Main Content

Konečne normálny prestup, aký náš futbal potrebuje

streda, 27. január 2016 08:35 | Autor: Filip Chudý

Konečne normálny prestup, aký náš futbal potrebuje
Konečne normálny prestup, aký náš futbal potrebuje | zdroj: © TASR

Zimné prestupové obdobie predsa len neprinieslo iba transferové sklamania, ale konečne nás aj potešilo. Presun Milana Škriniara do Sampdorie Janov má všetko, čo sa od prestupu hráča z našej ligy očakáva.

Komentár Filipa Chudého

Takmer na poslednú chvíľu, ale predsa len sme sa dočkali. Niekto síce môže namietať, že Škriniarovo pero môže pri podpise zmluvy ešte vypovedať poslušnosť, no ak sa nič z radu zázrakov nestane, Milan Škriniar prestúpi do Sampdorie Janov.

Už niekoľkokrát sme naznačili, že práve teraz je ideálny čas na to, aby slovenský futbal začal robiť veľké prestupy. Veď naša reprezentácia má výbornú fazónu, pričom práve cez ňu svet najviac vníma na náš futbal. Preň sme síce stále malá zaostalá krajina, ale dokým nezačneme svetu naznačovať opak, tak ňou naveky aj budeme.

Ak zostaneme len pri futbale, potom naša malosť bola najviac viditeľná v tom, že dlhé roky rodíme minimum skutočne veľkých prestupov. Pomaly sa to síce zlepšuje, ale stále je to málo, zvlášť, ak sa porovnáme s podobnými krajinami z okolia. Prakticky všetky nás v tomto smere prevyšujú, čo sa nezmení, dokým sa nezmeníme my.

Preto bol prestup Jaroslava Mihalíka zo Žiliny do Slavie Praha katastrofou. Takéto transfery sa v našom futbale robili aj v minulosti, nikdy nám to reálne nepomohlo, a tak sa to dalo brať ako veľký krok späť. Nie pre hráča, ktorý urobil maličký krôčik vpred, ale pre celý náš futbal. Keď sa k tomu pridalo, že Matúša Bera, čiže hráča, ktorý bol spájaný snáď s každou prestížnou ligou, chce angažovať Sparta Praha, a Trenčín s hráčom nielenže nepovedali v zárodku rázne nie, ale dokonca boli tomu naklonení, potom sa frustrácia v našom futbale len stupňovala. No ako sa ukázalo, dobré výsledky slovenského futbalu v ostatnom období boli predsa len na niečo dobré.

Prestup Milana Škriniara do Sampdorie Janov je veľmi dobrou správou pre náš futbal, má totiž všetko, čo od prestupu očakávame. Hráč sa posunul do elitnej ligy, a to do mužstva, kde reálne môže časom hrávať. Hovorí sa o prestupovej sume milión eur, čo je na neskúseného stopéra so slovenským pasom akceptovateľná cena. Prestup prišiel v dobrom čase aj pre hráča, keďže v Žiline by už ťažko napredoval. Pod Dubňom totiž vynikal, vysokú úroveň hry si držal dlho, už sa nemal pomaly kde posunúť, jedine ak smerom nadol. Taliansky futbal, známy svojou taktickou vyspelosťou, môže práve defenzívneho hráča dostať na vyššiu úroveň. Tento transfer má síce aj riziká, ale pozitíva vysoko prevažujú. Aj keby sa časom ukázalo, že to z nejakých príčin nebol dobrý krok, Škriniarovi už navždy zostane v životopise napísané, že bol hráčom Serie A, čím sa o ďalšie zaujímavé angažmány báť nemusí.

Za tento prestup treba všetky strany pochváliť, pričom treba dúfať, že práve on bude tým povestným spúšťačom ďalších veľkých prestupov z našej ligy v blízkej budúcnosti. Hádam hecne aj ostatných, aby sa neuspokojili s omrvinkami. Keď mohol ísť stopér z Fortuna ligy do Serie A za milión eur, potom gólový ofenzívny hráč musí ísť za viac, pretože za takých sa vo svete platí viac ...