Main Content

PRESTUPOVÝ BLOG: Leicester sa zameral na útočníka. Našiel toho pravého?

streda, 27. január 2016 09:49 | Autor: Jakub Mihálik

PRESTUPOVÝ BLOG: Leicester sa zameral na útočníka. Našiel toho pravého?
PRESTUPOVÝ BLOG: Leicester sa zameral na útočníka. Našiel toho pravého? | zdroj: © TASR

Do konca prestupového obdobia ostáva už len niekoľko dní, čo znamená zvýšenú prestupovú aktivitu medzi najlepšími futbalovými klubmi Európy. Prvú prestupovú rybu vraj ulovili aj v Leicesteri, najväčšom prekvapení prebiehajúcej sezóny.

Prestupový blog Jakuba Mihálika

Oficiálne o titul

Ruku hore, kto to čakal. Dvadsaťtri kôl za nami a Leicester City je stále prvý v Premier League. Už-už to na prelome rokov vyzeralo, že Líšky stratia dych. Tri zápasy bez výhry, strata prvého miesta. „Hovoril som, že to nemôžu vydržať,“ sa ozývalo častejšie ako predsilvestrovské skúšanie petárd. 

Čuduj sa svete, Leicester sa z minikrízy vyhrabal a zase je prvý. Pred Arsenalom, pred Citizens a s trojbodovým náskokom. Päťnásť kôl pred koncom.

Už ani opatrný Ranieri netrochári. Priznáva, že Leicester bude bojovať o to, čo do tejto sezóny v klube zrejme ani nemohli vysloviť.
„Chceme udržať svoju pozíciu. Viem, že je to náročné, ale musíme to skúsiť,“ povedal taliansky kouč, čím naznačil majstrovské ambície podceňovaného klubu. Zároveň si je vedomý, čo v tom Líškam môže pomôcť. 

„Všetci posilňujú a berú nových hráčov, pretože chcú zachrániť sezónu alebo niečo vyhrať.“ 

Kľúčový je útok

Prirodzene, aj Leicester musí kupovať. Zo všetkých klubov „namočených“ do majstrovského súboja, prípadne bojov o Ligu majstrov, má práve Leicester najužší káder. Pravidelne točí len približne pätnásť hráčov, zatiaľ, čo Citizens, či Arsenal sa v ideálnom prípade môžu spoľahnúť na dve takmer rovnocenné jedenástky. 

Ako kľúčový post Ranieri vidí pozíciu útočníka. „Chcel by som jedného pridať, aby podporil súčasnú trojicu (Vardy, Okazaki, Ulloa, pozn.), keďže našou silnou stránkou je hra vo vysokom tempe. A v takom vysokom tempe sa nedá hrať celú sezónu s tromi hráčmi.“

Ranieri loví v Taliansku

Médiá v Brazílii, Anglicku i Taliansku potvrdzujú záujem Leicesteru o brazílskeho rodáka s talianskym pasom, Edera. Dvadsaťdeväťročný kanonier pôsobí na Apeninskom polostrove v drese Sampdorie Janov od leta 2012 a do povedomia sa dostal najmä v uplynulých dvoch sezónach. Práve počas nich si vybojoval aj miestenku do talianskej reprezentácie, za ktorú odohral už osem zápasov a vsietil dva góly.

Spoluhráč nášho Dávida Ivana a po novom aj Milana Škriniara v tejto sezóne stihol zaznamenať 12 gólov v 19 zápasoch, čo určite najviac zaujalo Ranieriho, ale aj Roberta Manciniho, ktorý sa o Edera zaujíma taktiež. Leicester je však momentálne favoritom číslo jeden na jeho získanie a janovský tím mal podľa globoesporte.com už prijať ponuku Foxes na 13 miliónov za prestup internacionála.

Zapadne do rozbehnutého vlaku?

Skúškou správnosti pri hodnotení každého januárového prestupu je otázka: dokáže nový hráč pomôcť klubu okamžite? A v tomto prípade si nie som istý, či je Ranieriho voľba tou správnou. Museli by sme zrejme loviť hlboko v pamäti, ak by sme chceli nájsť hráča, prichádzajúceho z južanských líg do Premier League, ktorý bol okamžitou posilou pre klub. Či už ide o Juhoameričanov, alebo Talianov či Španielov, poväčšine potrebujú aj jednu celú sezónu na to, aby si navykli na spôsob futbalu, ktorý sa v Premier League hrá. Eder nebude mať celú sezónu, nebude mať ani len pár týždňov. Liga končí o štyri mesiace a ak má byť tou posilou, ktorá pomôže v Leicesteru v udržaní pozície, musí byť pripravený okamžite.

V tomto prípade by zrejme bolo pre Leicester lepšou voľbou, ak by si nového útočníka vyhliadli priamo na Ostrovoch. Avšak v momentálnej ekonomickej situácii anglických klubov, by len ťažko hľadali podobný pomer cena/výkon ako v Ederovom prípade. 

Veľmi dôležité bude, aby Ederov prestup nenarušil v súčasnosti veľmi dobre fungujúci leicesterský systém. Eder je typom hráča, ktorý sa nerád lúči s loptou, rád dribluje pomedzi protihráčov a púta na seba pozornosť obrany. Líšky však uchvátili Európu svojou priamočiarosťou, a tak sa bude musieť čo najrýchlejšie naučiť poučku – menej držania lopty je viac. 

Eder je typologicky iný hráč ako Vardy, či Okazaki. Nevyniká podobnou rýchlosťou a ako zareaguje na anglické tempo ukážu až samotné zápasy. Ranieri by s ním preto zrejme mal viac počítať na pozíciu ľavého záložníka, prípadne ako zástup za Mahreza na pravý kraj zálohy. Tam by však musel plniť o čosi iné úlohy ako v Sampdorii, kde pôsobí skôr ako krídlo, presúvajúce sa na os ihriska. 

Optimizmus pre fanúšikov Leicesteru ponúka fakt, že prichádza z ligy, ktorá je zrejme najtaktickejšia na svete a práve na taktike Ranieri bazíruje najviac spomedzi všetkých koučov Premier League. Ederovou prednosťou je efektivita , vďaka ktorej by sa gólové bremeno mohlo rozložiť na viacero hráčov ako tomu je v súčasnosti.

Ak týmto nákupom Ranieri sleduje najmä posilnenie do rotácie hráčov, aby tak ubral minúty preťaženým útočníkom Foxes, tak je Eder správnym cieľom. Produktívny hráč, ktorý by v dôležitých momentoch podržal loptu sa bude Líškam v istých momentoch hodiť. Aj vzhľadom na skúsenosti anglických klubov s hráčmi prichádzajúcimi zo Serie A, však nemôžeme očakávať, že sa Eder okamžite zaradí na kvalitatívnu úroveň Vardyho, či Mahreza. Za chýbajúci dielik v majstrovských ambíciách Leicesteru ho nepovažujem. Ale na prekvapenia sme si v prípade Leicesteru už takmer zvykli.