Main Content

Ďalší Slováci do Serie A? Nech sa tak stane!

pondelok, 25. január 2016 08:42 | Autor: Filip Chudý

Ďalší Slováci do Serie A? Nech sa tak stane!
Ďalší Slováci do Serie A? Nech sa tak stane! | zdroj: © TASR

Začína sa posledný týždeň zimného prestupového obdobia v elitných súťažiach. No iba z jednej počuť, že majú tamojšie kluby záujem o slovenských futbalistov. Bodaj by sa čo najviac ohlasovaných prestupov do Serie A zrealizovalo, nášmu futbalu to len pomôže.

Komentár Filipa Chudého

Keď sa pozrieme na zastúpenie Slovákov v najlepších súťažiach, suverénne najviac ich je v talianskej Serii A. Je to vlastne logické, pretože táto súťaž spolu s nemeckou bundesligou našim futbalistom najviac svedčí. Do Španielska berú Juhoameričanov a hlavne technicky špičkovo vybavených hráčov, čo nie je náš štýl futbalu. Francúzi si „kolonizujú“ Afričanov, v Ligue 1 ani veľa hráčov z našich končín nenájdete. Angličania zas berú všetko s prestížnym menom, občas aj na úkor aktuálnej kvality. Len im tam treba veľké mená za veľké peniaze, aby dobre vyzerali v tamojších médiách. A priznajme si, svetovo veľké mená nemáme na rozdávanie. Takýto status spĺňajú aktuálne iba dvaja naši hráči, jeden v Anglicku hrá a druhého tam chcú snáď v každom prestupovom období.

Je viacero dôvodov, prečo hrá toľko Slovákov v Serii A. MS 2010 nám tento fakt pomohli rozbehnúť, ale ešte väčší vplyv na to majú iné skutočnosti. Prvou je Marek Hamšík, ktorý je na Apeninskom polostrove futbalovou modlou a každý ho tam uznáva. On urobil cestičku ostatným slovenským hráčom. No a tiež netreba prehliadať to, že taliansky futbal už nemá toľko financií, čiže musí hľadať kvalitu za málo peňazí. A na to sa naši hráči hodia, pretože sú vo futbalovom svete lacní, ale za to veľmi výkonní.

Ukážkovým príkladom je Juraj Kucka. Toho kúpilo AC Miláno za smiešne tri milióny eur, čím urobilo z veľkoklubov možno aj najlepší nákup leta v pomere ceny ku výkonu. Veď iné slávne kluby hráčov takého kvalitatívneho rangu kupovali za desiatky miliónov eur. Preto sa ani nemožno diviť, že jeden z najúspešnejších klubov sveta by rád kúpil ďalšieho slovenského futbalistu.

Je ním Róbert Mak, o ktorého prejavila záujem aj Fiorentina s Atalantou Bergamo. Spomína sa pritom suma štyri milióny eur, čo je tiež trochu úsmevné, keďže za takéto rýchlonohé krídla sa platí pomaly aj päťkrát viac.

Do Talianska by sa mal v tomto týždni sťahovať Milan Škriniar, keďže tamojšie média informovali, že v Sampdorii Janov musí už len prejsť lekárskou prehliadkou a podpísať zmluvu. Záujem z Talianska má byť aj o Matúša Bera, aspoň tak to prezentoval Trenčín, a ešte koncom minulého roka sa spájal Tomáš Hubočan s Laziom Rím. Nemožno vylúčiť ani to, že nás pozitívne prekvapí ešte ďalšie meno, pretože do Talianska majú slovenskí futbalisti stále otvorenejšie dvere.

Čím viac futbalistov budeme mať v elitných ligách, tým lepšie. Seria A síce už nie je najlepšou ligou na svete, ale stále má svoj cveng a vysokú kvalitu. Preto nás musí len tešiť, že je z tejto súťaže záujem o našich hráčov. Nám nezostáva nič iné, len pevne veriť, že prestupové špekulácie, ktoré sa vo veľkom roztočili, sa čoskoro stanú realitou. Slovenskému futbalu by to výrazne pomohlo.