sparty? To nech radšej zostane v Trenčíne!

piatok, 22. január 2016 08:01 | Autor: Filip Chudý

Bero do Sparty? To nech radšej zostane v Trenčíne!
Bero do Sparty? To nech radšej zostane v Trenčíne! | zdroj: © TASR

Čoraz viac sa začína hovoriť o tom, že ďalší veľký talent nášho futbalu má namierené do Sparty Praha. Matúša Bera Trenčín síce chce predať, ale ak má mať reálny záujem iba Sparta, radšej nech nikam nejde.

Komentár Filipa Chudého

Vráťme sa v čase. Sme približne v strede jesennej časti, Bero strieľa góly, Trenčín zvyšuje svoj náskok na čele ligovej tabuľky, 21-tka ničí holandské sny, Slovensko pečatí svoj postup na Euro a v tejto futbalovej eufórii sa vynárajú bombastické správy. O Matúša Bera sa vraj zaujímajú AC Miláno, FC Liverpool, Celtic Glasgow a mnohé iné veľkokluby. No to je zrejme minulosť, pretože máme tu január, prestupové obdobie sa vo vyspelej futbalovej Európe za niekoľko dní končí, ale Bero sa nespája už so žiadnym veľkoklubom, ale čoraz hlasnejšie sa hovorí takmer iba o českých kluboch na čele so Spartou Praha.

Asi takto nejako by sa dala v skratke popísať realita, na ktorej sa jedni smejú cez slzy, druhí iba neveriacky krútia hlavou, tretím je vyslovene do plaču, štvrtí nevedia čo majú robiť a zvyšným je to už z bezmocnosti jedno. Ak sa z toho niekto teší, tak maximálne škodoradostne za našimi hranicami, radosť z takéhoto stavu totiž nemôže mať u nás nikto so zdravým rozumom.

Už dávno nebol v našej lige hráč, ktorému by sa urobilo také „pí ár“ ako Berovi. To bolo dokonca ešte väčšie ako jeho výborné výkony v roku 2015. Právom sa čakalo, že on má byť tým futbalistom, ktorý pomôže prelomiť slabé prestupy z našej ligy a naštartuje sa éra, keď náš futbal začnú brať prestupovo vážne aj vo vyspelom svete. Lenže namiesto toho sa črtá iba ďalšia facka pre náš futbal.

Kým napríklad maďarská liga najnovšie predala 21-ročného Lászlóa Kleinheislera priamo do Werderu Brémy, nám sa rysuje ďalšie prestupové fiasko. Ešte sme sa nestihli poriadne spamätať zo šoku Jaroslav Mihalík do Slavie Praha a už sa reálne jedná o prestupe Matúša Bera do druhého pražského S. Ale v tomto prípade ešte definitíva nepadla, preto treba nielen veriť, ale hlavne konať!

Ťažko síce ovplyvniť záujem zahraničných klubov o našich hráčov, ale ak má o Bera reálny záujem naozaj iba Sparta, potom v žiadnom prípade nepredávať! Najúspešnejší český klub síce môže za určitých okolností pomôcť hráčovi k prestupu ďalej, ale Bero ukázal také výkony, že on žiadnu medzistanicu nepotrebuje, práve naopak, tá by ho mohla len spomaliť. Presun do Sparty by síce bol krokom vpred, ale nie takým veľkým, že by sa oplatilo riskovať.

Preto by hráčovi určite neublížilo, ak by v Trenčíne zostal aj na jar, keďže tam by mal isté miesto na ihrisku, kým v Sparte nie, pričom snáď netreba zdôrazňovať, že mladý hráč potrebuje predovšetkým hrať. S prestupom sa ponáhľať nemusí ani vedenie AS, keďže Bero s ním koncom októbra podpísal nový trojročný kontrakt. Po letnom Eure môže byť slovenský futbal vnímaný v Európe len v lepšom svetle, preto ak neprichádza skutočná európska ponuka teraz, môže prísť v lete. Sparta a jej podobné kluby tu budú ako poistky stále.