Main Content

Skalica to zatiaľ natiera každému, aj Slovanu, Žiline, Trenčínu a Trnave

sobota, 23. január 2016 08:47 | Autor: Filip Chudý

Skalica to zatiaľ natiera každému, aj Slovanu, Žiline, Trenčínu a Trnave
Skalica to zatiaľ natiera každému, aj Slovanu, Žiline, Trenčínu a Trnave | zdroj: TASR

Zimné prestupové obdobie síce oficiálne začína na Slovensku až vo februári, ale to nepísané prebieha minimálne od konca jesennej časti. No zatiaľ je pomerne pokojné, teda až na jeden klub. Posledná Skalica totiž nakupuje vo veľkom a v tomto smere zatiaľ dominuje.

Komentár Filipa Chudého

Včera bolo oficiálne potvrdené, že jarná časť Fortuna ligy začne v piatok 26. februára zápasom Skalica – Žilina, čiže za necelých päť týždňov. Ak by sme to rátali tak, že zimná prestávka začala 7. decembra, čiže deň po poslednom zápase jesene Slovan – Žilina (2:1), potom sme už v jej druhej polovici, konkrétne dnes prebieha jej 48. deň z 82. O takomto čase sme očakávali už určite viac potvrdených prestupov. Veď niektoré kluby ešte neoznámili meno ani svojej prvej posily a ďalšie sa zmohli zatiaľ len na jednu. Svetlou výnimkou spomedzi všetkých klubov je iba Skalica, ktorá to berie vo veľkom.

Skaličania začali zimnú prípravu ako prví, pričom prví sú tiež nielen v počte získaných posíl, ale zatiaľ aj v získanej hráčskej kvalite. Evidentne v klube pochopili, že keďže zimujú poslední, musia niečo radikálne zmeniť.

Už teraz je jasné, že Skalice bude na jar úplne iné mužstvo. Zostavila si totiž novú kostru mužstva. Do brány prišiel skúsený a spoľahlivý Martin Krnáč. Šéfom defenzívy bude Martin Dobrotka, ktorý navyše patrí medzi najlepšie rozohrávajúcich stopérov na Slovensku. Vedľa neho bude vo vzduchu všetko istiť Dávid Hudák. Pred nimi bude síce pre nás zatiaľ neznámy defenzívny stredopoliar Ikena Hillary Paul, ale keďže si zahral aj v reprezentačných výberoch Nigérie, niečo asi vie. Novým tvorcom hry Skalice by mal byť Juraj Piroska, ktorý s mužstvom už trénuje a prestup je vraj na spadnutie. Ak MFK angažuje ešte nejakého renomovaného útočníka, nová kostra mužstva bude zavŕšená a na našu ligu nadpriemerná. Ak sa k tomu pridá zdravé jadro, ktoré zostalo, plus doplnené kraje na čele s reprezentantom do 21 rokov Timotejom Záhumenským, je veľmi reálne, že v jarnej naháňačke dostane Skalica niekoho za seba.

No odpoveď na to sa dozvieme až na jar. Zatiaľ možno iba konštatovať, že Skalica dostala k dnešnému dňu za seba všetky ostatné kluby Fortuna ligy, aspoň čo sa týka zimných nákupov. Nielenže sa na Skalicu pri nakupovaní zatiaľ nechytajú jej súperi v boji o záchranu, hoci aj tam už lietajú zaujímavé mená, ale je trochu zarážajúce, že podľa predsezónneho rozpočtu najchudobnejší klub, nakúpil v zime toho zatiaľ viac, ako štyri najbohatšie kluby súťaže dokopy.

Vedúci Trenčín si podpísal, ako už tradične, dvoch mladých Nigérijčanov, pričom sa čaká na odchod niektorých legionárov, aby sa uvoľnilo miesto pre ďalších zahraničných hráčov, ktorí by pripadali do úvahy. Vyslovene zahraničnou cestou sa vybral v tejto zime aj Slovan, keďže sa mu nechce platiť predražené odstupné za tých ligových hráčov, ktorých by chcel. K Joeri de Kampsovi majú prísť čoskoro ďalší legionári, pričom juhoafrické média informujú, že Granwald Scott ide k belasým na 80 percent, ale osamotenou posilou asi nebude. Do Afriky sa pozrela aj Žilina, prišli k nej na skúšku dvaja mladí Ghančania, ale ak odídu všetci, o ktorých sa hovorí, Žilina bude musieť nakupovať, pričom sa zrejme čaká práve na odchody. To Trnava už síce troch hráčov pomerne rýchlo kúpila, ale na Skalicu sa nechytá ani ona.

V zimnom prestupovom okne tak zatiaľ vládne veľmi prekvapujúco Skalica, ale za zvyšných päť týždňov sa to môže zmeniť, keďže čakáme u viacerých klubov ešte ohlásenie veľkých posíl. No v každom prípade je už teraz viac-menej jasné, že Skalica bude v tomto smere patriť medzi špičku aj na konci zimy. Treba jej poďakovať za to, že oživila stojaté prestupové vody vo fortunaligovom rybníku, veď keby nebolo jej, počas tejto zimy sa v kolónke príchody zatiaľ prakticky nič nedeje.